Afrikai sertéspestis: bárhol, bármikor

Bárhol, bármikor, váratlanul is megjelenhet a betegség. Erre figyelmeztet Bognár Lajos országos főállatorvos, miután a szomszédos Romániában gyorsan terjed az afrikai sertéspestis, és Belgiumban is megjelent a kór. Itthon nemrég Borsodban is újabb fertőzött vaddisznót találtak, eddig április vége óta összesen 37 darabot. A romániai járvány miatt a határos területek magas kockázatúvá válnak, és Nógrád megyében a vaddisznóesetek miatt nő a fertőzött területek nagysága. További szigorításokról az utóellenőrzések alapján döntenek, de új helyzet állna elő, ha a hazai házisertés-állományba is bekerülne a vírus.

Riasztó hírek érkeznek beszélgetésünk idején a határ túloldaláról, ahol tombol az afrikai sertéspestis (ASP). Magyar szempontból mennyire veszélyes a romániai helyzet?
Bognár Lajos: Romániában valóban nagyon veszélyes a helyzet, komolyan megnőtt a kockázat mértéke. Az elmúlt két hónapban több mint ezer − háztáji és vaddisznó − esetet regisztráltak a szomszédos országban. Jó párat ebből a Magyarországgal, illetve Ukrajnával szomszédos Bihar, Szilágy megyében.

Már az egész ország fertőzött régió?
B. L.: Úgy tűnik, hogy a betegség elsősorban Románia déli megyéiben van nagyobb mértékben jelen. A vaddisznó esetében viszonylag alacsony a fertőzésszám, de az állattartók a bizonytalan kártalanítási eljárás miatt inkább nem vallják be a megbetegedést. Ha van tünet, inkább levágják az állatokat, illetve az elhullott egyedeket elviszik máshová. Ezért is terjed nagyon gyorsan. Ez az igazi járványügyi kockázat: nagyon széles területen hurcolják szét a betegséget. Ez alapján azt feltételezzük, hogy a bejelentettnél magasabb is lehet a fertőzés mértéke, mint amit a hivatalos statisztika mutat.

Ukrajnában jobb a helyzet?
B. L.: Kárpátalja miatt a helyzet mindig is problémás volt. Tudjuk, hogy ott főleg vaddisznóban jelen van a vírus. A térség tulajdonképpen endémiásnak tekinthető. Annyiban normalizálódott, hogy már nincsenek nagy járványkitörések, de folyamatosan jelen van még a vírus a vaddisznók között is. Kárpátaljáról a vaddisznók újra behurcolhatják a betegséget Magyarországra. Mivel már a háztáji sertések között is vannak megbetegedések, ezért az élelmiszerrel való közvetítésnek is megmaradt a kockázata.

Tényleg a folyóban úsznak a dögök?
B. L.: Romániában, a Duna deltájában találtak tetemeket. Valószínűleg ezek fertőzték meg a legnagyobb román sertéstelepet, ahol közvetlenül a Dunából származó vízzel itatták az állatokat. E fertőzés előtt találták ugyanis a környéken a hullákat a folyóban.

Ezek szerint vírushordozóként is szerepelhet az állati tetemekkel szennyezett folyóvíz is?
B. L.: Igen.

A folytatást olvassa el a top agrar magyar kiadásának 2018. novemberi számában. Keresse a lapot az újságárusoknál!

Facebook Comments