Háborognak az osztrákok a magyar cukorrépa miatt

A neonikotionoid hatóanyag tiltása heves tiltakozást váltott ki a burgenlandi cukorrépa-termesztők éves közgyűlésén. Szintén téma volt a Magyarországról és Szlovákiából érkező és a burgenlandi feldolgozónál megjelenő cukorrépa.

“Ennyire felháborodottnak még nem láttam a burgenlandi cukorrépa-termelőket az éves közgyűlésen” – jellemezte a Fertő-tó partján, St, Andrä-ban tartott rendezvény hangulatát egy gazda a top agrar magazin osztrák kiadásának. Az idegesség oka, hogy Burgenland tartomány Béccsel együtt nem adta meg a szükséghelyzeti engedélyt több neonikotinoid hatóanyagú szer – imidacloprid, clothianidin, thiamethoxam – bevetésére 2019-re a cukorrépa-termesztésben. Burgenlandban ez 400 gazdát érint, akik eddig összesen 4 ezer hektáron vetették ezt a növényt. Ráadásul több tartomány – Alsó-Ausztria, Felső-Ausztria, Stájerország – megadta az engedélyt (ez Ausztriában tartományi hatáskör).

A burgenlandi gazdák versenyhátránytól és a zsizsik kártevőtől tartanak, utóbbi tavaly jelentős károkat okozott. Néhány termelő azt javasolta, tüntessenek közösen a tartományi kormány eisenstadti (kismartoni) épülete előtt. Akadt olyan résztvevő, aki a termesztés leállítása mellett érvelt.

Egyszeri alkalom volt a magyar répa felvásárlása
Témája volt a közgyűlésnek a Magyarországról és Szlovákiából érkező cukorrépa, ami a helyi termelők körében értetlenséget okozott. Markus Fröch, a szakmai szövetség elnöke elismerte, hogy az egyetlen osztrák cukorgyártó, az Agrana burgenlandi telephelyein tavaly felbukkantak cukorréppával teli kamionok Magyarországról és Szlovákiából. Az Agrana azonban csak a kapacitás kihasználása miatt vásárolt fel külföldi cukorrépát és ez csak egyszeri alkalom volt. “A jövőben nem lesz ilyen” – nyugtatta a kedélyeket Markus Fröch.

Facebook Comments