Így finanszírozható az élelmiszeripari innováció

Az elmúlt időszakban a finanszírozási palettán számos olyan pénzügyi termék, illetve megoldás jelent meg, melyek segíthetik az élelmiszergazdasági innovációk finanszírozását. Ezek áttekintése és az innovációk ösztönzése volt fókuszban május 17-én, az első alkalommal megrendezésre került Élelmiszergazdasági Innovációk Finanszírozási Konferenciáján.

Az elmúlt pár évben különösen jelentős kutatás-fejlesztési és gazdaságélénkítő potenciállal bíró területté vált az élelmiszergazdaság ötvözése a digitális technológiákkal. A fejlődés, az innováció elengedhetetlen feltétele, hogy a technológiai fejlesztések mellett a vállalkozások üzleti, pénzügyi kultúrája is fejlődjön; a források, a bevonható tőke tudatosan, hosszú távú fejlődési ív mentén kerüljön felhasználásra, hogy fenntartható, az ágazat számára tartósan jövedelmező megoldások szülessenek.

Az Agrárinformatikai Klaszter és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ennek jegyében szervezett konferenciát, melynek célja, hogy bemutassák a jelenleg elérhető és a közeljövőben várható, új termékek és innovációk létrejöttét, piacra lépését segítő forrásokat. Ezen kívül segítséget kívánt nyújtani a vállalkozásoknak abban, hogy megtalálják a fejlesztésükhöz legjobban illeszkedő forrást és válaszokat kapjanak a témával kapcsolatos kérdéseikre. Az agráriumnak egyre nagyobb kihívásoknak kell megfelelnie, a globális népességnövekedés és a szélsőséges klimatikus viszonyok közt kiemelt jelentősége van a hatékonyság növelésének, a Kamara ezért is stratégiai fontosságúnak tartja az innovatív megoldások elterjesztését.

Az élelmiszergazdaság kulcsiparág
A konferencia tartalmas szakmai programját az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), valamint az Agrárminisztérium (AM) előadásai vezették fel. Dr. Nagy Ádám iparági stratégiáért felelős helyettes államtitkár keynote előadásában beszélt az ITM víziójáról, mely szerint a legfőbb cél a magyarok életminőségének növelése a hazai tulajdonú vállalatok hozzáadott értékének növelésén keresztül. Mindehhez erős magyar vállalkozásokra, stabil munkahelyekre, növekvő bérekre van szükség olyan kulcsiparágak fejlesztésén és fenntartható működtetésén keresztül, mint pl. az élelmiszergazdaság.

Sebők Katalin, az NKFIH elnök-helyettese bemutatta az egyes tudományágakra eső K+F ráfordításokat, amelyekből a mezőgazdaság, erdészet és halászat 6%-ot képvisel, míg az élelmiszeripari kutatás-fejlesztés további 6%-ot jelent. Beszélt továbbá a vállalati innováció jelentőségéről, a megújult KFI Stratégiáról, valamint az élelmiszergazdaság számára is elérhető mintegy 90 milliárd forint összegű versenypályázati felhívásokról. A plenáris rész zárásaként az Agrárminisztérium részéről.

Bemutatkozott a Bonitás
Dr. Felkai Beáta Olga főosztályvezető ismertette az élelmiszergazdaság kapcsolódó sajátosságait és várható stratégiai változásait. A rendezvény további kiemelt szereplőjeként bemutatkozott a Bonitás Befektetési Alapkezelő, amely 12 milliárd forintos alapot kezel, így korai és növekedési fázisban lévő, nagy potenciállal és innovatív megoldással rendelkező termékkel vagy szolgáltatással bíró vállalkozásoknak nyújt támogatást. Megismerhetőek voltak továbbá a Digitális Jólét Program pénzügyi és vállalkozásfejlesztési konstrukciói, amelyek a 7,5 milliárd forintos keretből 5-200 millió forint működési hitelt tudnak biztosítani komplex fejlesztésekre.

A finanszírozói bemutatkozókon túl az „ARÉNA” szekcióban az iparág neves szakértői (Darabos Tamás – Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Koós Ákos – Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., Kiss Gábor – Bonitás Befektetési Alapkezelő, Dr. Mogyorósi Péter – LC Innoconsult, Kiss Tamás – Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal) kerestek megoldást az agrárium innovációs potenciáljának növelésére. Majd pódiumbeszélgetés keretében finanszírozási és piacépítési sikertörténeteket osztottak meg a szektor már elismert vállalkozásai (AgroVIR Kft., Gremon Systems Zrt., Pilze-Nagy Kft., Veresi Paradicsom Kft., Vitafort Zrt.)

Mi is az az Agrárinformatikai Klaszter?
Az Agrárinformatikai Klaszter egy olyan egyedülálló kereszt-szektorális platform, amelynek elsődleges célkitűzése az informatikai megoldások elterjedésének támogatása az agráriumban, ezzel növelve az ágazat termelékenységének hatékonyságát. Szakmai rendezvényeik küldetése a szemléletformálás, az oktatás, az élelmiszergazdaság szereplőinek digitális felzárkóztatása, ezzel támogatva az agrárinnovációt. A Klaszter továbbá érdekképviseletet lát el a szakmailag releváns állami szereplők felé és vállalkozásfejlesztési tevékenységével segíti tagjait a K+F+I projektekben való partnerkeresésben, projektek elindításában. Ez utóbbi küldetését volt hivatott támogatni az Élelmiszergazdasági Innovációk Finanszírozási Konferenciájának megszervezése.

Fotók: Benkő Kristóf, Art-Foto Kft.

Facebook Comments