Összeomolhat az EU-csirkepiaca

Hideg napok jönnek a csirkeszektorban – nemcsak meteorológiai értelemben -jövendöli Bárány László, a Master Good cégcsoport elnöke, miután szinte összeomlott az EU csirkepiaca, egy globális túltermelési válság következtében. A mellfilét már csak 20 %-kal olcsóbban lehet eladni. Mégis arra készül a hazai piacvezető, hogy a világ egyik legnagyobb kapacitású, csúcstechnológiás, robotizált feldolgozóját adja át 2019 májusában.

Szijjártó Péter külgazdasági miniszter a nyáron indította útjára azt a 15 milliárd forintos beruházást, amivel a MasterGood-csoport a világ egyik legnagyobb baromfivágóhídját adja majd át jövőre Kisvárdán. Mire ez az optimizmus a madárinfluenza után?
Bárány László: Nehéz időszak kezdődött, amikor 2016 végén bevágott a madárinfluenza és több külföldi országban korlátozták az importot. A MasterGood-nak is mintegy 300 tonnányi áruját fordították vissza Dél-Afrikából, Koreából, ami százmilliókba került a cégnek, de a madárinfluenza a legnagyobb konkurenseinket is letaglózta. Azért 2017 év végére jól teljesített a csirke ágazat és a kacsa is azoknál a vállalatoknál, akiknek maradt tenyész kacsájuk. Időközben az EU 2018 végéig kitiltotta a piacáról az – amúgy hamisított állategészségügyi papírokkal „szalmonella-mentesként” behozott – brazil csirkemellet. A kitiltással az elmúlt két évben csaknem negyed millió tonna import nem érkezett be, a kereslet az egész unióban felfelé húzta a csirkemell árát.

Donald Trump amerikai elnök vámháborúja sem zavart be?
Bárány László: A brazil import korlátozására, az USA úgy felpörgette a saját termelését, hogy decemberre gyakorlatilag összeomlott a globális csirkepiac, benne az EU csirkepiaca is. Két hónap alatt kilónként 200-250 forinttal esett az export csirkemell-filé ára. Kilónként 3,5 (1100Ft) euró helyett már csak 2,5-2,7 euróért (800-900Ft) lehet eladni. Ez 20%-os visszaesés, pedig ennyi profit nincs ezen a terméken. Megjöttek a hideg napok… A baromfi tartásban ez a magas fűtési költségű időszak kezdete, ezért sem szerencsés most ez a jelentős áresés. A baromfi szektorban a piaci árváltozások ciklusa, „sinus görbéje” 6-10 hónap. Gyorsabban változik az ártrend, mint például a sertéspiacon. De ez a 6-10 hónap nehéz időszak lesz, mert az energiaára is kb. 30%-kal emelkedik, a munkabér ugyancsak „két számjeggyel” növekszik várhatóan jövőre is. Drágul a takarmány is 5-6%-kal. Úgy gondolom – legalábbis 2019 első negyedében – nem lesz olyan lehetőség az áremelésre, ami a növekvő költségeket ellensúlyozná. Aki a szakmában 2018-ben keresett egy kis pénzt, most ne költse el! A következő 4-5 hónapban vissza kell járni a láda fiába és valószínű onnan kell pótolni a hiányzó bevételeket.

A folytatást olvassa el a top agrar magyar kiadásának 2019. januári számában. Keresse a lapot az újságárusoknál!

Facebook Comments