Permeteződrónok bevetése

Mint a civil életben sok más úttörő és innovatív megoldás, a drónok mezőgazdasági bevetése is a katonai felhasználásból nőtte ki magát. De amikor „hadiállapot” van, mindenki úgy érvényesül, ahogyan és amivel tud. Ha valami „gikszer” miatt nem egészen úgy sül el a dolog a terepen, ahogyan azt az íróasztal mögött tervezték, hát széttárják a karjukat az illetékesek. „Hát istenem, áldozatok nélkül nem lehet háborút nyerni…” Ezt előrebocsátva tekintsük át, milyen lehetőséget kínálnak a drónok a mezőgazdasági vegyszerezésre.

Bármit meg tudnak oldani, ki tudnak fejleszteni, ez csak idő és pénz kérdése, amelyből csupán az idő korlátozott. Pénz ugyanis szinte korlátlanul van ezekre a kutatásokra, a határ a csillagos ég! E téren szinte végtelen a lehetőség. Így summázhatnánk a drónok széles körű agrárfelhasználásához teljesítendő három fő feltétel talán legfontosabbikát: a műszaki-informatikai fejlesztést. Emellett azonban a törvényi feltétel, azaz a drónszabályozás és a speciálisan a pilóta nélküli eszközzel a légi vegyszerezés jogi kereteit is meg kell szabni. A második kritérium, a jogi szabályozás teljesítésében is szűkül ugyan már a kör, de jelenleg nincs erre vonatkozó törvényi szabályozás, csak ígéretek.
Ezt akarják meglovagolni a lobbizók, bár balról aligha rúgnak labdába a próbálkozók.

Lobbizás
A drónos permetezéssel kapcsolatban jelenleg egyrészt a „civil” (nem mezőgazdasági) felhasználás törvényi előírásai, illetve a speciális mezőgazdasági – ezen belül a vegyszerezési – munkavégzés szabályai az irányadók. A „civil” drónozással kapcsolatban most ott tartunk, hogy a magyarok nem szeretnének külön szabályokat alkotni, ehelyett inkább megvárják az EU rendelkezéseit, amit át tudnak majd ültetni a hazai jogrendbe.
Más országokhoz képest hazánkban a növényvédelmet meglehetősen részletesen, szigorúan, de emiatt később szabályozza a jog. Tehát számíthatunk arra, ha az EU-s szabályozás előbb-utóbb meg is születik, a speciális, drónos növényvédelmi munkákra vonatkozó hazai előírások – ismerve az itteni viszonyokat – egy ideig még biztosan váratni fognak magukra. Gondoljunk csak a permetezők időszakos műszaki felülvizsgálatának hosszan kiérlelt szabályaira.
A harmadik, esetünkben a leglényegesebb szempont a vegyszerezés gyakorlati megvalósítása, mert ennél látható a legtöbb „sötét folt”, feltérképezendő terület.

A folytatást olvassa el a top agrar magyar kiadásának 2018. novemberi számában. Keresse a lapot az újságárusoknál!

Facebook Comments