Phil Hogan: Lesz pénz 2020 után is

Biztosan hozzájutnak a gazdák 2020 után is az uniós agrár­forrásokhoz. Ezt ígérte Phil Hogan, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa a lapunknak adott interjúban. Míg az uniós agrárköltségvetés 5%-kal lesz kisebb, a területalapú támogatások összege„csak” 4%-kal csökken.

A jogállamisági problémák miatti „hetes cikkely” szerinti eljárás, az „uniós források visszatartása”, „kötelezettségszegési eljárások”. Ezeket a szalagcímeket olvasva a gazdákban felmerül a kérdés, mi lesz itt 2020 után. A közvetlen kifizetések nélkül nagy részük veszteséges lenne. Lesz pénz Magyarország számára?
Phil Hogan: A magyar gazdák nagyon okos emberek. Tudják, hogy 2020 után is folytatódik a közvetlen kifizetések rendszere, látták a költségvetési bizottság és az én javaslataimat. Az eddigi agrárbüdzsé 95%-a már megvan. Jövő tavaszig még tárgyalunk róla, és remélem, hogy tovább emelkedik az összeg. A magyar gazdák elégedettek lehetnek a pénzügyi tervezettel.

Ez azt jelenti, hogy egyelőre 5%-os csökkenéssel számolnak?
P. H.: Igen, ez szerepel a javaslatunkban, ebből a területalapú támogatásoknál 4%-os a mínusz. A javaslatról az Európai Parlament és a tagállamok vezetői tárgyalnak, és ezután véglegesítik. Egyhangú többség szükséges az állam- és kormányfők között. Optimista vagyok, szeretném, ha még több pénz kerülne a mezőgazdasághoz, és amennyire csak lehet, konstruktív leszek a tárgyalásokon.

Günther Oettinger szerint a brexit miatt jut kevesebb az agráriumra, igaz ez?
P. H.: Erről az állam- és kormányfőknek kell dönteniük. A költségvetésből 12 milliárd euró hiányzik. Azt javasoltuk, hogy ezt pótolják ki. Remélem, megteszik.

A folytatást olvassa el a top agrar magyar kiadásának 2018. novemberi számában. Keresse a lapot az újságárusoknál!

Facebook Comments