Top agrar heti hírlevél – sertéspestis Lengyelországban, marad a meleg, gyenge a cseresznyetermés

Meleg idő lesz a héten záporokkal, zivatarokkal

A meteorológiai nyár beköszöntével a nyári meleg és a napsütés is megérkezett a hétvégén, és a folytatásban marad a nyári idő, de záporokra, zivatarokra sokfelé számítani lehet. A nappali maximumok 23-28 Celsius fok között lesznek. Az OMSZ agrometeorológiai elemzéséből kiderül, hogy a májusi csapadékösszeg a megelőző hónapok aszályos időjárása után országszerte jóval a sokéves átlag fölött alakult. A legtöbb, 150 mm fölötti mennyiség a Zalaegerszeg – Budapest – Miskolc vonal környezetében, illetve foltokban a déli országrészben esett, míg 100 mm alatt alakult az összeg Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék egyes tájain. Ez a nagy mennyiségű csapadék életmentőnek bizonyult a korai aszályt követően, ugyanakkor az őszi vetésű kultúrákban a szárazság okozta károkat nem tudta helyreállítani.

Fizessen elő a top agrar magazinra most 30% kedvezménnyel >>

Újabb sertéspestis eset Lengyelországban

Ezúttal az ország keleti részén, Bielsk Podlaskie város közelében ütötte fel a fejét a járvány. 8000 házisertést érint és ezzel ez a legnagyobb ASP-kitörés a lengyeleknél. Az állatorvosi hatóság közlése szerint megtörténtek a járványügyi intézkedések és elkezdték az érintett állomány levágását. A nagy darabszám miatt azonban ez még egy ideig eltart. Legutóbb május közepén jelentettek hasonló esetet, akkor 1800 házisertés kényszervágását rendelték el a Warmińsko-Mazurskie vajdaságban – írja a topagrar.com szakportál.

Az eső betett a cseresznyének

Az átlagos 10-12 ezer helyett 10 ezer tonna alatt marad az idei cseresznyetermés. Ezt prognosztizálta az M1 csatornán Hunyadi István, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója. Már a virágzásnál lehetett számítani arra, hogy nem lesz olyan jó a termés, mint tavaly, de az elmúlt hetek esős időjárása még nagyobb terménycsökkenéshez vezet. A termelők abban reménykednek, hogy talán a későn érő cseresznyének találnak piacot, de ez is az elkövetkezendő hetek időjárásától függ – fűzte hozzá. A meggytermés a tavalyihoz képest nem lesz kevesebb és a gazdák őszibarackból is jó termést várnak.

Minimális eddig a jégkár az országban

A jégkármérséklő-rendszernek köszönhetően Magyarországot kevésbé sújtotta az elmúlt napok viharos időjárása, ezzel szemben a határon túli területeken komoly károkat okozott a jégeső – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az elmúlt másfél hónapban 26 napon kapcsolták be a generátorokat: áprilisban 4, májusban 22 napon. Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt szükség a legintenzívebb védekezésre, míg Győr-Moson-Sopron megyében csak néhány napon kellett elindítani. A rendszer lényege, hogy az előrejelzett jégesők közeledtekor acetonos ezüstjodidot párologtatnak a levegőbe, ami bekerül a felhőkbe, és megakadályozza, hogy nagyobb méretű jégkristályok alakuljanak ki.

A legújabb top agrar magazin tartalomjegyzékét itt olvashatja >>

Vesztegetéssel gyanúsítják Bige Lászlót

A múlt héten kihallgatták és két napra őrizetbe vették a nyomozók Bige László nagyvállalkozót, “műtrágyakirályt”, akinek nyíregyházi lakásában házkutatást is végeztek. Először az ORFK azt közölte, hogy a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt történt a rendőri akció. Két nappal később a szabolcsi megyei rendőrkapitányság már vesztegetés gyanújáról is beszélt. Bige László “A 100 leggazdagabb 2019” lista alapján az ötödik legvagyonosabb magyar az országban 170 milliárd forinttal.

Facebook Comments