top agrar hírlevél – augusztus 23.

100 ezer euró felett is lehet 1 hektár német szántó
5,9%-kal drágult a szántóföld hektáronkénti ára Németországban, amely az állami statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint 2018-ban 25 485 eurót (8,4 millió forintot) tett ki. Óriásiak azonban a különbségek a keleti és a nyugati tartományok között. A volt NDK területén alig mértek drágulást, ott egy hektár átlagára 15 720 euró (5,2 millió forint), míg az ország nyugati részén 6,9%-os növekedés mellett 37 846 euró (12,5 millió forint) volt az átlag. A tartományok közül Bajorország vezet 65 000 euróval, ezen belül bizonyos részeken a hektáronkénti árátlépte a 100 ezer eurót (33 millió forint). Összehasonlításul: Magyarországon a Takarék Termőföldindex legutóbbi kiadványa szerint egy hektár szántóföld átlag 1,4 millió forintért cserélt gazdát.

Nyári meleg érleli a kukoricát és a napraforgót
A következő napokban száraz, meleg időre van kilátás. Elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, számottevő mennyiségű csapadék nem valószínű, csak a nyugati határszélen hullhat 5-10 mm. A hőmérséklet maximuma 30 fok körül, sokfelé kissé a fölött valószínű, éjszakánként 15- 20 fokra esik vissza. Mindez a napraforgó, a kukorica és a gyümölcsök érési folyamatainak kedvez. A repce vetésének talaj-előkészítéséhez az ország nagyobb részén ideális a talaj felső rétegének nedvességtartalma – áll az OMSZ agrometeorológiai jelentésében.

Újra jobban megy a halgazdaságoknak
A 2017-es visszaesést követően tavaly növekedésnek indult a főtevékenységként halászatot és halgazdálkodást megjelölő vállalkozások száma. A szektor összesített nettó árbevétele közel 18 milliárd forintra emelkedett az egy évvel korábbi 16,8 milliárd forint után, és 247 fővel több a foglalkoztatott – közölte az Opten céginformációs szolgáltató. A cég a kedvező eredményeket a 2018. január 1-jén hatályba lépett általános forgalmi adó (áfa) csökkentésével magyarázza. A következő uniós költségvetési ciklusban 10%-kal több forrás (18 milliárd forint) jut az iparágnak, ennek 87%-áról Budapesten, 13%-áról Brüsszelben születik döntés.

Negyedével kevesebb lehet a magyar körte
Az idén az átlagos évekhez képest akár 20-25%-kal is kevesebb, mintegy 25 ezer tonna lehet a belföldi körtetermés az előzetes adatok alapján – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Európában körtéből 2 millió tonna körül teremhet, ami 14%-os csökkenést jelent tavalyhoz képest. Spanyolország kivételével minden meghatározó termelő országban visszaeséssel számolnak. Ennek oka a tavalyi hőség, valamint az, hogy az elmúlt évi nagy termés jelentősen terhelte a fákat, amely idén gyenge virágzással járt. A csapadékos időjárás miatt pedig mintegy két héttel csúszik a körte betakarítása – tette hozzá a NAK.

Intenzív tanácsadás agrár témájú startupoknak
Szeptember 22-ig várja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal azoknak a startupoknak a jelentkezését, amelyek rapid tanácsadással egy nap alatt akár tucatnyi agrár-, üzletfejlesztési vagy befektetési szakember bevonásával állítanák növekedési pályára vállalkozásukat. A Speedmentoring nevű eseményre ötletfázisú és érettebb vállalkozások, csapatok jelentkezését is várják, olyan témákkal, amelyek fejlesztése hozzájárul a hazai mezőgazdaság versenyképességéhez. Az október 3-i rendezvényre ezen a linken lehet jelentkezni. Nem feltétel az agrárszakmai előképzettség vagy az agráripari tevékenység.

Facebook Comments