top agrar hírlevél – október 18.

Már fizetik az előleget a gazdáknak
A pénzt a Magyar Államkincstár utalja a mezőgazdasági termelőknek. Az év végéig a közvetlen támogatásokból mintegy 200 milliárd forintot fizetnek ki, míg a Vidékfejlesztési program egyes terület- és állatalapú támogatásaiból 30 milliárdot. Ezen túl az egységes kérelmekhez kapcsolódóan további 12,3 milliárd forint jut a gazdákhoz. A 2019. évi területalapú támogatás összege várhatóan 75 ezer forint lesz hektáronként. Magyarország az időjárási viszontagságok miatt idén is jogosult a termelőknek emelt összegű előleget fizetni, SAPS  jogcímen 33 ezer forintra lehet számítani hektáronként, és aki még a zöldítési támogatás előlegére is jogosult, az mintegy 50 ezer forintnyi hektáronkénti kifizetést kaphat idén.

Hatalmasat nőtt az EU-s sertésexport Kínába
Idén január és június között a Kínába irányuló európai sertésexport 42%-kal nőtt – 680 ezer tonnáról 965 ezer tonnára – az előző év azonos időszakához képest. Hasonló – 36%-os – emelkedést regisztráltak Vietnám viszonylatában. A teljes EU-s sertéshús-kivitel ebben az időszakban 2,2 millió tonnát tett ki, ami 15%-os növekedés – áll az Európai Bizottság statisztikájában. A kínai sertéshúsigény oka az afrikai sertéspestis terjedése, aminek következtében 40-50% közötti mértékben csökkent az ottani állomány.

Folytatódik a száraz idő
Fagy nem valószínű, a hajnali minimumok általában 5 fok fölött alakulnak. A legmelegebb órák hőmérséklete pedig 20 fok, délkeleten akár 25 fok körül várható, de a tartósabban ködös-felhős részeken ettől hűvösebb valószínű. A kukorica betakarítására, a késői szőlőfajták szüretére, az őszi búza vetésére kedvező a száraz, meleg időjárás. Ugyanakkor a talaj felső rétege az elmúlt hetek csapadékának következtében csak átmenetileg nedvesedett át, mostanra ismét egyre jobban kiszárad. Az őszi káposztarepce és a már elvetett kalászosok számára ezért nagy szükség lenne egy kiadós esőre, melyre azonban a kicsi az esély – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.

Új támogatás viharkárok enyhítésére
Október 15-31. között nyújthatják be támogatási kérelmüket a Magyar Államkincstárhoz azok a gazdák, akiknek az utóbbi hónapok viharai károkat okoztak termelőeszközeikben. Ehhez az Agrárminisztérium 600 millió forint keretösszegű konstrukciót dolgozott ki, amelyből több száz gazdálkodó kompenzálható. A támogatási kérelemhez mellékelni kell a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) igazolását a viharkárról. Részletesebb tájékoztatás a NAK megyei ügyintézőinél kérhető.

Idén is versenyeznek az agrárhallgatók
“A digitális készségek és képességek oktatásában a precíziós gazdálkodás és a szántóföldi növénytermesztés területén történt előrelépés, az  állattenyésztés, a kertészet és az erdőgazdálkodás területén azonban még vannak hiányosságok” – mondta Feldman Zsolt agrárminisztériumi államtitkár az Agrárdigitalizáció a felsőoktatásban című konferencián. Ugyanitt elhangzott: az AgroVIR Kft. idén is elindítja az Agrovirtus elnevezésű egyetemi agrárversenyt, ahol a hallgatók piaci környezetet leképező feladatok segítségével készülhetnek az agrárdigitalizáció jelentette kihívásokra. 100 csapat méri össze tudását. A selejtezők után a legjobb 10 team vehet részt november 18-19-én az Agrovirtus Akadémián, a verseny döntője pedig november 20-án lesz Gödöllőn.

Facebook Comments