top agrar hírlevél – október 25.

Gazdademonstráció tizenhat német városban

A gazdák több ezer traktorral vonultak Münchentől Hannoverig tizenhat városba, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek. A célkeresztben a kormányzat szeptemberben elfogadott agrárcsomagja, melynek középpontjában a környezet- és állatvédelem áll, de nem tetszik a gazdáknak a dél-amerikai államokkal (Mercosur) kötött EU-s szabadkereskedelmi egyezmény, valamint úgy érzik, a politika és a környezetvédők bűnbakként kezelik és zaklatják őket. A tiltakozók szerint mindez a kis- és közepes gazdaságok egzisztenciáját fenyegeti. A demonstrálók szerettek volna találkozni Julia Klöckner agrárminiszterrel, aki nem ért rá, ám aznap délután egy közös fotót posztolt egy szakbloggerrel, ami tovább élezte a feszültséget. (nyitókép: Andreas Huesmann)

Tíz százalék felett nőtt a magyar agrárexport

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitele 4714 millió euró, behozatala 3042 millió euró volt az első fél évben, az export 11,2%-kal, az import 6,8%-kal nőtt, az agrár-külkereskedelem aktívuma 1672 millió euró volt, 20%-kal több, mint 2018 első fél évében – áll az Agrárgazdasági Kutatóintézet elemzésében. 35,4%-kal több, 3,4 millió tonna gabonát exportált Magyarország, ebből 1,9 millió tonna kukorica és 1,4 millió tonna búza volt. Húsfélék esetében a kivitelnél mínusz 4,8%, a behozatalnál plusz 2,1% volt a trend. Burgonyánál negatív a külkereskedelmi egyenleg: az export mindössze 6,9 ezer tonna, az import 31 ezer tonna volt. Az import közel fele Franciaországból érkezett.

Egyre nagyobb a csapadékhiány

A kukorica aratása a végéhez közelít, a legtöbb helyen már a magtárban a termés. A száraz, meleg idő nagyon kedvező az alacsony szemnedvesség kialakulásához és a gombás megbetegedések sem tudnak kialakulni, elszaporodni. Az őszi káposztarepcére és a kalászosokra viszont óriási szükség lenne egy kiadós csapadékra, mert a talaj mélyebb rétegei már a nyár végén is szárazak voltak, a felső réteg pedig októberben száradt ki. A hét végéig nem változik lényegesen időjárásunk. Átalakulás hétfőtől indul, kedden csapadék is érkezik és jelentősen lehűl a hőmérséklet. A napi maximum 10 fok körül várható és visszatérnek a fagyok a kevésbé felhős éjszakákon – áll az OMSZ agrometeorológiai elemzésében.

Növelné a bióra átállás a CO2-kibocsátást?

70%-kal nőne az üvegházhatású gázok emissziója, ha az összes angliai és wales-i gazdaság az ökológiai szabályok szerint működne – áll a brit Royal Agricultural University kutatásában. Ugyan a gabona- és zöldségtermesztésben 20, a haszonállat-tartásban 4% lenne a megtakarítás, a hozamok azonban 40%-kal csökkennének. Ennek következtében a britek behozatalra szorulnának, nagyobb területen kellene termeszteni és a szállítási költségek szintén növelik az üvegházhatású gázok kibocsátását. A német bioszövetség (BÖLW) hevesen tiltakozott a kutatás ellen, több alapvető hibát is felróttak. Egyebek mellett azt, hogy a bióra váltás piaci folyamatait nem vették figyelembe. Ez szerintük áremelkedéssel és a fogyasztás csökkenésével járna. A hozamcsökkenésre pedig a Berkeley University kutatását hozzák fel, melyben 19,2% szerepel átlagosan, ami alig fele a brit kutatással összevetve.

Nagyrészt a rossz lakossági tüzelés felel a szmogért

Az emberek úgy vélik, hogy a szálló por nagyrészt az iparból és a közlekedésből származik. Pedig ezek valójában csak 25%-ban “felelnek” a légszennyezettségért – utalt egy tavalyi közvéleménykutatásra Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára. Hozzátette: nagyobb részt a lakosság okozza a szennyezést. A válaszadók 14%-a “bevallotta”, hogy hulladékkal is tüzel, miközben azt jogszabály is tiltja. Az agrártárca ezért is indította el a “Fűts okosan!” kampányt, amelynek célja a légszennyezettség csökkentése, valamint a fűtési költségek csökkentése. Erre a www.futsokosankampany.hu weboldalt is létrehoztak.

Facebook Comments