Top agrar hírlevél – október 31.

Drámai rovarcsökkenés Németországban

2008 és 2017 között 67 százalékkal kevesebb az ízeltlábú (ide tartoznak a rovarok, a pókok) a német mezőkön, az erdőkben pedig 40 százalékos csökkenést jeleztek a müncheni Technische Universität kutatói. A fajok egyharmada pedig eltűnt. Különösen azokon a mezőkön nagy a fogyás, amelyek művelés alatt álló területek mentén fekszenek. A kutatók szerint az egyik oka az intenzív mezőgazdasági tevékenység. Julia Klöckner agrárminiszter is reagált, jelezte, hogy alaposan tanulmányozzák az eredeményeket. Szerinte az okok sokrétűek, komplexek, a mezőgazdaság mellett az urbanizáció és a közlekedés is szerepet játszik a folyamatban.

Országos csapadék láthatáron

A következő 6-8 nap során csapadékos, enyhe idő valószínű. A csapadék első hulláma szombaton várható, jövő hét közepéig sokfelé 20-30 mm-t is eshet. Pénteken és szombaton még hideg lesz az éjszaka, fagy is kialakulhat. A hét végétől azonban sok felhő, enyhülő idő várható, 10-15 Celsius fok körüli hőmérsékletekkel. Az októberi száraz, meleg idő nagyon kedvező volt a kukorica aratásához, az alacsony szemnedvesség kialakulásához. Az őszi káposztarepcére és a kalászosokra jókor érkezett az ország nagyobb részén az elmúlt napok csapadéka, északkeleten azonban továbbra is szenvednek a növények – áll az OMSZ agrometeorológiai jelentésében.

Nyolc százalékot drágult a nyerstej

A nyerstej kilogrammjának országos termelői átlagára 100,48 forint volt szeptemberben. Az átlagár 2 százalékkal haladta meg az augusztusit, és 8 százalékkal volt több a tavaly szeptemberinél – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentéséből. A 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej és a tehéntúró feldolgozói értékesítési ára egyaránt 9 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tejé 7 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé, a trappista sajté, a tejfölé és a natúr joghurté egyaránt 6 százalékkal nőtt szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest.

Megvan az új mezőhegyesi cégvezér

November 1-től Kovács Norbert lesz a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. új vezérigazgatója. A közgazdász, nemzetközi agrárközgazdasági szakértői végzettséggel rendelkező 35 éves menedzser a gabonafélék termesztésével foglalkozó, szolnoki Agro-Várkony Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Az igazgatóság új elnöke Szabadhegy Kristóf agrárvállalkozó, a KEVE Csoport vezérigazgatója. Az eddigi vezetőt, Pap István Tibort Mezőhegyes polgármesterévé választották, ami összeférhetetlen a cég vezetésével, ezért mondott le.

Parlagfűtartalmú terméket talált a Nébih

Több hatósági ellenőrzés során összesen mintegy 10 liter illegálisan forgalmazott parlagfű terméket vontak ki azonnali hatállyal a forgalomból és vettek hatósági zár alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Zala megyei vállalkozásnál. Az előállító a készítményeket különböző bioboltokban és az interneten árusította, noha a hatályos jogszabályok alapján Európában sem a parlagfű, sem a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók forgalomba emberi fogyasztásra szánt termékként. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Tudományos Tanácsadó Testülete az élelmiszerekben, étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt növények között tünteti fel a teljes parlagfű növényt annak citotoxikus (sejtmérgező) hatása miatt.

Facebook Comments