top agrar hírlevél – szeptember 13.

Átlag feletti burgonyatermést várnak Nyugat-Európában

Az első próba-betakarítások után 27-ről 27,3 millió tonnára emelte termés-előrejelzését a Nyugat-Európai Burgonyatermesztők Egyesülete (német, francia, brit, holland, belga tagokkal). Ez 3%-kal több mint az öt éves átlag, a tavalyi aszályos évhez képest pedig 12%-os pluszt jelent. Nagy-Britannia kivételével ugyanis az északnyugati országokban nőtt a vetésterület, az utóbbi egy hónapban pedig a várt csapadék is megérkezett. Hektáronként 44,7 tonna termést várnak, ami 3,8 tonnával több a tavalyinál. A következő hetekben az ár emelkedésével számolnak a szakértők, mert a raktárak szinte üresek, a feldolgozói kapacitások viszont növekedtek.

Másodszor is NAK búza termésverseny győztes a bőtermő Balaton őszibúza (x)

A Karintia Kft. Pannon régióra nemesített búza fajtái között a prémium minőség jeles képviselői mellett a magas termés potenciállal rendelkező bőtermő fajták is jelen vannak. A BALATON bőtermő őszi búza fajta már második alkalommal szerezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara búza termésverseny első helyét. A dobogó legfelső fokának eléréséhez azaz az első helyhez az üzemi körülmények között elért 9,5 t/ha és a 10,2 t/ha átlagra volt szükség. A BALATON fajtáról kérdeztük Lőrincz Lajos szarvaskendi gazdálkodót, aki régóta nagy megelégedettséggel termeli ezt a bőtermő fajtát. TOVÁBB >>

Száraz napok jönnek

Hétfő estig nem várható csapadék, kedden viszont nedves léghullámok érkezhetnek, amelyek 5-10 mm csapadékot is hozhatnak. A levegő páratartalma a hétvégén a legmelegebb órákban 50% alá esik a hajnali 80-90 %-ról, ugyanakkor a rohamosan hosszabbodó éjszakákon többfelé párássá válik a levegő és harmat is kialakul. A szombat, majd a kedd-szerda szelesnek ígérkezik. A jövő keddi front után pénteken már újra 25-29, de a hétvégén 20-25 fok várható – áll az OMSZ agrometeorológiai elemzésében. Az elmúlt napok csapadéka segítette az őszi káposztarepce vetését, de a napraforgó betakarítását nehezítette.

Már a Fülöp-szigeteken az ASP

Megerősítették a hatóságok, hogy a Manila melletti farmokon tapasztalt malacpusztulást az afrikai sertéspestis (ASP) okozta. Ezzel a Fülöp-szigetek (Kína, Mongólia, Vietnám, Kambodzsa, Laosz, Mianmar, Oroszország keleti térsége után) a hetedik ázsiai ország, ahol felbukkan a betegség. A szigetországban a farmok 1 kilométeres körzetében minden sertést – 7400-at – levágtak, hogy megállítsák a fertőzés terjedését. Az országban nagyjából 13 millió sertést tartanak, ebből 5 milliót nagyobb farmokon, 8 milliót háztáji gazdaságban.

Újabb rekordok a mezőgéppiacon

Az új mezőgazdasági gépek forgalma 10%-kal (92,6 milliárd forint), az alkatrész-értékesítés 8%-kal (25,4 milliárd forint) volt magasabb az egy évvel korábbinál – áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentésében. Az elemzők szerint a keresletet egyre inkább a szükségletek és nem a támogatások élénkítik. A hazai mezőgéppiac koncentrált, ezt mutatja, hogy az értékesítés (volumenének) 70 százalékát 10 cég adta. A gazdák továbbra is erőgépre költötték a legtöbbet. A teljes értékesítésen belül a traktorok 36%, a gabonakombájnok 15 százalékot képviseltek. Míg Európa több országában csökkentek a traktoreladások, nálunk a 8%-kal nőtt.

Fontos határidő közeleg

Szeptember 15-ig kell megfizetniük az agrárkár-enyhítési rendszer tagjainak a kárenyhítési hozzájárulást, és legkésőbb szeptember 30-ig jelenthetik be a termelők az idei aszálykárt a még be nem takarított kultúrák esetében – hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM). Amennyiben határidőig a Magyar Államkincstár számlájára nem érkezik meg a 2019-re vonatkozó összeg, a károsult termelő nem részesülhet kárenyhítő juttatásban, függetlenül attól, hogy az egyéb támogatási feltételei esetleg teljesültek. A termelők az idei kárenyhítési évben eddig összesen 278 ezer hektárra jelentettek be kárt: a legnagyobb területre, 144 ezer hektárra aszálykárt, 37 ezer hektárra jégesőkárt, míg 31 ezer hektárra viharkárt.

Facebook Comments