Új beruházási hitel és öntözésfejlesztés – Agromashexpo 2019

Kamattámogatási hitelprogram indítását tervezi idén az agrártárca a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások fejlesztéseinek és beruházásainak segítésére – mondta Nagy István agrárminiszter az AGROmashEXPO-n. A legnagyobb hazai agrár szakkiállításon 350 kiállító és 46 ezer látogató – közte 4 ezer diák – vett részt.

Nagy István beszámolója szerint fókuszban lesz az öntözésfejlesztés is: 2030-ig évente 17 milliárd forintot biztosítanak az állami főművek fejlesztésére. 2019. első fél évében megkezdi működését a Nemzeti Öntözési Központ, emellett egyszerűsítik az öntözéses gazdálkodás kialakításával kapcsolatos eljárásokat, az adminisztrációt. A miniszter érdemi gyorsulást ígért az osztatlan közös földtulajdon felszámolásában, amihez már elkészült a törvénycsomag. Fontos idei feladat a Digitális Agrárstratégia elfogadása, ennek első hozadéka lehet minél több állami adatbázis ingyenessé és elérhetővé tétele. A tárcánál megkezdték az agrárgazdaságok generációváltását célzó szakpolitikai program kidolgozását.

Együtt a szakma
Az idei AGROmashEXPO-t a korábbiaknál is több konferencia, tájékoztató és workshop kísérte, amelyeken a gazdálkodók az ipar legaktuálisabb kérdéseire kaphattak válaszokat. A piaci transzparencia értéke – 20 éves PÁIR című nemzetközi konferencián elsősorban az átláthatóság fontosságáról volt szó a piacelemzés és a döntéshozatal kérdéseiben.

Egy különleges verseny
Ezúttal is itt rendezte meg a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége a Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokságot, amelyen ezúttal 6 csapat mérte össze tudását, több mint 500 szurkoló jelenlétében. A szakma legnagyobb országos vetélkedőjén a legjobb fiatal mezőgazdasági gépészek, gépésztechnikusok és gépjavító szakos középiskolások küzdöttek meg az Agrárminisztérium által felajánlott külföldi gyárlátogatásért valamint a MEGFOSZ tagjai és az MKB Pénzügyi Csoport által felajánlott nyereményekért.

Kert és pince
Ahogy eddig, ezúttal is a kiállítással együtt rendezték meg park- és kertfenntartók, -művelők és műveltetők egyetlen hazai szakkiállítását, a MAGYAR KERT-et, amely még a tavaszi szezon előtt mutatta be a legújabb technológiákat, gépeket. A kiállítás tematikája a teljes szakágazatot lefedte: a látogatók megtalálhatták a kertek, parkok, kommunális zöld területek és technológiákat.

A SZŐLÉSZET és PINCÉSZET a szőlőművelés és borkészítés technológiájának egyetlen hazai szakkiállítása, amely egyedülálló bemutatkozási lehetőséget kínál az ágazat szereplőinek. A kiállítás tematikája a teljes gyártási folyamatot lefedi, sőt, ezúttal megjelentek a pálinkakészítéshez használható eszközök gyártásával, forgalmazásával foglalkozó cégek is.

A Termékverseny díjazottjai

Átadták a Termékverseny díjait is (a fenti képen az összes díjazott)
Immár hagyomány, hogy az AGROmashEXO megnyitóján adják át a Termékverseny díjait. Évről-évre egyre többen pályáznak az AGROmashEXPO és AgrárgépShow Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díjra gépesítés, input, logisztika kategóriákban. 2019-ben rekordszámú, összesen 41 db pályamű érkezett be a szervezőkhöz. A szakemberekből álló zsűri végül két indulónak ítélte oda a Termékverseny Nagydíját, 12 pályázatot Különdíjjal, további 16 pályázatot pedig Prémium Oklevéllel jutalmazott.

Nagydíjat nyertek:
Hazai Termékfejlesztési díj – Logisztika Kategóriában:
Pannon Agroteh Kft. – környezetkímélő energiatermelés a mai magyar mezőgazdaságban

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés Kategóriában:
AXIÁL Kft. – CLAAS TUCANO 450 kombájn

A díjazottak teljes listája a top agrar magazin januári számában található. A magazinra itt fizethet elő.

 

Facebook Comments