A legnagyobb kockázat az ember – interjú Bognár Lajos főállatorvossal

Nincs afrikai sertéspestis (asp) házisertésben ma Magyarországon, erősítette meg a lapunknak adott interjúban Bognár Lajos országos tiszti főállatorvos. Bár nagyon nagy a kockázata, hogy háziállományba is bekerül a vírus, szerinte ez nem ok arra, hogy a gazdák felszámolják az állattartást: növekszik az élő állat ára. A top agrar magazin 2019. októberi számában Bognár Lajos főállatorvossal olvashatnak interjút.

– Egyre riasztóbb híresztelésekről hallani, hogy itthon már háziállományokban is megjelent az afrikai sertéspestis, ami „államtitoknak” minősül, és amit hamarosan be is jelentenek. Mi az igazság?
+ Nincs afrikai sertéspestis házisertésben ma Magyarországon, és az a legfontosabb cél, hogy ezt meg is őrizzük. Csak és kizárólag vaddisznókban állapítottuk meg a betegséget, amely a Tisza mentén lefelé terjed, és a vizsgálati eredmények szerint délebbre is megjelenik. Addig tovább is fog terjedni, amíg a vaddisznó állománysűrűsége ilyen nagy. Ha egy négyzetkilométeren 0,5 állatnál kisebb a sűrűség, a vírus terjedése lelassul vagy megáll, de az északi hegyvidéken akár 2,5-3 darab is van.

-Milyen intézkedéseket léptettek életbe? Ugye nem csak az állattartóknak adott „ingyen fertőtlenítőszer” segít?
+A vaddisznóesetek, a járványügyi adatok alapján folyamatosan vizsgáljuk a fertőzött területek nagyságát, illetve az adott területen alkalmazandó intézkedéseket. Továbbra is a vadászatra jogosultaknak jelent több kötelezettséget a betegség terjedésének lassítása. A vadászok legfontosabb feladata a vaddisznóhullák begyűjtése, ártalmatlanítása, a megemelt kilövési tervszám teljesítése, mert az állománygyérítéssel lehet megfékezni a vírus terjedését.

-A sertéstartóknak mi a teendőjük?
+ A házisertéseknél fokozott megfigyelési programot működtetünk, és aktív kommunikációval hívjuk fel a gazdák figyelmét a járványvédelemre, amivel – különösen a takarmányozási szabályok, tilalmak betartásával, a fokozott takarítással és fertőtlenítéssel – hatékonyan védekezhetnek az asp ellen. A háztáji gazdáknak ingyenesen biztosított fertőtlenítőszer is kettős célt szolgál, egyrészt figyelemfelhívás a járványvédelem fontosságára, másrészt segítség a fertőtlenítőszer megfelelő dózisú használathoz. De a legkisebb gyanú esetén továbbra is a legszigorúbban, legdrasztikusabban jár el az állatorvosi hatóság: inkább az állomány felszámolása mellett dönt, mint hogy a betegség továbbterjedjen, vagy bekerüljön a házisertés-állományokba.

A folytatást olvassa el a top agrar magazin októberi számában, melyre itt fizethet elő!

Facebook Comments