AGRYA: indul a Vidéki élet, fiatalok vidéken

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA partnereivel, támogatóival együttműködve elindítja a „Vidék élet, fiatalok vidéken” programcsomagot.

A csomagban három program kapott helyet. A “Vesd bele magad!” program, a kisgyermekes családoknak szemléletformáló céllal vetőmag-csomagokat. A “Vidék Kaland” programon keresztül városi fiatalok ismerkedhetnek meg a fiatal gazdák mindennapjaival, munkájával. A “Virtuális Falu” program kistelepülésen élő ifjúsági közösségek tevékenységéhez ad támogatást. A programcsomag elindításához az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Agrárminisztérium adott anyagi támogatás, az Agrármarketing Centrum pedig szakmai támogatással segíti.
Az AGRYA tevékenységében az agrár szakmai érdekképviselet mellett kiemelkedően fontos volt mindig a gazdák munkájának és a vidéki életformának a bemutatása, népszerűsítése. Az évek során több, különböző tartalmú, különböző embereket megszólító programot dolgozott ki és indított el az AGRYA. A programok egy része az elmúlt két évben szünetelt, de elérkezett az idő az újraindításukra. Így a három, a vidéki élettel foglalkozó programot összekapcsolva az AGRYA partnerei, támogatói segítségével indította el a „Vidéki élet, fiatalok vidéken” programcsomagot.
A csomagban a Vidék Kaland, a Vesd bele magad! és a Virtuális Falu program. más-más célcsoportot szólít meg, de a célja közös: a hagyományos falusi, kistelepülési életforma támogatása, népszerűsítése. Az AGRYA szerint kommunikációs hatásukban egymást is erősítik.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) együtt a hivatásszerűen agrártermeléssel foglalkozó fiatal gazdáknak szóló programokat – mint a Fiatal Gazda Klubok, Egyetemi Fiatal Gazda Klubok, az “Így neveld az álmaidat!” és az “Apró léptekkel”, a „Fiatal Gazda Program” – külön csomaggá szervezte az AGRYA. A két tematikus programcsomag is mutatja az AGRYA tevékenységének kettősségét: az agrár irányultság mellett azt az elkötelezettséget is.

Vesd bele magad!
A Vest bele magad! Programon keresztül 2011-2015 között 93 ezer vetőmag csomagot osztott ki – akkor még általános iskolák közvetítésével az AGRYA. Más vetőmag osztási akcióktól annyiban különbözik ez a kezdeményezés, hogy a célja egyértelműen az élményszerzés, a szemléletformálás és a célcsoportjaként kisiskolás korú gyerekeket nevelő családokat szólít meg.
Ez a program hangsúlyozottan nem szociális szempontok szerint válogat a vetőmagok kiosztásakor, hanem az érdeklődésre, kíváncsiságra, már meglévő motivációkra épít. A célja az, hogy a gyerekek kedvet kapjanak értékteremtő, valós kétkezi tevékenységekhez, hogy friss levegőn legyenek, mozogjanak, hogy jobban odafigyeljenek a táplálkozásukra, életmódjukra.
A program arra is felhívja a figyelmet, hogy kevés befektetéssel, munkával, sok odafigyeléssel megtermelhető a friss szezonális zöldség egy család számára. A vetőmag csomagból egy hozzávetőleg 30 négyzetméter alapterületű zöldségeskertet tud a család létrehozni. Ez az a méret, ami a szüleik, nagyszüleik segítségével kisgyerekek is meg tudnak művel anélkül, hogy gyorsan beleunnának. A kertészkedésen keresztül sok mindent meg tud észrevétlenül tanulni, tapasztalni a gyermek, ráadásul nagyon gyorsan látszik a tevékenységük kézzel fogható eredménye. Sőt meg is lehet kóstolni a saját termesztésű salátát, retket, sárgarépát, cukkinit, céklát, zöldborsót, csemegekukoricát, paradicsomot, vöröshagymást, ami sikerélményt ad.
A kertészkedő családokat növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási szakértő segíti, hogy egészséges, szép zöldségeik teremjenek.
A Programra a korábbiaktól eltérően közvetlenül, az általános iskolák közreműködése nélkül jelentkezhetnek kisgyerekes családok. Az ingyenes vetőmag csomagokra pályázni kell, azonban a vetőmag csomagot a család kisgyermek tagja kapja, nyeri. Így a pályázatnak nagyon fontos része, hogy a későbbi “kiskertész” a kisgyermek valamiféle általa készített rajzzal, kézzel írt történettel mutassa be, hogy miért szeretne kertészkedni, hogy mit gondol a kertészkedésről. A programba elsősorban azoknak a családoknak a jelentkezését várjuk, ahol 6-12 éves korú gyermekek vannak.
A 2019. a kísérleti éve lesz a Program új megközelítésű megszervezésének. Így két megyében, Fejér és Csongrád megyékben 500-500 kiskertész kap vetőmag csomagot. A kísérleti év tapasztalatai alapján az AGRYA tervezi a program országos kiterjesztését.
A “kis kertészektől” és családjuktól azt kéri a szervezet, hogy havonta egyszer küldjenek néhány fényképet a kertről, a kiskertészek tevékenységéről és néhány mondatban osszák meg a kertészkedéshez kapcsolódó élményeiket. A beszámolókból, fotókból az AGRYA munkatársai hetente válogatnak, amelyek felkerülnek a Program közösségi oldalaira.
A programmal kapcsolatos jelentkezést, pályázatot 2019. február 15-ig küldhetik el online a családok. Az eredményhirdetés 2019. március 8-ig megtörténik, a vetőmag csomagokat március 20-ig kapják meg közvetlenül az érintett családok.

Virtuális Falu
A Virtuális Falu program indulása még 2009-re nyúlik vissza. Ekkor kezdett az AGRYA újra foglalkozni a falusi, kistelepülési ifjúsági közösségek ügyével. A jól működő közösségek segítenek abban, hogy megmaradjon vagy erősödjön a kötődés, amely a fiatalt a lakóhelyéhez kapcsolja.
A kistelepülési közösségek életében is kulcsfontosságú, hogy legyen utánpótlás, legyenek fiatalok, akik továbbviszik a tevékenységet.
A Virtuális Falu Programmal ebben kíván az AGRYA segíteni. A program elnevezése arra utal, hogy a helyben aktív fiatalokból, akiket összeköt, hogy kistelepülésen élnek, létrejön egy hálózat, egy közösség, egy “virtuális falu”. A közöttük lévő együttműködés segít a tudás, tapasztalatok megosztásában, elmélyítésében.
Az AGRYA partnerével, a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetséggel együttműködve 2016 óra a közösségi tevékenységre nyitott fiatalok számára szervez képzéseket, felkészítve őket arra, hogy hatékonyan tudják az adott közösség, csoport ügyeit képviselni, szervezni. A képzések mellett fiatalok által szervezett települési kisrendezvényekhez, ún. műhelytalálkozókhoz pénzügyi támogatást is ad az AGRYA. Ezen rendezvényeken a fiatalok kezdeményezésére különböző, helyben fontos ügyek megoldása érdekében gyűlnek össze a véleményformálók és a döntéshozók. Az elmúlt két évben 43 település és helyben működő közösség kapcsolódott be a programba.
A 2019. április 1.-július 31. közötti kisrendezvények lebonyolítására és a kapcsolódó képzésekre 2019. február 15-ig lehet jelentkezni, pályázni. Az eredményhirdetés 2019. március 8-ig megtörténik.

Vidék Kaland
A Vidék Kaland programot 2011-2016 között szervezte már korábban az AGRYA. Az átlagemberekben jellemzően közhelyekre, általánosításokra épülő kép alakult ki a gazdákról, a mezőgazdasági termelésről. Ezt a képet szeretné ezzel a programmal kiegészíteni, árnyalni az AGRYA. A célja, hogy városlakó, nem mezőgazdász, de az agrárium iránt érdeklődő fiatalok betekintést kaphassanak a napi agrár termelésbe.
A pályázaton keresztül kiválasztott fiatalok egy hétre bekapcsolódhatnak egy-egy gazdálkodói család életébe, a fogadó gazdaságok napi tevékenységébe. A résztvevőktől azt kéri és várja az AGRYA, hogy az élményeiket, benyomásaikat a közösségi oldalakon, online felületeken osszák meg. A programmal kapcsolatos pályázat, amin keresztül a résztvevők jelentkezhetnek, 2019. március közepén jelenik meg.
A csomag főbb eseményeit közös online felületen teszik majd elérhetővé március 8.-tól.

Facebook Comments