Aszályban is rekord közeli lesz a brazil szójatermés

Az aszály miatt a vártnál 1,3 millió tonnával kevesebb, de még így is csaknem 119 millió tonna szójababot fognak betakarítani az idén Brazíliában.

Közzétette a brazil statisztikai hivatal (Conab) a 2018-2019-es üzleti évre szóló prognózisát az országos szója-termelésről. Bár az ország néhány fontos termőterületén – az aszály miatt – csökkentett a hivatal a becsült mennyiségen, de kevésbé, mint azt néhány piaci szereplő várta. A Conab 118,8 millió tonna szójabab betakarítására számít, amely 1,3 millió tonnával kisebb az előző hónapi becslésénél. Ha az előrejelzés beválik, az is csak rekordközeli.

A pesszimisták azonban, mint az AgRural mezőgazdasági tanácsadó-cég, azonban csak 116 millió tonnát vár. A cég a közelmúltban csökkentette a brazil szójabab-termés előrejelzését a novemberi 121,4 millió tonnáról 116,9 millió tonnára.

A mérséklés oka, hogy az ország déli részén szélsőséges hőség és az aszály, ezért az előző évhez képest négy százalékos csökkenést feltételez. A kisebb termésátlagot a tavalyinál nagyobb, 720 000 hektáros szójatermő-terület sem tudta kompenzálni.

Facebook Comments