Az agrárdigitalizációé és a megújuló mezőgazdaságé a jövő

Több mint 100 előadó és 40 szakmai kiállító várja a kétnapos Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás részvevőit. A 2019. február 19-én és 20-án az Aquaworld konferenciatermeiben zajló eseményen a precíziós gazdálkodás legújabb megoldásait ismerhetik meg a látogatók, valamint szakmai előadásokat hallgathatnak, workshopokon vehetnek részt és kerekasztal-beszélgetéseken cserélhetnek eszmét.

Sokadik éve rendezi meg a precíziós gazdálkodás és agrárdigitalizáció legnagyobb szakmai eseményét az Agroinform agrárportál. Az esemény társszervezője idén az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A kétnapos konferenciát Nagy István agrárminiszter nyitotta meg, aki köszöntő beszédében hangsúlyozta: precíziós gazdálkodás nélkül nem lesz megújuló magyar mezőgazdaság, az agrárdigitalizáció elősegíti a stabilitást és a kiszámíthatóságot az élelmiszertermelésben, növeli a hatékonyságot, ezzel pedig a versenyképességet és magasabb jövedelemszintet tesz elérhetővé.

Ebben segít a Digitális Agrárstratégia
A tárcavezető hozzátette: „A kormány törekszik arra, hogy a környezetet, a talajt és a vizet egyaránt kímélő helyspecifikus gazdálkodás valósuljon meg. Ennek segítésére vezették be a Digitális jólét programot, valamint készítették elő a Digitális agrárstratégiát, aminek lényege, hogy a mezőgazdasági termelők, az agrárszakemberek, a szakigazgatásban dolgozók a mindennapi munkájuk során minél szélesebb körben használhassák az új technológiákat, informatikai és infokommunikációs rendszereket és elsajátítsák az ezek alkalmazásához szükséges, komplex tudást”.

Hektáronként 70 000 forint plusz is lehet a hozadék
Nyugat-európai szakértők szerint a precíziós gazdálkodással évente hektáronként 25-30 ezer forintnak megfelelő összeggel nagyobb eredmény érhető el szántóföldi művelésben, Magyarországon pedig ennél is lényegesen nagyobb, 65-70 ezer forintos eredményesség javulás lenne elérhető, mivel a bázis alacsonyabb a nyugat-európainál. Ez 300-350 milliárd forinttal nagyobb termelési értéket jelenthet csak a szántóföldi növénytermesztésben, ami majdnem annyi, mint amennyit területalapú, vagy állatalapú támogatásból évente igénybe vesznek a gazdák.

A PREGA konferencián ezúttal a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók, a szőlő-és gyümölcstermesztők, a zöldségtermesztők és az állattenyésztők is önálló szekciókban találhatják meg a nekik hasznos információkat. A precíziós szántóföldi gazdálkodás idén önálló napot kapott, számos témát érintő szakmai szekciókkal.

A PREGA nem csak konferencia és kiállítás, hanem már sokadik éve egy hatalmas agrár-digitalizációs fórum is, amely kiváló helyszíne a kapcsolatteremtésnek, az információ- és tapasztalatcserének a mezőgazdaság döntéshozói, a vezető agráripari, illetve informatikai vállalatok, a szakemberek és a gyakorló gazdák között.

Az OMÉK-on szintén top téma a digitalizáció
Dr. Végváriné Henter Lilla, az Agrármarketing Centrum szóvivője a konferencia megnyitóján elmondta: a precíziós növénytermesztés, állattenyésztés és kertészet technológiai háttere most már Magyarországon is elérhető. Ez az új, adatalapú tudás teszi lehetővé a jövőben, hogy a magyar mezőgazdaság megállja a helyét a nemzetközi piaci versenyben és mind hatékonyság, mind gazdaságosság szempontjából méltó kihívó legyen.

„Az sem véletlen, hogy az idén szeptember 26-29. között megrendezendő 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) egyik leghangsúlyosabb területe az agrárdigitalizáció és innováció lesz”- hívta fel a figyelmet az eseményre Dr. Végváriné Henter Lilla.

Facebook Comments