Elindul a Vidék Kaland

Januárjában indította el a vidéki életformát támogató, népszerűsítő program csomagját az AGRYA – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége. A „Vidék élet, fiatalok vidéken” című program részeként először a „Vesd bele magad!”  – kisiskolásoknak hirdetett szemléletformáló, kertészkedésre buzdító program indult el, amellyel ingyenes vetőmagcsomagot kaphattak a gyerekek.

Fejér és Csongrád mellett menet közben országossá nőtt az AGRYA idén újraindított Vesd bele magad! (VBM) programja, olyan sok megyékből érkeztek az igények. A felhívásra ugyanis végül 1.271 család jelentkezett, és közülük 944 teljesítette a pályázat feltételeit. Ahonnan nem érkezett meg a gyerekek rajza, vagy fogalmazása a jelentkezési űrlap mellé, sajnos kimaradtak.

Plusz csomag

De abból a 73 családból, amelyből legalább három gyermek alkotását küldték el, további egy-egy vetőmagcsomagot kaptak. Így összesen 944 családnak 1.017 vetőmag csomagot adott át az AGRYA, a legtöbbet azért Fejér és Csongrád megyei családoknak. A program célja az volt, hogy felkeltse a gyerekek érdeklődését a kertészkedés, a mezőgazdaság iránt. A vetőmagok kiosztásával az elindított folyamat nem marad abba. A résztvevőktől havi élménybeszámolókat kér az AGRYA. Ezen túl a gyerekeknek készül egy letölthető, nyomtatható termesztési napló, amibe a napi kerti eseményeket rögzíteni lehet. A tervek szerint azok a családok, amelyek rendszeresen küldik az élmény beszámolókat részt vesznek majd havi nyereményjátékban. Egy, az aktuális kerti teendőkre és az egészséges életmódra fókuszáló totót kitöltők között kisebb ajándékokat sorsol majd ki az AGRYA. Az AGRYA dolgozik azon, hogy ne csak az interneten, de személyesen is tudjanak találkozni a program résztvevői.

Ezekkel a további program elemekkel kíván az AGRYA segítséget nyújtani a szülőknek, hogy a gyermek kíváncsiságát, motivációját fenn tudják tartani a program teljes idejére. Hiszen ez az elsődleges cél, a helyes irányban formálni a gyermek életmódját, táplálkozási szokásait, erősíteni az erre irányuló szülői szándékokat. A Vesd bele magad! Program egyfajta partnerség a szülők és az AGRYA között a gyermekek szemléletének formálásához. A kertészkedés tehát elindult. Az első élménybeszámolók áprilisban jelennek majd meg a program közösségi oldalán.

Két év szünet után újra indul a Vidék Kaland program is azoknak a városlakó, nem mezőgazdász fiataloknak, akik érdeklődnek a vidéki élet és az agrárium iránt. A pályázaton keresztül kiválasztott fiatalok egy hetet tölthetnek el munkával egy-egy fiatal gazda által irányított gazdaságban. Ez alatt az egy hét alatt betekintést kaphatnak az agrárium mindennapjaiba, egy-egy gazdálkodói család életébe. A résztvevőktől csak azt kérik a szervezők, hogy az élményeikről számoljanak be a közösségi médiában.

Városi fiatalok fiatal gazdákhoz

A programra 18-35 év közötti fiatalok jelentkezését várja az AGRYA. A kiválasztási folyamatnak része egy személyes meghallgatás is. A jelentkezők számától függően 25-35 fiatal tud a programban részt venni.Jelentkezni 2019. április 18-ig lehet a (https://videki-fiatal.hu/videk-kaland) weboldalon az űrlap kitöltésével, amelyen a pályázat részletei is olvashatók.Azért Vidék Kaland, mert a városi fiatalokat fiatal gazdák fogadják. A gazdák közül, aki csatlakozni szeretne a programhoz, szintén április 18-ig, megteheti. Ehhez a https://agrya.hu/rendezvenyek oldalon elérhető űrlapot kell kitölteni.

A programot bemutató tájékoztatón külön hangsúlyozták, hogy a Vidék Kaland programnak semmi köze az RTL csatornán futó, gazdákhoz kapcsolódó reality showhoz, ettól az AGRYA mereven elzárkózik.

Vidéki élet, fiatalok vidéken

Az AGRYA elindította a „Vidéki élet, fiatalok vidéken” program csomag egységes weboldalát is (www.videki-fiatal.hu). Itt érhetők el a Vesd bele magad!, a Vidék Kaland és a Virtuális Falu programok aktuális információi. A programoknak e mellett önálló közösségi oldalai is vannak.

Az AGRYA a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve szervezi az Egyetemi Fiatal Gazda Klubokat. Ehhez a kezdeményezéshez kapcsolódóan ingyenes szakmai tanulmányútra jelentkezhettek agrár felsőoktatási hallgatók. A beérkezett pályázatok többszörösen meghaladták a lehetőségeket. Így azok értékelése után a 35 fiatalnak van lehetősége szakmai útra Szentes-Kecskemét-Solt térségébe utazni. A három nap alatt állattenyésztő, kertészeti és szántóföldi növénytermesztő gazdaságokat, üzemeket látogatnak majd meg a fiatal szakemberek. Ezzel a kezdeményezéssel is azt kívánja a NAK és az AGRYA erősíteni, hogy a friss diplomás szakemberek minél nagyobb számban helyezkedjenek el a választott szakmájukban, illetve kezdjenek gazdálkodásba.

Vesd bele magad Csongrád megyében

Csongrád megye 27 településéről érkeztek igények. Ezek közül a legtöbb Szegedről, ide 40 vetőmag csomag kerül. Minden nagyobb településről van jelentkező, de láthatóan nem csak a település mérete számít. Sándorfalváról 7 család részese a programnak, többen, mint ahányan Hódmezővásárhelyről, Makóról, vagy Mórahalomról jelentkeztek. Sándorfalván az önkormányzat is kampányolt a program mellett, talán ennek is köszönhető ez az arányaiban szép szám.

Szentesről 5 család kapcsolódott be a programba, a környékbeli településekkel együtt ebből a térségből 23 család részesült vetőmag csomagból.

Csongrád megye az egyik kísérleti megyéje a programnak. Így ebben a megyében további elemekkel bővül a program. Ezek tapasztalatai beépülnek a Program jövőbeni elemei közé. Tervezett tevékenységek:

– Találkozó a megyei VBM családoknak Szentesen, természetesen kinyitva a rendezvényt a helyi érdeklődők felé is. A rendezvény fókuszában az egészséges életmód, táplálkozás és az otthon végzett kertészkedés áll majd.

A VBM program kitelepül és bemutatkozik. Az egyik szegedi nagyáruházzal együttműködve a nyár folyamán két alkalommal állít fel standot az AGRYA az áruház előterében. Itt lesz kiállítás a gyerekek által készített fotókból, jelen lesznek gazdák a saját előállítású zöldségeikkel és bemutatják nem csak a termékeiket, hanem a tevékenységüket is. A termékekből vásárolni nem lehet majd, ez nem termelői piac lesz, viszont nyerni lehet majd friss zöldséget. Ehhez szintén életmódhoz és egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó játékos feladatot kell majd megoldani.

Az is felmerült, hogy gazdák és élelmiszer-előállító üzemek bevonásával egy együttműködés is létrejön . Az ebben közreműködő partnerek fogadnak iskolai, óvodai csoportokat nyitott gazdaságként, nyitott üzemként. Ez is segíthet a gyermekkori személet formálásban, az élményszerzésben. Ez hosszabb előkészítést igényel, remélhetően az ősszel már elindulhat ez a mozgalom is, első lépésként Szentesen és környékén.

Facebook Comments