Emberarcú digitalizáció „szuperhősöknek”

Még egy szűk hét, és február 19-én két napig a precíziós gazdálkodásé lesz a főszerep. Az idei PREGA konferencián és kiállításon az emberarcú agrár-digitalizációé lesz a főszerep, amelyhez a két nap során csaknem 100 előadást hallhatunk majd a hazai és sok külföldi előadótól.

Kulcskérdés! Így minősítette Feldman Zsolt, az agrártárca államtitkára a magyar gazdák bevezetését a digitális világba a február 19-én kezdődő PREGA precíziós-gazdálkodási konferencia és kiállítás apropóján tartott gyermelyi sajtótájékoztatón. Egyszersmind lehetőség is, hogy a Föld népessége növekedésére, a fenntarthatóságra jó választ adhasson a szektor, amelynek nyomán a magyar gazdaság – a mezőgazdaság is – megfelelhet a XXI. századi elvárásoknak. Az államtitkár felidézte, hogy az átállás elősegítésére indította a kormány még 2015-ben a Digitális Jólét Programot, majd ennek részeként készítette elő a Digitális Agrárstratégiát (DAS). A cél, hogy megteremtse a széleskörű alkalmazás feltételeit és eszközrendszerét.

A digitalizációval az egész gazdaság és a társadalom is átalakul, de ehhez az államtitkár szerint – a digitális eszközök használatához is – olyan összetett tudás kell egyebek között a térinformatikától, a gépészeten át a távérzékelésig, a termesztéstechnológiáig, hogy képesek legyenek azt komplexen használni.

Jövedelmezőbb és fenntarthatóbb lesz a mezőgazdaság
A szektor digitálizálásától a tárca azt várja, hogy jövedelmezőbb és fenntarthatóbb is lesz az agrárgazdaság. De ehhez a kisebb és nagyobb gazdaságokban is megfelelő tudásra van szükség, hogy valamennyi gazda élvezhesse a technológiaváltás előnyeit, és ne legyen „digitális szakadék”.

Azaz nemcsak a gazdáknak kell elérhetővé és használhatóvá tenni az információt, hogy versenyképesebbé tehessék a gazdaságukat, hanem az olyan élelmiszer-feldolgozó társaságok számára is, mint a tájékoztató házigazdája, a Gyermelyi Zrt., ahol – az államtitkár szerint – „a termelés magas technológiai színvonalú és digitalizált módon szervezett és vezérelt”. Ezt a részvevők maguk is tapasztalhatták is az üzemlátogatáson a csomagoló ipari robotoktól egészen a robottargoncákig.

Mindez elég érv ahhoz, hogy a precíziós gazdálkodáshoz szükséges információkat széles körben elérhetővé tegye a tárca, amely el akarja érni, hogy a 2020 utáni „közös agrárpolitika” (KAP) uniós forrásaiból a digitalizáció is támogatható, ösztönözhető legyen.

“Túl vagyunk az első lépéseken” – mondja a kamarai elnök
Győrffy Balázs – az Agroinformmal és az Agrármarketing Centrummal együtt – a PREGÁ-t szervező Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint az eddigi gyökeres átalakulás után még intenzívebb fordulat előtt áll az agrárium a digitalizáció miatt is, hogy meg tudjon felelni a következő nagy kihívásoknak. Győrffy Balázs úgy látja, „túl vagyunk az első lépéseken”, sok gazdaságban már beépültek a precíziós módszerek a termelésbe, és ez lehetőség a kisebb gazdaságok számára is a hatékonyabb, jövedelmezőbb termeléshez.

A NAK információkkal igyekszik segíteni a gazdákat az átállásban, ehhez összegyűjti és kiválogatva, majd eljutatja a szükséges ismereteket a kamarai tagoknak. Éppen ilyen információbánya lesz a PREGA konferencia és kiállítás is, amelyet a NAK a kezdetektől támogat.

Miért éppen Gyermely?
És miért éppen Gyermelyen harangozták be a precíziós-gazdálkodási konferenciát? Mert ez az egyik jó példa. Tóth Béla, a hazai tészta- és tojáspiacot vezető, a legutóbbi 7,2 milliárd forintos tésztagyári fejlesztését tavaly átadott Gyemelyi Zrt. vezérigazgatója szerint eleve minden üzemegységet a lehető legfejlettebb technológiára fejlesztettek. Ezzel érik el, hogy egyenletes és jó minőségű tészta kerüljön a fogyasztókhoz. Nincs megállás, folyamatos a fejlesztés az üzemekben. A társaság így már magas szinten, a mindennapi gyakorlatban használja a digitalizációt és a robotikát a termelésben, illetve az informatikai rendszereket a termelésszervezésben.

Digitalizáció emberközelien
És akiért Gyermelyen a harang szólt, a PREGA konferencia és kiállítás főszervezője, Bolyki Bence, az agroinform.hu vezetőjétől megtudtuk, az idei konferenciát és kiállítást február 19-20-án tartják Budapesten. A cél a digitalizáció emberarcú bemutatása, ahogy fogalmazott a mezőgazdaság elhivatott „szuperhőseinek”, azaz a gazdáknak. A két nap során csaknem 100 előadást tartanak majd a hazai és nagy számban külföldi előadók. Az első nap inkább a digitalizációs agrárstratégia– szántóföldi, kertészeti és állattartási gyakorlati alkalmazása jegyében telik. A második napon is szóba kerülnek a szántóföldi módszerek, azonban a fókuszban az öntözés és vízgazdálkodás digitális lehetőségei lesznek. Emellett sok modern alkalmazást is bemutat a mintegy 40 kiállító a talajműveléstől a növényvédelmen át a térinformatikáig.  Részletek: https://www.prega.hu/2019

“Mi vagyunk a méhek” – mondta az olimpiai bajnok vÍzipólós
A tájékoztatón rész vett a Prega „nagykövete”: Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok egykori vízilabdázó is, aki a fogyasztó, a „mindennapi ember” szemszögéből is értékelte a precíziós gazdálkodás lehetőségeit: hogy egészséges élelmiszer kerüljön az asztalra. A már kivont – a méheket fenyegető neo-nikotinoid-hatóanyaggal példálózva jutott egy elgondolkodtató következtetésre, amit így summázhatunk: mi esendő fogyasztók – e tekintetben – ugyanolyan kiszolgáltatottak vagyon az élelmiszergyártók tisztességességének: mi vagyunk a méhek…

Facebook Comments