Húsvéti sonkaismertető: Drágulásra felkészülni!

Mivel 30 %-kal nőtt az idén az élősertés ára – a bérnövekedés, az energia és a csomagolás drágulása mellett – ez elkerülhetetlenné teszi a hús árának a jelentős emelkedését is! Ezzel az ünneprontó bejelentéssel zárta kedden a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) immár 13. hagyományos húsvét előtti tájékoztatóját Éder Tamás, a szervezet elnöke

Bár tavaly április 21-én regisztrálták itthon először és azóta is csak vaddisznóban észlelték immár négy hazai megyében (Borsod Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Hajdú-Bihar)az afrikai sertéspestist (ASP) amely Oravecz Márton, a Nébih elnökhelyettese szerint házi sertésben még nem jelent meg itthon, a kór rányomta a bélyegét a húsipar múlt évére. Mint megtudtuk – fontos piacaink közül csak két ország nem rendelt el valamilyen kisebb-nagyobb mértékű beviteli korlátozást az ASP miatt.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke megjegyezte, hogy ugyan a hajdani 43 kg-ról harminc kg közelébe csökkent a hazai éves húsfogyasztás, de a Húsvét továbbra is 10 milliárd forintos forgalmat generál. Az ASP miatt nehéz múlt év után most reménykednek a hússzektor talpon maradt szereplői, abban bíznak, hogy növekedés következik. 2019 ugyan holt szezonnal indult, mint mindig, de utána elkezdtek emelkedni az árak, reményteli üzenet, hogy érdemes sertést tartani.

Haladék a PRRS- mentesítésre

A kamarai elnök jó döntésnek tartotta, hogy bár sokan kérték a szakmában a PRRS- mentesítés felfüggesztését, végül nem így döntöttek az illetékesek, de 2020 végéig kitolták a mentesítés végrehajtását. A fertőzésben érintett két megye pedig további egy év haladékot kapott a teljesítésére. Győrffy Balázs azzal is szembesítette az ágazat szereplőit, hogy nem kerülhető meg a szektorban a koncentráció és a modernizáció a versenyképes és hatékony termelés érdekében.

A NAK ehhez úgy járul hozzá, hogy létrehozta a szervezetén belül a húsipari szakosztályát, hogy jó példákat mutasson be a termelőknek.

Fridrich László, a Szent István Egyetem Élelmiszer-tudományi Kar professzora a sonkákkal kapcsolatban oszlatta el a tévhiteket és tudományos részletességgel magyarázta el a különbséget az egyes sonkafélék, érlelési módok között. Mi a gyorsérlelésű és miben különbözik ettől a 30 napon át érlelt igazi, klasszikus parasztsonka. Még azt a fortélyt is megtudhattuk, hogy a kolbászmérgezés elkerülésére kezelik nitrittel a sonkákat.

Az immár 13. alkalommal tartott húsvéti hússzövetségi rendezvényt némi ünneprontással: a fogyasztókra váró durva áremelkedés jövendölésével zárta Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. Ebben is közvetve-közvetlenül az ASP a ludas.

Kínai vákuum

A tavaly mélyponton, alig 2,87 millió darabon stagnált hazai sertésállományban +4%-kal, az EU-s trenddel szemben, nőtt ugyan itthon a kocák száma, de így is menthetetlenül nettó importőrré vált az ország.  Összesen 4,7 millió darab sertést dolgoztak fel, a különbözet az import. Az ASP miatti importkorlátozások miatt -8,6%-kal csökkent tavaly a húsféleségek exportja. A teljes belföldi fogyasztás 9,8 %-kal nőtt ugyan, de ez sem tudta ellensúlyozni a feldolgozók elmaradt exportbevételeit. Eközben a feldolgozóipar költségei durván nőttek: a bérek (+10%) az energia és a dráguló csomagolóanyagok miatt. Mindezt nem tudta a húsipar érvényesíteni az átadási áraiban. Új húsba vágó fordulat, hogy az ASP fertőzés miatt Kína az idén – Éder Tamás szerint – elkezdte szívni az európai sertéshús-piacot is. Emiatt az élősertés árak tavasszal már 30 %-kal emelkedtek. Akkora lett az uniós piaci vákuum a felpörgetett Kínába irányuló kivitel miatt, hogy már német húscégek jönnek Magyarországra húst vásárolni az exportjukhoz. Ha azt a drámai költségnövekedést nem tudja viszont a húsipar áthárítani a vevőire, akkor nehéz az elnök szerint napok jönnek a még talpon maradt üzemekre is. Ezért a fogyasztóktól is empátiát kért az elnök, aki megjövendölte, hogy bizony jelentős drágulás jön a húspiacon. Hogy mekkora, az a konkrét feldolgozó következő hetekben esedékes ártárgyalásain fog eldőlni.

Drága mulatság

De, ha már a fogyasztói áraknál tartunk Éder Tamás azért Húsvét előtt ismét figyelmeztette a nagyérdemű fogyasztót jó előre, hogy van száz és 2000-3000 forintos sonka is. Aki minőséget akar, vegye a drágábbat, aki nem tud annyit adni érte, számoljon azzal, hogy az olcsóbb bizony nem olyan minőség…

Facebook Comments