Jön az OMÉK, ezek lesznek a kulcstémák

Az agrárium modernizációja és digitalizációja, valamint a generációváltás áll a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) középpontjában, amelyet szeptember 26. és 29. között rendeznek meg – mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.

Tarpataki Tamás beszédében azt taglalta, hogy napjainkban a magyarországi élelmiszer-termelésben rejlő lehetőségek az agrárium modernizációja és digitalizációja segítségével használhatók ki, amely hozzájárulhat a magyar mezőgazdaság versenyképességéhez is. A mezőgazdaság jelenleg a legnagyobb felhasználója a legmodernebb ipari és technológiai fejlesztéseknek és megoldásoknak.

Az OMÉK új technológiákat mutat be az élelmiszer-feldolgozásban
Újabb lendületet kapott az agrár digitalizációval, amely által olyan mennyiségű és minőségi adathoz lehet jutni, amelyek feldolgozásával sokkal pontosabb és precízebb gazdasági döntések hozhatók, ezáltal csökkenthető a termelés kockázata, növelhető a termelés biztonsága, hatékonysága, így pedig a teljes kibocsátás is. Az OMÉK egyik fő célja, hogy bemutassa a rendelkezésre álló technológiákat, nemcsak a termelésben, hanem az élelmiszerfeldolgozásban is – fejtette ki a helyettes államtitkár.

Kiemelten fontos a generációváltás kérdése. A különféle korosztályok közötti tapasztalat és tudás átadása mellett épp oly fontos a gazdálkodói életforma népszerűsítése a fiatalok körében, a kiállításon ezért nagy hangsúlyt fektetnek megszólításukra.

Az OMÉK szakmai napjának lebonyolításában a szaktárca mellett a kiállítást szervező Agrármarketing Centrum (AMC) partnere, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih) vesz részt, a partnerország pedig Marokkó lesz.

Az üzletnek és a nagyközönságnek is szól
Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta, hogy az OMÉK egyszerre szól a szakmához, az üzleti környezethez és a nagyközönséghez. Idén a fókuszban a magyar élelmiszeripar áll, emellett többek között készülnek állat-, valamint mezőgazdasági gépbemutatóval, látványkonyhával, kóstoltatásokkal, a gyerekek számára élménygazdasággal és könnyűzenei koncertekkel is.

A rendezvényen fellép a Csík Zenekar, Király Viktor és a Magna Cum Laude. Mindezek mellett a Gasztro Passzázson élőzenés piknikkel, valamint kézműves és prémium magyar élelmiszerekkel várják a látogatókat és válogatott magyar élelmiszereket mutat be a Közösségi Élelmiszer Stand is. A rendezvény teljes programkínálata a https://omek.amc.hu/ oldalon érhető el.

Kiállítás 40 ezer négyzetméteres téren
Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója hozzátette, hogy a mezőgazdaság teljes vertikumát felvonultató OMÉK-nak otthont adó Hungexpo Budapesti Vásárközpont bizonyos részei felújítás alatt állnak, ám ez az eseményt nem befolyásolja. A rendezvény mintegy 40 ezer négyzetméteren fogadja majd az érdeklődőket (MTI).

Facebook Comments