Meddig jó a gazdának a meleg?

Fotó: SWR/topagrar.com

Éjjel-nappal arattak az elmúlt hetekben a gazdák, a szinte zavartalan munkához hozzájárult az egyre melegebb nyári száraz idő, amire nagy szüksége volt a növényeknek a szokatlanul csapadékos május után. Így az ország nagy részén kellemes meglepetéseket okoztak a kalászosok terméshozamait. A várakozásokhoz képest többnyire jobbak lettek a hektáronkénti eredmények, de voltak területek ahol elmaradtak azoktól, közölte a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége.

Viszont a repce eredményeiben már látszik, hogy a tenyészidő alatt kedvezőtlen körülmények közé került az olajos növény. Hasonló történhet most is a kukorica növekedése során. Ezért fordítják tekintetüket egyre többen az őszi betakarítás felé és a csapadék hiánya miatt kémlelik az eget.

A kukoricának ugyanis nagy szüksége lenne az esőre ahhoz, hogy a növény és a csövek optimálisan tudjanak tovább fejlődni. De a mostani előrejelzés szerint a következő napokban továbbra sem várható csapadék és a következő hónapokra a hosszú távú előrejelzések az átlagosnál kevesebb csapadékot jósolnak, ami a kukoricának nem jelent sok jót. Az elmúlt 30 napban az átlagos csapadékhiány az országban 10-50 mm. A talajnedvesség, a felső 20 cm-en egyre nagyobb területen éri el az országban a 40 %-alatti szintet és a felső 50 cm-es rétegben még rosszabb a helyzet. A napi átlaghőmérséklet meghaladja a 25 fokot és egyre többször jelenik meg a légköri aszály. Ezek okozzák, hogy sok olyan táblát látni, ahol a tengeri színe nap közben szürkére vált és „furulyál”-ni kezd, levelei összepöndörödnek. Főként ott, ahol a talaj nem kifejezetten jó minőségű, vagy növénykondícionálókat sem alkalmaztak. Amíg a kukorica szára nem sül fel és nem áll le a tápanyagszállítás, addig még továbbfejlődhet a kukorica, de ha nem változnak a körülmények, akkor az Augusztus nagyon hosszúnak ígérkezik.

Facebook Comments