Száraz napok jönnek, csak délnyugaton hullott jelentős csapadék

Az előző héten sajnos nem hullott le a várt mennyiségű csapadék, ezen a héten pedig végig északkeleti áramlás lesz a jellemző térségünkben. Fránya északkeleti áramlás, mely egyrészt száraz (pedig nagy szükség lenne a további esőre), másrészt hűvös (a hét első felében reggeli fagyok is várhatók), ráadásul szeles idővel jár (ami erősen szárít és a beporzó rovarok, a méhek munkáját hátráltatja a javában virágzó gyümölcsfákon) – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.

A múlt héten sokfelé és többször hullott csapadék az országban, bár az előrejelzettnél és a vártnál kevesebb (1. ábra).

Az elmúlt tíz napon a Dunántúl nagyobb részén 20 mm-t meghaladta a csapadékmennyiség, de például a délnyugati határszélen 50 mm-t meghaladó értékeket is találunk. Az országnak nagyjából fele részén 10 és 20 mm közötti mennyiség esett, míg északkeleten sajnos sokfelé 5 mm alatt maradt. Ahol esett legalább 10-15 mm, ott mérséklődött az aszály (délnyugaton meg is szűnt), de nagyjából a Sátoraljaújhely-Tokaj-Hajdúnánás-Debrecen vonaltól keletre tovább romlott a helyzet.
A talaj felső 20 cm-es rétegének nedvességtartalma ez utóbbi területek kivételével növekedett (2. ábra), de főleg az Alföld északi felén továbbra is a már kiritikus 40%, északkeleten pedig nagy területen 30% alatt van! E mellett előfordulnak nagyon száraz részek Nógrádban is.

A talajból országszerte 50-100 mm csapadék hiányzik a fölső egy méteres rétegből. Az aszály jelei főleg az észekkeleti országrészben továbbra is sokfelé mutatkoznak.

Visszatér az aszály
A növények, ahol kaptak legalább 15-20 mm csapadékot, ott fellélegeztek és szépen fejlődhetnek, viszont egyelőre nem érkezik csapadék utánpótlás, így az aszály probléma a délnyugati országrész kivételével ismét országszerte visszatér. Jelenleg sokféle gyümölcsfa virágzik, ezekre a múlt heti hűvös, többször esős idő nem volt kedvező. Ezen a héten a melegedő, napsütéses időjárás már jó lenne, de többfelé várható hajnalban fagy és az időnként erős szél jelentősen hátráltatni fogja a beporzó rovarok munkáját.

Az előttünk álló héten alapvetően száraz, kissé melegedő, szeles időben lesz részünk. Kedd estétől csütörtökig előfordulhat elszórtan kisebb zápor, de a heti csapadékösszeg területi átlagban 2 mm alatt valószínű. A talaj vízkészlete a héten csökkenni fog: északkeleten, ahol alig van a talajban nedvesség, ott 1-2 mm-t, míg nyugaton 10-15 mm-t. Gyakran lesz élénk, többször erős az északkeleti szél, mely miatt a növényvédő szeres permetezést jól meg kell tervezni.

Facebook Comments