Top agrar heti hírlevél – július 26.

Megakadtak a német szélerőmű-fejlesztések

2019 első hat hónapjában csak 86 szélerőmű épült Németországban összesen 287 megawatt teljesítménnyel. Ha levonjuk a megszűnőket, akkor a nettó összeg 35 erőmű és 231 megawatt. Ez 82 százalékos visszaesés az egy évvel korábbi hasonló adatokhoz képest, és a legalacsonyabb szám a megújuló energiáról szóló törvény hatályba lépése (2000) óta. Hermann Albers, a szakmai szervezet elnöke ezt azzal indokolta, hogy rengeteg – 11 ezer – projekt engedélyezési eljárása elakadt illetve bírósági perek hátráltatják az építést. Míg 2014-17 között évente 4600 megawatt plusz kapacitás jött létre, ebben az évben még az optimista becslés alapján is csak 1500 lehet. A szervezet elnöke éppen ezért a német kancellártól kérte egy szélerőmű-csúcstalálkozó összehívását – írja a topagrar.com szakportál.

Fizessen elő a top agrar magazinra most 30% kedvezménnyel >>

Végre csapadék a láthatáron

Nyugatira, délnyugatira fordul az áramlás fölöttünk, mellyel már nedvesebb léghullámok érkeznek. Ezzel együtt folytatódik a nyári idő, de péntektől keddig (főleg vasárnap és hétfőn) záporok, zivatarok kialakulása valószínű. A következő 6-8 nap alatt várható csapadék összmennyisége 15 és 35 mm között várható területi átlagban, azonban kisebb körzetekben felhőszakadás mennyiségű eső is hullhat. A talaj nedvességtartalma így várhatóan jelentősen nőni fog, helyenként azonban csak a felső 10-20 cm-es rétegben. A hőmérséklet vasárnapig 30 fok körül, sokfelé kissé afölött várható, majd hétfőtől pár fokot csökken – áll az OMSZ agrometeorológiai elemzésében.

EU átlag alatt a magyar tej felvásárlási ára

„A magyarországi nyerstej felvásárlási átlagár 2017 januárja óta, mintegy 29 hónapja a 91-101 Ft/kg-os sávban mozog. Az ár stabilitása ugyan üdvözlendő, azonban a nyerstej ár az infláció, az input költségek stb. változása miatt egyre kevésbé tudja fedezni az emelkedő önköltségeket. Ez az ár 4-5 éve kiváló árnak minősült volna” – áll a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elemzésében. Az EU 28 tagállamának súlyozott nyerstej átlagára (109 Ft/kg) illetve a regionális versenytársak nyerstej ára szintén magasabb a hazainál. Az EU tejtermelése a tavalyi aszály miatti takarmánypiaci helyzet következtében 5 hónap visszaesést mutat. 2020-ra is csupán egy 0.9%-os növekedést jósolnak Európára. Az Egyesült Államok, Új-Zéland, Ausztrália és a dél-amerikai térség termelése sem nő, így a világ összesített tejtermelése immár hatodik hónapja csökken.

Gyenge almatermés várható

Az idén a szélsőséges időjárás miatt várhatóan 450 ezer tonna lesz az almatermés, amely a tavalyi mennyiség fele, a tízéves átlagtermésnél mintegy 25 százalékkal alacsonyabb, ezért az átlagosnál magasabb árakra lehet számítani a FruitVeB, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az ÉKASZ (Alma Terméktanács) közös prognózisa szerint. Magyarország almatermése az elmúlt tíz év átlagában 600 ezer tonna körül mozog, 300 és 900 ezer tonna között változik évjárattól függően. Az ültetvények területe évről évre csökken, 20 évvel ezelőtt 42 ezer hektáron termesztettek almát, jelenleg 25 ezer hektáron. Az ország almatermelésének mintegy felét Szabolcs-Szatmár-Bereg megye adja.

Hiányoznak a sertések a belga agrárkiállításról

Pénteken (július 26-án) kezdődik és hétfőig tart a Libramont, Európa vezető szabadtéri mező-, erdőgazdasági és élemiszeripari vására Belgiumban. A 85. alkalommal sorra kerülő seregszemléről teljesen hiányoznak a sertések. Ennek elővigyázatossági okai vannak: az utóbbi hónapokban az országból több afrikai sertésespestises (ASP) esetet jelentettek. A vásáron 300 ezer négyzetméteren 1800 kiállító várja a látogatókat. Utóbbiak száma a négy nap alatt várhatóan a 200 ezret is meghaladja.

Facebook Comments