Top agrar hírlevél – április 17.

Járulékmentesség és “ingyen hitel” a gazdáknak
Június végéig nem kell fizetni közterheket munkavállalóik után a turizmus és a vendéglátás kényszerű szüneteltetése miatt leginkább bajban lévő ágazatok munkaadóinak – közölte Nagy István agrárminiszter. A döntés a díszkertész, a bor- és szőlőtermeléssel, a pálinka-előállítással foglalkozó cégekre, a kisüzemi sörfőzdékre és a vadgazdálkodási szolgáltatókra vonatkozik. Ezen kívül az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelének keretösszege 100-ról 200 millió forintra emelkedik, ami kamat- és költségmentesen vehető fel, tehát csak a felvett összeget kell visszafizetni az 1, 2 vagy 3 éves futamidő alatt. A részletes igénybevételi feltételek a www.kavosz.hu oldalon érhetők el.

Megjelent a top agrar áprilisi száma
Eláruljuk, hogy Raskó György agrárvállalkozó a koronapánik és az afrikai sertéspestis ellenére miért fektet teljes gőzzel a sertésszektorba. „Aki okos, ilyenkor fejleszt, növeli a kibocsájtását, mert az élelmiszer felértékelődik” – mondta Fórián Zoltán, az Erste Bank Agrár Kompetencia Központ vezetője. Megtudhatja, milyen lépésekkel védheti meg saját gazdaságát koronavírus-járvány idején, és miért nehéz idén idénymunkást is találni. Ezen kívül robotkormányokat teszteltünk, bemutatjuk a kuvasz tenyésztési irányait, és kiderül, mire jó a kertben gyomként kezelt útifű. A lapra előfizethet most kedvezménnyel itt.
A részletes tartalomjegyzék itt.

Két új online piactér segíti a termelőket
A koronavírus-járvány miatt ügyfeleiket veszített helyi termelőket és a potenciális vásárlókat kapcsolná össze az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által elindított “termelőkereső”, mely a https://portal.nebih.gov.hu/termelo-kereso oldalon érhető el. Az őstermelőknek, kistermelőknek nevük és elérhetőségeik mellett az általuk kínált főbb terméktípusokat kell megadniuk, továbbá azt, hogy vállalnak-e kiszállítást. Hasonló kezdeményezés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) új, fejlesztés alatt levő internetes oldala, a NAK Piactér (www.nak.hu/piacter). Ez a tervek szerint a kistermelőket és a kereskedőket köti össze.

Folytatódik a tenyészkoca állatjóléti támogatási program
Az Európai Bizottság napokban kiadott határozata engedélyezte a nemzeti forrásból finanszírozott program folytatását változatlan előírások mellett, egészen 2027. január 31-ig. Az agrártárca 2015 elején bevezetett intézkedésének célja, hogy vissza nem térítendő támogatásban részesüljenek azok a gazdálkodók, akik így jobb tartási körülményeket teremtenek állataiknak – például például nagyobb férőhelyet. A programban évente több mint 800 gazdálkodó vesz részt, ők 8,62 milliárd forint támogatást kapnak.

Sorra zárnak be a vágóhidak az Egyesült Államokban
A nagy agrárállamokban – Iowában, Dél-Dakotában, Pennsylvaniában – egymás után húzzák le a rolót a vágóhidak és a nagy húsfeldolgozó üzemek. Részben mert a dolgozóik között sokakat diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, részben a járvány terjedése miatti elővigyázatosságból. Az egyik nagy húsfeldolgozó elnök-vezérigazgatója, Kenneth Sullivan a napokban arra figyelmeztetett, hogy “komoly, talán katasztrofális” következményei lehetnek a bezárásoknak, s veszélybe kerülhet a folyamatos élelmiszer-ellátás is. Némileg enyhíti a helyzetet, hogy az éttermi húsrendelések gyakorlatilag leálltak.

Továbbra is kevés eső esik
Változékonyabbra fordul az időjárás, de csak kevés helyen lesz 5 milliméter felett a csapadékmennyiség. A jövő hét elejéig mindenütt fagymentesek lesznek a hajnalok, nappal pedig többnyire 20-23 fokig melegszik a levegő. Vasárnap hidegfront érkezik, hétfőtől 11-16 fokra mérséklődnek a napi csúcsok. Az eheti fagyok teljes virágzásban érték a körte-, cseresznye- és meggyfákat, de sokfelé már az alma is virágzik, és kivirított a repce is. A lehullott 0,5-10 milliméter közötti csapadék nem enyhítette a szárazságot – áll az OMSZ agrometeorológiai elemzésében.

Facebook Comments