Top agrar hírlevél – április 24.

Újabb rendkívüli intézkedések az agrárszektor védelmében
Magántárolási támogatást javasol az Európai Bizottság a tej- és húsipari termékekre, amellyel az el nem adott készletek menthetőek meg kettő-három vagy legfeljebb öt-hat hónapra. Rugalmasak lehetnek, a válságkezelésnek alárendelhetőek a bor, a gyümölcs és zöldség, az olívaolaj, a méhészeti piactámogatási programok. Kivételes jelleggel, a piac stabilizálásának érdekében eltérhetnek a versenyszabályoktól a burgonya, a tej-, a virágágazatban is. A termelőket érintő, április közepén elfogadott könnyítés, hogy 50-ről 70 százalékra emelik a közvetlen, és 75-ről 85 százalékra a vidékfejlesztési kifizetések előlegeit. A tagállamok már a helyszíni ellenőrzések előtt utalhatják a támogatást.

Többet dolgozhat az alkalmi munkás
Április 17-től könnyebb lett a mezőgazdaságban – a növénytermesztésben, az erdőgazdálkodásban, az állattenyésztésben, a halászatban és a vadászatban – az egyszerűsített foglalkoztatás Magyarországon. Az éves időkorlát 120-ról 180 napra nőtt. További jelentős könnyítés, hogy az alkalmi munka havi időtartama a korábbi legfeljebb 15-ről 20 napra emelkedett. Megjelentek az első álláshirdetések és álláskeresők az agrártárca által április elején elindított weboldalon is. (https://www.munkaszuret.hu/munkalehetosegek/)

Speciális karanténszabályok idénymunkásoknak
A Németországba belépő, tartósan ott dolgozó munkavállalókra alap esetben 14 napos házi karantén vár, csak utána vehetik fel a munkát. Erre az időszakra munkabért kaphatnak. Egyedi kérelemre azonban a karantén alól lehet mentesség. Más szabályok vonatkoznak a csoportban érkező szezonmunkásokra, például a mezőgazdaságban. Ők azonnal elkezdhetik a munkát, ha a munkaadó garantálja a higiéniai előírások betartását, és azt, hogy a külvilággal nem kerülnek kapcsolatba, hanem zárt csapatban dolgoznak – írja a topagrar.com szakportál.

Magyar élelmiszert rendeljenek a láncok!
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a magyar élelmiszeripar tönkretételéhez vezet, ha a kiskereskedelmi láncok import árut vesznek. A NAK ezért felszólítja azokat, hogy hogy alapélelmiszerből – hús, tej, tejtermékek, zöldség és gyümölcs – magyart rendeljenek. Ha ez nem történik meg, akkor a NAK javasolja a kormánynak, hogy a láncok 15 óra után csak élelmiszert árusíthassanak. Ezzel megszűnne előnyük azokkal a nem élelmiszert forgalmazó versenytársakkal szemben, melyeknek 15 órakor be kell zárniuk.

Van esély számottevő csapadékra a jövő héten
Bár szombaton gyenge hidegfront érkezik, csak elszórt záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A hétvégén viharos széllökések várhatóak, ami helyenként a talaj felső, poros rétegét is fölkaphatja. Jövő héten délnyugatira fordul az áramlás, mellyel egyre nedvesebb légtömegek érkeznek. Szerdától már van esély komolyabb esőre. Hajnalonként a fagyzugokban hétfőig még előfordulhat gyenge fagy, majd ezek is megszűnnek. A legmelegebb órák hőmérséklete 20 fok körül, keddtől már a fölött várható. A hetedik hete tartó száraz időben immár 50-60 milliméter csapadék hiányzik a talajból.

Facebook Comments