Top agrar hírlevél – április 3.

Megérzik a termelők is a koronavírus-válságot
A koronavírus terjedése a termelők egzisztenciáját is veszélyeztetheti – hívják fel az EU agrárminisztereinek elküldött jelentésben az Európai Gazdálkodók (COPA) és Európai Termelőszövetkezetek (COGECA). Hús fronton drámai a megrendelések visszaesése a vendéglátóiparból, a kiskereskedelemben ellenben nőtt az eladás. A vásárló az olcsóbb hústermékeket keresi, az értékesebb részeket valamint a bárányhúst kevéssé. Jelentősen esett az élőállat-export, a spanyol és portugál hízó sertés megrendelések szinte eltűntek. A búza piacán a kenyér, a liszt, a tészta nagyon fogy, néhány francia malom már nem bírja teljesíteni a megrendeléseket. A cukorpiacon beavatkozásra van szükség a három éve csökkenő árak és a vírusválság miatt, máskülönben csődöt mondhat a szektor.

Nagy az érdeklődés az idénymunka iránt
Németországban tíz napja indult a szezonmunkásokat és a gazdákat összekapcsoló, nonprofit daslandhilft.de weboldal. Máris 1,4 millióan nézték meg és 43 ezren jelentkeztek munkára, köztük egyetemisták, állásukat vesztett vendéglátóipari, idegenforgalmi dolgozók. A koronavírus-járvány és a határzárak miatt 300 ezer munkás hiányzik a földekről, elsősorban a zöldség- és gyümölcstermesztésből. Az idénymunkás-toborzást a német kormány adó-, járulékkedvezményekkel és rugalmas munkaidővel segíti.

Válaszd a helyi alapanyagot!
Nehéz helyzetbe kerültek a helyi gazdák, akik előtt – az Agrárminisztérium felhívása ellenére – sorra zárják be a termelői piacokat. Nagy István agrárminiszter azt kéri a helyi vendéglátóktól, közétkeztetőktől, hogy tőlük rendeljenek. A miniszter azzal érvelt a helyi beszerzés mellett, hogy kisebb távolságból jut el a “garantáltan friss, szezonális és minőségi” magyar alapanyag a szakácsokhoz, amiből változatos menüt állíthatnak össze.

Kétmilliárd forintos állattartói pályázat
A 2 milliárd forintos kerettel meghirdetett Baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése elnevezésű pályázattal akarja visszaszorítani az állatjárványokat az agrártárca. A járványvédelemhez szükséges építéshez, eszközök, gépek beszerzéséhez maximum 30 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak április 27-től a gazdák. A beruházásban a támogatási arány – régiótól függően – 40-50 százalék, de a fiatal gazdák 10 százalékkal több támogatást kaphatnak. A részletek itt: www.szechenyi2020.hu.

Komoly fagyok pusztíthatnak a gyümölcsösökben
Hétfőn újabb hidegfront érkezett, erős éjszakai fagyokkal, mely komoly károkat okoz a korai virágzású gyümölcsösökben. Közben negyedik hete alig esik, a talaj felső rétege egyre jobban kiszárad, egyre nagyobb szükség lenne a csapadékra. Április 10-ig azonban “égi áldással” nem számolhatunk. A mezőgazdasági munkákkal jól lehet majd haladni. Jobbára napos, száraz időre van kilátás, a levegő csak lassan melegszik, jövő hét közepére lehet a csúcs 20 Celsius fok – áll az OMSZ agrometeorológiai jelentésében.

Facebook Comments