Top agrar hírlevél – április 9.

Jövő héten jön a top agrar áprilisi száma
Ízelítő a tartalomból: Itthon szinte mindenhol megéri kukoricát termelni, de ahol nyolc tonnánál kisebb az átlag, oda napraforgót vagy cirkot ajánl Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke, aki azt is elárulja, miért fogyott el már novemberre a keresett FAO 400-as hibridek vetőmagja. Ledó Ferenc szentesi almatermelő, a FruitVeB volt elnöke szerint hazardíroz, aki öntözés nélkül akar itthon zöldséget, gyümölcsöt termelni. Készüljön, mert prémiumtermékké válik a kézimunkaerő-igényes friss cseresznye, kajszi, de még a paprika és a paradicsom is a technológiai és a klímaváltozás miatt. Olcsóbb lazítást és nedvességmegőrző technikát ígér Süli Csaba, a mosonmagyaróvári Kühne gépgyár vezérigazgatója. Robbanást hozhat a takarmánypiacon egy rovartenyésztő startup, amely az uniós korlátozások közelgő feloldásával fenntarthatóan előállított fehérjeliszttel váltja ki a szójadarát. Szép pénzt hozhat önnek is a béke madara. Néhány párral elláthatja a családot hússal, ezer pár felett pedig már biztos megélhetés jelenthet a tartása.

Egyharmaddal kevesebb a gazdaság
Országszerte mintegy 234 ezer gazdaság vett részt a Központi Statisztikai Hivatal teljes körű mezőgazdasági összeírásán, a 2020-as Agrárcenzuson. Ez a szám a legutóbbi, 2010-es adat kétharmada. Tíz év alatt 46-ról 25%-ra esett az állattartók aránya, az inkább növénytermesztő gazdaságoké pedig 41-ről 67%-ra nőtt. A KSH szerint ebben az állattenyésztés alacsonyabb jövedelmezősége, valamint az Európai Unió növénytermesztést preferáló agrárpolitikája egyaránt szerepet játszik. A gazdaságok felét 40 év feletti, agrár szakképzettség nélküli emberek vezetik. A nagy (legalább 500 ezer euró, csaknem 184 millió Ft) termelési értéket előállító gazdaságoknál az irányítók 60%-a felsőfokú, 24%-a pedig középfokú mezőgazdasági képzettségű. A 40 év alatti, fiatal gazdák csupán a gazdaságok tizedét irányítják. Ők azonban úgy vágnak bele, hogy van szakirányú képzettségük: 16%-uk diplomás, 30%-uk érettségizett/technikus. A precíziós gazdálkodás még gyerekcipőben jár. A gazdaságok 3,1%-a saját eszközzel végzi, 2,2%-uk szolgáltatót vesz igénybe.

Még lehet pályázni gépvásárlásra, ültetvénytelepítésre
Április 20-ig lehet pályázni eszköz- és gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre, állatvásárlásra, de üzemfejlesztésre is forráshoz juthatnak a mezőgazdasági kisüzemek – közölte az Agrárminisztérium. Az átalánytámogatás 15 ezer euró (csaknem 5,7 millió Ft), amelyet öt évre nyújtanak. Ennek 75%-át már a támogató okirat kiállítása után rövid időn belül kiutalják. A projektet legkésőbb 9 hónapon belül meg kell kezdeni. A felhívás részletei a www.palyazat.gov.hu oldalon olvashatóak.

Új vezérigazgató a Hungerit élén
Volosinovszki Jánost nevezték ki a második legnagyobb magyar baromfifeldolgozó vezérigazgatójának április 1-től. Elődje, Tar Károly a cég igazgatósági elnökeként folytatja.
Volosinovszki 2004-től a korábbi Merian Orosháza Zrt. termelési igazgatója volt, majd 2009-től a Nádudvari Élelmiszer Kft. ügyvezetői és kereskedelmi igazgatója. Innen igazolt idején január 1-jén a Hungerit Zrt-hez általános vezérigazgató-helyettesnek. A cég szentesi üzemeiben idén 20,4 millió darab csirke és 12 millió darab pecsenyekacsa levágását, és a vámospércsi egységgel kiegészülve 13 ezer tonna baromfiból készült kényelmi termék előállítását tervezi.

Folytatódnak a francia gazdatüntetések
Kedden Bourges-ban, csütörtökön Toulouse-ban vonultak fel a gazdák az EU agrárreformja ellen tiltakozva. Bourges-ban 400 tüntető egy géppel betörte az egyik állami hivatal kapuját, belül gumikat, szalmabálákat égetett. A francia tudósítások szerint a rendfenntartók többeket őrizetbe vettek, egy rendőr megsérült. Március végén Clermont-Ferrandban tiltakoztak a gazdák, akkor is azért, hogy nyomást gyakoroljanak a francia kormányra, mielőtt véglegesítenék az uniós agrárreformot. Attól tartanak a termelők, hogy a reformmal hektáronként 80 euró támogatást veszítenek el, miközben nem tudnak majd megfelelni a környezetvédelmi előírásoknak.

Vasárnaptól megszűnnek a fagyok
Lassan melegszik az idő. Szombaton a fagyzugos helyeken még mínusz 2 fok alatt is lehet a hajnali hőmérséklet, de a nappali csúcs már 15-20 fok között is lehet a hétvégén, a szél azonban sok helyen élénk marad. Keddig nem várható jelentős csapadék, akkor egy újabb hidegfront kiadós esőt és lehűlést hozhat. Kellene pedig az égi áldás, mert a Dunántúlon, és a középső országrészben a felső 20 cm-es talajréteg nedvességtartalma már kritikus. A talajhőmérséklet már megfelelő a tavaszi gabonák vetéséhez. A magágy előkészítéshez és a növények csírázásához, keléséhez szükség lenne áztató esőre – írja az OMSZ agrometeorológiai elemzése.

Facebook Comments