Top agrar hírlevél – április 9.

Jön a top agrar áprilisi száma
Egy kis előzetes április 15-én megjelenő lapunkból. Eláruljuk, hogy Raskó György agrárvállalkozó a koronapánik és az afrikai sertéspestis ellenére miért fektet teljes gőzzel a sertésszektorba. „Aki okos, ilyenkor fejleszt, növeli a kibocsájtását, mert az élelmiszer felértékelődik” – mondta Fórián Zoltán, az Erste Bank Agrár Kompetencia Központ vezetője. Mellékletünkből megtudhatja, milyen lépésekkel védheti meg saját gazdaságát koronavírus-járvány idején, és miért nehéz idén idénymunkást is találni. Ezen kívül robotkormányokat teszteltünk, bemutatjuk a kuvasz tenyésztési irányait, és kiderül, mire jó a kertben gyomként kezelt útifű. A lapra előfizethet itt.

Könnyítések az agrár uniós pályázatokban
A veszélyhelyzet miatt átmeneti könnyítést kaphatnak az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap nyertes pályázói – hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium. Például három hónappal kitolható a projektek befejezése, a záró elszámolás benyújtása. Az irányító hatóság a maximális határidőt adja meg a támogatási szerződés megkötéséhez is. Ezen kívül lehetséges a támogatási szerződés módosítása, illetve a megvalósítás során az eljárások könnyítése. A változások részletesebben itt olvashatóak.

Hatalmas lett Kína húséhsége
Hiába a koronavírus-válság, idén januárban és februárban 70 százalékkal, 1,25 millió tonnára nőtt a húsimport az előző év azonos időszakával összevetve. Ebből a sertéshús 725 ezer tonnát tett ki, ami duplája a 2019. eleji adatnak. Ezen kívül 4325 kocát is szállítottak Kínába, elsősorban Franciaországból és Dániából. A trend az ott pusztító afrikai sertéspestissel magyarázható. Kína marhahús-importja 43 százalékkal, 300 ezer tonnára nőtt. A kínai hatóságok több mint ezer beszállítói engedélyt adtak ki a világ különböző részén működő kereskedőknek, ebből 450-et sertéshúsosoknak. A tejtermékek behozatala viszont elmaradt az előző évi szinttől. Például tejporból 9 százalékos volt a visszaesés.

Nagyobb termést várnak és kapósabb lehet a kukorica
A 2020-21-es gazdasági évben a világon 195 millió hektáron termeszthetnek kukoricát, ami három éves csúcsot jelentene. Az össztermés 1157 millió tonna lehet, ami 4 százalékos növekedés lenne tavalyhoz képest – áll a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) első becslésében. A felhasználás 2 százalékkal több, 1173 millió tonna lehet. Ugyan a koronavírus-válság fékezi az ipari termékek – például etanol – iránti nyersanyagigényt, az étkezési kukorica kapósabb lehet. A nagy termésmennyiség valószínűleg alacsonyan tartja a tengeri árát.

Mezőgazdasági állásoldal indult
Munkaszüret (www.munkaszuret.hu) néven indít mezőgazdasági álláslehetőségeket kínáló internetes oldalt az Agrárminisztérium. A munkaszuret.hu oldal múlt pénteken indult, egyelőre még csak a nyitóoldalán található tartalom. Vélhetően hamarosan megjelennek a mezőgazdasági munkára toborzó állásajánlatok. Korábban már hírt adtunk arról, hogy Németországban március 23-án indult egy hasonló kezdeményezés a www.daslandhilft.de weboldalon. Ott 300 ezer idénymunkás hiányzik főként a zöldség-gyömölcs ágazatból.

Marad a szárazság
Közel egy hónapja nem érte el Magyarországot komolyabb, az egész országra kiterjedő csapadékzóna, és ezen a héten sem lesz számottevő eső, pedig a száraz, poros felszínű talajoknak nagy szüksége lenne a csapadékra. Péntekig zavartalan napsütésben lehet haladni a tavaszi munkákkal. Pénteken súrolja térségünket egy hidegfront, ami csak minimális lehűlést hoz. Az 5 cm-es talajhőmérséklet napi átlaga már a hét közepén meghaladja a 10 fokot, a hét végén pedig várhatóan 12-14 fok között alakul – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.

Facebook Comments