Top agrar hírlevél – augusztus 16.

Gazdabetegség a Parkinson-kór?

Franciaországban 2012 óta a Parkinson-kór foglalkozási megbetegedésnek számít az agrárgazdálkodó, a borász és a kertész szakmákban. Németországban most a baloldali párt (Linke) azt sürgeti, hogy náluk ugyancsak ismerjék el. A szövetségi kormány válaszában elmondta, hogy első körben a tanácsadó testületen átment a javaslat. Most annak az igazolása van hátra, hogy az érintett szakmákban a növényvédő szerekkel foglalkozók körében valóban sokkal nagyobb-e a betegség kialakulásának esélye, mint az átlagembereknél. Az utóbbi években több tanulmány is megjelent a növényvédő szerek használata és a Parkinson-kór kialakulása közötti összefüggésről. Ha ebbe a státuszba kerülne a betegség az agrárszakmákban, akkor a munkavállalók az állami ellátórendszerből különféle juttatásokra lennének jogosultak: például gyógykezelésre vagy nyugdíjkiegészítésre.

Vasárnapig tart a Farmer Expo Debrecenben

Háromszáz kiállító részvételével csütörtökön megnyílt Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, a Farmer Expo (fenti fotónkon). A Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán rendezett kiállításon Nagy István agrárminiszter az öntözésfejlesztés szükségességéről beszélt, amelyet nem csak a gazdák, minden magyar állampolgár érdekének nevezett. Tízéves lejáratú, rendkívül alacsony kamatozású hitelt készítenek elő a tervezett fejlesztésekhez addig is, amíg a következő európai uniós ciklus forrásaihoz hozzájuthatnak a gazdák. A top agrar Farmer Exporól első napjáról készített képriportját Facebook-oldalunkon találják: https://www.facebook.com/topagrarmagazin

Újra szárad a talaj

Pénteken még elszórt záporok, zivatorok várhatóak a Dunántúlon és a középső országrészben, szombaton északkeleten. Aztán a jövő hét közepéig nem várható csapadék, ismét száradnak a talajok. Élénk széllökésekre a Dunántúlon kell számítani, de a késő délutáni és esti órákban mindenhol lehet majd permetezni. A hőmérséklet ismét emelkedni kezd: a maximumok szombatig 23-28 fok között, majd vasárnaptól egyre nagyobb területen 30 fok fölött várhatók. A hét elején a legtöbb csapadék a Duna-Tisza közének északi felén és a Balatontól délkeletre hullott 30-40 mm. Ugyanakkor a Tiszántúlon csak csapadéknyom és 5 mm-nyi esett. A már régóta igen száraz Orosháza környékét ezúttal is elkerülte az eső. 15 mm esett az aszály sújtotta Kisalföldön, bár itt ennél jóval többre lenne szükség – áll az OMSZ agrometeorológiai elemzésében.

Szerbiában az ASP

A szerb állategészségügyi hatóságok megerősítették, hogy hét házi sertésben kimutatták az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát. Az eseteket július 30-augusztus 7-e között fedezték fel. Négy egymáshoz közel fekvő kis gazdaság érintett Belgrád közelében illetve a szomszédos Podunavlje régióban. Az érintett állatokon kívül még 114 sertést vágtak le elővigyázatosságból. Szerbia a 16. európai ország, amelyben megjelent az ASP 2007 óta.

Pályázat szarvasmarha-tenyésztőknek

A húshasznú szarvasmarha- és bivalyágazat termelési hatékonyságának, valamint az állomány genetikai színvonalának növelése érdekében az Agrárminisztérium (AM) új támogatási programot indít 700 millió forintos kerettel. A megfelelő minőségű és genetikai értékű apaállatok – amely lehet húshasznú, hústípusú magyartarka, magyar szürke, illetve bivaly tenyészbika – tenyésztésbe állításához az állattartók a támogatás iránti kérelmet szeptember 1-20. között nyújthatják be papíralapon a Magyar Államkincstárhoz. A részletes feltételeket a hamarosan megjelenő miniszteri támogatási rendelet tartalmazza.

Facebook Comments