Top agrar hírlevél – augusztus 27.

Gyenge a francia búzatermés
Franciaországban június elején még 38 millió tonnás, rekordközeli búzaterméssel számoltak, de kedden már csak 34,9 millió tonnát és 7 tonna/hektáros átlagtermést jelzett az Agritel Európa legnagyobb termelőjénél és exportőrénél. Ráadásul a minőséggel is gondok vannak, sokkal több lesz a takarmánybúza, amelynek nagy részét Ázsiába értékesítik. A francia búzának a tartósan csapadékos nyár tett be. Az idén augusztus 16-án még a termőterület egytizede nem volt betakarítva, pedig tavaly augusztus elején már befejeződött az aratás. E hírek – és az amerikai, kanadai, orosz kisebb kínálat – hatására a párizsi árutőzsdén, a Matifon kedden 273 euró/tonnára (95 000 forint) ugrott a jegyzésár, a későbbi szállításokkal is 243-247 euró (85-87 000 forint) körül kereskedtek.

Patrióta szolidaritást kér a hússzektor a fogyasztóktól
Rendkívül szélsőséges viszonyok között gazdálkodik a sertéságazat már három éve, amely két vírus hatása alatt áll. A koronavírus-járvány is éreztette a hatását ebben az ágazatban is, ugyanakkor az afrikai sertéspestis olyan mértékű hullámzást eredményezett az élősertés- és a sertéshús árakban, amit a korábbi évtizedek során soha sem tapasztaltunk. Ráadásul duplájára drágult a takarmány. E nehézségek mérséklésére indít fogyasztásösztönző kampányt az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége. A részletek itt olvashatóak.

“Világszínvonalú a magyar dinnye mennyiségben és minőségben”
Ezt Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára jelentette ki a a dinnyefogyasztást ösztönző sajtótájékoztatón Balatonvilágoson. Idén 2200 gazdálkodó 3700-3800 hektárnyi területen – a tavalyinál 20%-on kevesebben – termesztette a gyümölcsöt Magyarországon. A hozamok emelkedtek, 40-45 tonna dinnye termett hektáronként – mondta. Magyarország a negyedik legnagyobb dinnyetermesztő Európában Spanyol-, Görög-, és Olaszország után.

Negyedével kevesebb szilva lesz Németországban
A tavalyi 47 ezer tonna szilva helyett csak 37 ezer tonnával – 27%-kal kevesebbel – kalkulál a Német Szövetségi Statisztikai Hivatal friss jelentésében. A visszaesést a kedvezőtlen időjárási körülményekkel, elsősorban a késő tavaszi fagyokkal magyarázza, amelyek jelentősen befolyásolták a gyümölcsök kötődését. Jelenleg 4200 hektáron termesztenek szilvát az országban, a legjelentősebb körzet Baden-Württemberg (1800 hektár). A németeknél nagyjából átlagos almatermés várható. 34 ezer hektárról 937 ezer tonnát szedhetnek le, ami 2%-kal marad el a 2020. évitől – írja a fruitveb.hu weboldal.

Agrárpiknik lesz Pápán
Új névvel és megújult tartalommal várja Pápa szeptember 17-19. között a mezőgazdaságban dolgozókat illetve az iránta érdeklődőket. A több mint 20 éves Pápai Agrárexpo idén “Pápai Expo és Agrárpiknik” néven folytatja, amelyet a főszervező agrárkamara “az év legmenőbb agrárrendezvényének” aposztrofál. Idén a programok központi eleme a generációváltás és a fiatalok körében a mezőgazdaság népszerűsítése lesz. Interaktív előadások, gép- és állatbemutatók, gyermekprogramok és koncertek is várják a kilátogatókat. Az expo a Veszprém megyei vadásznapnak is otthont ad.

Hűvös, csapadékos napok jönnek
A jövő hét közepéig – főleg szombaton és vasárnap – nagy területen várható 10 mm-t meghaladó csapadék, délen 20-30 mm is leeshet. Erős szél kedden és szerdán valószínű. Napközben is csak 18-23 fok közé melegszik a levegő, a hétvégén az esős tájakon még ennyi sem lesz. A hét elején 15 fokot esett a hőmérséklet, a Dunántúl nyugati részén, délen és északkeleten jellemzően 10-15 mm hullott, míg az ország középső sávjában alig esett. Ez a csapadék a napraforgón és a kukoricán nem segített. A lassan aktuálissá váló repcevetéshez viszont jól jött és jól jön majd az e heti csapadékosabb idő is.

Facebook Comments