Top agrar hírlevél – augusztus 9.

A vártnál kevesebb lesz az európai gabonatermés
Az Európai Bizottság lefelé korrigálta a 2019/20-ra vonatkozó termésvárakozásait. Júniusban még 311 millió tonna gabona betakarítását várták, ezt most 310,2 millióra módosították. Ez a mennyiség 6,9%-kal magasabb a tavalyi rendkívül rossz évinél – írja a topagrar.com portál. A gabonafélék közül a lágybúza termését korrigálták leginkább lefelé: 1,1 millió tonnával vár kevesebbet Brüsszel, egészen pontosan 141,3 millió tonnát. A becslésekben minimális az elmozdulás kukorica és árpa fronton. Előbbiből 69,5 millió, utóbbiból 59,7 millió tonnával kalkulálnak erre az évre, ami 500 ezer illetve 3,7 millió tonnával magasabb a tavalyinál. Keménybúzából 8,4 millió, rozsból és zabból 8,2-8,2 millió tonnát vár az Európai Bizottság.

NAK-Lidl pengeváltás a 99 forintos dinnye miatt
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a Lidl 99 forintos kilónkénti dinnyeárai ugyanúgy ártanak a gazdáknak, mint a vásárlóknak. A kamara szerint nem lehet ennyiért minőségi magyar görögdinnyét termelni, valamint csak vevőcsalogató reklámfogásnak vélik a német áruházlánc alacsony árait. A Lidl közleménye szerint az elmúlt napokban dinnyebeszállító partnereik arra kérték az áruházláncot, “hogy a földeken felhalmozódott dinnyefelesleg értékesítésében nyújtson támogatást, melyhez az akciós és az exporttevékenységet egyaránt támogató átadási áraikat ajánlották fel.” A Lidl Magyarország ez alapján csökkentette a görögdinnye kilogrammonkénti árát 99 forintra. Megszólalt a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete is. Szerintük a dinnyepiaci helyzet jelenleg nem indokolja a felelőtlen áruházi akciókat.

Száraz, meleg napok következnek
Pénteken ismét melegedés kezdődik, egyre többfelé 30 fok fölötti maximum értékekkel – áll az OMSZ agrometeorológiai jelentésében. A legforróbb napnak a hétfő ígérkezik. A hétvégén elsősorban a Tiszántúlon, majd hétfőn országszerte légköri aszályra lehet számítani. A gombás betegségek visszaszorulnak, ugyanakkor fennáll majd a napégés illetve perzselés veszélye a növényeken. A napraforgó egyre többfelé elvirágzik, és a magképződés fenológiai fázisában jár. A kukorica még sokfelé virágzik, de a korai fajtáknál már megkezdődött a szemképződés. A hőösszeg eloszlásnak megfelelően a keleti országrészben kissé előrébb járnak a növények a Dunántúlhoz képest.

Kína nem engedi be az amerikai agrártermékeket
Kína leállította az amerikai agrártermékek importját annak nyomán, hogy Donald Trump amerikai elnök a múlt héten váratlanul újabb kínai termékekre rendelte el pótvámok kivetését. Az USA szeptember 1-től 10 százalékos pótlólagos vámot vet ki évi 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre. A kínai kormány határozott válaszlépéseket ígért. A Bloomberg hírügynökség forrásai szerint a kínai állami vállalatok már nem rendelnek amerikai agrártermékeket. A magántulajdonú vállalatok pedig a hírügynökség szerint leállították az amerikai szójabab beszerzését. A kínaiak Dél-Amerika felé fordultak, és onnan próbálják pótolni a kieső amerikai importot.

Optimisták a magyar agrárvállalkozók
A cégvezetők 77%-a úgy gondolja, hogy az emberek többet költenek majd idén élelmiszerre, mint tavaly – derül ki a GfK Hungária kutatásából. Bár szinte mindenki az alapanyagárak emelkedésére számít, profitot is többen várnak: a tavalyi 16%-uk helyett 18%. A megkérdezett gazdaságok 77%-a kizárólag belföldre értékesít, az exportpiacokra még nem sikerült betörnie. A cégvezetők 81%-a tervez valamilyen beruházást (tavaly 86% tervezett). Kapacitásbővítéssel a tavalyihoz hasonlóan csak 22 százalék kalkulál; technológiai fejlesztéseket, gépesítést a megkérdezettek 57 százaléka tervez.

Facebook Comments