Top agrar hírlevél – december 6.

Zakatol a mezőgéppiac
Január-szeptember között az egyéni gazdaságok és társas vállalkozások 134 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket, ami 3%-os növekedés éves összevetésben. Alkatrészekből 10%-os volt a plusz – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). A gépvásárlások 57%-a erőgép volt, ezen belül 34% traktor (2231 darab), 13% gabonakombájn. Traktorból a legjobban az 50-100 lóerős, könnyű univerzális kategória fogyott. A mezőgazdasági munkagéppiac hullámzó képet mutatott. Legnagyobb darabszámban a különböző talajművelő gépeket vásárolták a gazdaságok, ám e kategóriában 3%-kal csökkent az értékesítés az előző év azonos időszakához képest. Bővebben itt.

Tele vannak az amerikai hűtőházak
Október 31-én 278 700 tonna sertéshúst tároltak az Egyesült Államok hűtőházaiban. Ez 7,6%-kal több mint egy évvel korábban és abszolút rekordnak számít a statisztikai mérések 1916-os bevezetése óta. Csirkehúsból 432 400 tonna van raktáron, ami 1,4% plusz éves összevetésben és 1940 óta a legmagasabb érték – közölte az amerikai agrárminisztérium (USDA). A szakértők szerint a felhalmozott hatalmas sertéshús-mennyiség nem okoz problémát, jövőre csökkenni fog, Kínában nagy a hiány belőle – írja a topagrar.com szakportál.

Megérkeztek a támogatási előlegek a gazdákhoz
Lezárult az idei agrártámogatások előlegfizetési időszaka. A Magyar Államkincstár október 16. és november 30. között csaknem 212 milliárd forint támogatást fizetett ki a gazdálkodók számára. A két legnagyobb tételből az egységes területalapú támogatás 125 629 termelőhöz jutott el 118 milliárd forint összegben, a zöldítési támogatás pedig 94 331 jogosulthoz 28,9 milliárd forint értékben. Decemberben immáron részkifizetésként – további több mint 12 milliárd forintnyi forrást kapnak a gazdákhoz – közölte az agrártárca. A közös agrárpolitika (kap) forrásaiból évente mintegy 400 milliárd forint európai uniós forrású közvetlen támogatásra jogosultak a magyar termelők.

Hétfőn front jön csapadékkal
Jelenleg csak a talaj felszín közeli rétege fagyott, 5 cm mélyen országszerte pozitívak az értékek. 20 cm-en a talajhőmérséklet többnyire 3 és 5 fok között alakul. Hétfőn front érkezik, emelkedik a hőmérséklet és 5-15 milliméter csapadék várható – keleten a nagyobb, nyugaton a kevesebb mennyiség. A hó északkeleten nagy valószínűséggel elolvad. A jövő hét közepén éjjel kevéssel 0 fok alatt, napközben kevéssel afölötti hőmérsékletek várhatók. A talaj lehűlése folytatódik, majd a jövő héten ez a tendencia megáll. Nagyobb talajfagy kialakulása egyelőre nem valószínű – áll az OMSZ agrometeorológiai elemzésében.

Keresik az ország legjobb tanyáit
Idén is meghirdeti az Agrárminisztérium (AM) az Év Tanyája szakmai díjat, a pályázatok benyújtási határideje 2020. április 30. A tárca kiosztja “Az év tanyagazdasága” és “Az év hagyományőrző tanyája” díjat és értékeli a közönség által legjobbnak ítélt gazdaságot is. A meghirdetett kategóriák első három helyezettje az elismerő oklevél mellett idén először pénzjutalomban részesül, amely kizárólag a tanyagazdaság további fejlesztésére használható fel.

Facebook Comments