Top agrar hírlevél – február 26.

Betilt Brüsszel egy népszerű gombaölő szert
Nem újítja meg a mankoceb hatóanyag engedélyét az Európai Bizottság. Július 4-től – 2022. január 4-ig tartó türelmi idővel – minden tagállamban visszavonják ezen gombaölő-hatóanyagú valamennyi készítményt. A nagy- és kiskereskedők a készleteiket 2021. október 4-ig értékesíthetik, amit jövő januárig fel lehet használni – közölte a Nébih. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) már 2019-ben kezdeményezte a mankoceb átsorolását a “reprodukciót károsító anyagok” közé (1B kategóriába), miután bebizonyosodott, hogy káros lehet az emberi egészségre. Az érintett készítmények listája cikkünkben olvasható.

A munkavállalói jogokat is számon kérné az EP a gazdákon
Nem veszi elég komolyan a tagállami vezetőiből álló Európai Tanács a 2021-2027-as ciklus közös agrárpolitikája elfogadásáról szóló tárgyalásokon az Európai Parlamentet (EP). Legalábbis ezt tapasztalják az EP képviselők a parlament, a bizottság és a tanács egyeztetésein. Ez újra felveti a kérdést: mekkora legyen a beleszólása Brüsszelnek az európai agrárpolitika alakításába. Az EP felső korlátot akar a közvetlen kifizetéseknek, és csak az “aktív gazdálkodóknak” járjon. Azt is javasolja, hogy a közvetlen kifizetéseket kössék a munkavállalói jogok betartásához. Ezzel – a környezetvédelmi, állatjóléti és a gazdálkodási feltételek mellé – új szociális elem is bekerülne. Az a gazda, aki feketén alkalmaz idénymunkást ne kapjon támogatást. Egyelőre a legtöbb tagállam viszont élesen ellenzi, hogy a szociális jogok bekerüljenek a közös agrárpolitikába – írja a topagrar.com.

Szójarekord Brazíliában
Még a tavalyi rekordnál is 7 millió tonnával több: 133 millió tonna szóját takarít be Brazília. A termésből viszont – a 2020-asnál 7 millió tonnával kevesebb – csak 85 millió tonna lesz várhatóan az export, mert még sok az ótermésű készlet. Brazília a világ legnagyobb szójaexportőre: a világpiac 50%-át uralja, az USA a második (36%), majd messze lemaradva Argentína, Paraguay és Kanada következik.

EU-s oltalom alatt a szabolcsi meggy
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy az újfehértói meggy – ezzel az eredetmegjelöléssel – felkerüljön a földrajzi árujelzővel védett termékek listájára. Az oltalom a kelet-magyarországi Nyírség régiójában termelt, bordó vagy sötétvörös színű, savas-édes ízű, kemény húsú meggyfajtára vonatkozik. Eddig 1514 élelmiszer szerepel az eAmbrosia adatbázis – meghatározott földrajzi területen, elismert módszerekkel előállított – mezőgazdasági termékek jegyzékében.

Szikkad a talaj, de keleten sok a belvíz
Hétvégén enyhe hidegfront érkezik a szokatlanul meleg idő után, de így is enyhe lesz az idő. Vasárnap hajnaltól éjszakánként ismét fagyhat, de -4 foknál hidegebb nem valószínű. Kora délután 7-12 fok várható. Keddtől újra melegszik az idő sok napsütéssel, ám visszatér a reggeli pára és köd. A téli fagyok eddig nem okoztak nagy fagykárt az őszi kalászosokban, a repce állományokban sem. Az Alföldön és északkeleten a belvíz egyre nagyobb gond az OMSZ agrometeorológiai jelentése szerint.

Facebook Comments