Top agrar hírlevél – január 17.

Megjelent a top agrar magazin januári száma
Veszélyes a húsellenesség – figyelmeztet Süle Katalin charolais-tenyésztő, a NAK új országos alelnöke, aki a vöröshús-fogyasztás mellett és a műhús ellen érvel. Popp József akadémikus, a Szent István Egyetem dékánja szerint viszont egyetlen állatból vett szövetmintából tízezer szarvasmarhának megfelelő húsmennyiséget tudnak már laborban előállítani. Az eljárás ki fogja váltani az állati fehérje egy részét. Olvassák el azt is, hogy a CRISPR/Cas genomszerkesztés, a precíziós nemesítés irányított pontmutációval miért óriási lehetőség a kritikusok tiltakozása ellenére. Bognár István lengyeltóti gazda elmondja, hogyan tud hektáronként nyolc tonna búzát termelni. A lap mellékletében a biotermesztés, nagyító alatt a kombájntrendek és megtudhatjuk azt is, miért isteni a dió. A lapra kedvezményesen itt fizethet elő.

Tetszik a Green Deal az Európai Parlamentnek
Az Európai Parlament szerdán nagy többséggel támogatta az Európai Bizottság által korábban bemutatott zöld megállapodás (European Green Deal) célkitűzéseit. Ez egyelőre még csak állásfoglalás, de fontos lépcsőfok. Igaz, hogy a parlament az Európai Bizottság (EB) javaslatával szemben 5 százalékponttal (50 helyett 55) magasabb kibocsátáscsökkentési célt szorgalmaz 2030-ra. Hogy mit jelent mindez a mezőgazdaságnak, az csak márciusban derül ki. Ekkor mutatja be Ursula von der Leyen EB-elnök a szektort érintő tervét. Annyi bizonyos, hogy a növényvédő szerek csökkentése az egyik prioritás – írja a topagrar.com szakportál. A Green Dealről a top agrar magazin most megjelent számában olvashatnak bővebben.

Madárinfluenza-esetek magyar gazdaságokban
Néhány napon belül Komárom-Esztergom megyében, Ácson egy pulykafarmon, Hajdú-Bihar megyében Létavértesen pedig egy kacsatenyésztő gazdaságban mutatták ki a madárinfluenza vírusát a Nébih vizsgálatai. Összesen közel 200 ezer állatot kell megsemmisíteni. Valószínűleg vadmadarak hozták be a környező országokból a baromfifélékre veszélyes H5N8-as vírustörzset. A járvány 2014-ben jelent meg Európában, Magyarországon utoljára 2016-2017-ben kellett megküzdeni vele. Aktuális információk a Nébih oldalán.

Jövő héten kicsit melegszik az idő
Karácsony óta nem hullott számottevő csapadék Magyarországon. A hét végéig sokfelé marad a ködös, párás, borongós idő néhol hószállingózással, ónos szitálással. Ugyanakkor szombat este front éri el a Dunántúlt, így ott vasárnap délig kisebb havazásra, megélénkülő szélre lehet számítani. A jövő hét elején lesznek napos időszakok, számottevő csapadék nem várható, a napi maximum plusz 2-7 fok közé emelkedik .Az őszi vetések továbbra is jól telelnek. Ugyanakkor a kártevőket és a különböző kórokozókat sem pusztította eddig kemény hideg.

Indul az Agromashexpo
Január 22-25. között rendezik a budapesti Hungexpón a mezőgazdasági gépek, szolgáltatások, input anyagok, díjnyertes termékek, technikai innovációk egyik legnagyobb hazai seregszemléjét 350 kiállítóval. A forgalmazók által bemutatott nagy nemzetközi márkák (Claas, John Deere, Messey Ferguson, Lamborghini, Fendt, Case, Krone stb.) mellett több ország kiállítói is bemutatják majd újdonságaikat. A hazai gépgyártás aktuális trendjeit pedig a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének tagjai vonultatják fel.

Facebook Comments