Top agrar hírlevél – január 22.

Már a laptapir.hu-n a top agrar január-februári száma
Érdekli, milyen lesz a jövő a robotizált gazdaságokban az önvezető gépes növénytermesztés? A top agrar magazin januári-februári számában bemutatjuk, mire jutott az a hat fős holland startup, amelyik robotokra bízza a művelést és a betakarítást. A szárazságtűrő cirok tartják a „jövő kukoricájának”, aminek hazánk Európa második legnagyobb termelője, de ennyi sem elég. Olvassa el, hol és hogyan éri meg termeszteni. Bemutatjuk azt is, mennyit kereshetünk napi egy-két órás munkával a garázsból kialakított százanyás csincsilla-telepen. Gazdaportré sorozatunkban a Som családhoz, a Fertő-tó medencéjébe látogattunk, amely a generációváltás közepén jár. Olvassa el, hogyan veszi át a testvérpár szüleitől a zöldségbeszállító gazdaság irányítását. A friss lapszám már olvasható a Laptapíron (www.laptapir.hu).

Tovább drágul a zöldség, de olcsóbb a hús
Tavaly novemberben 15,5 százalékkal többért adhatták el a növénytermesztési és kertészeti termékeket, de 6,2%-kal kisebb volt az élőállatok, az állati termékek ára, mint egy évvel azelőtt. Ezzel átlagosan 7,2%-kal nőtt az agrártermékek felvásárlási ára, azaz – három hónap után – ismét gyorsult az éves áremelkedés a Központi Statisztikai Hivatal szerint. A gabonafélék közül – a novemberi adatok szerint – a búza ára 22,7%-kal, a kukoricáé 25,7%-kal nőtt egy év alatt. A paprika felvásárlási ára 18,95-kal, a paradicsomé 45,2%-kal, az uborkáé 34,%-kal nőtt, a körte 62,1%-kal drágult, az alma 4,7%-kal olcsóbb lett. Ennél is nagyobb mértékben: 22,2%-kal esett a vágósertés, 3,7%-kal a baromfi ára, de a vágómarhaért 12,7%-kal, a juhért 31,%-kal kellett többet fizetni. A tehéntej 2,5%-kal drágult, a tojás 9,8%-kal lett olcsóbb.

Megmenekülnek a kakasok
A szövetségi kormány szerdai döntése szerint – egy év türelmi idő után – 2022-től megtiltják a hím naposcsibék leölését Németországban. A világon először itt vetnek véget a napos kakasok tömeges megsemmisítésének. Emberségesebb, ha már a tojásban megállapítják az embrió nemét és eszerint teszik a keltetőbe. Ezért Németországban 2024. januártól a keltetés 6. napjától a csibeembriók leölését is megtiltják.

Újabb 25 öntözési közösség
Tavaly év végéig újabb 25 öntözési közösséget ismert el az Agrárminisztérium, így már körülbelül 200 ezer hektárnak van az öntözésre vízjogi engedélye, igaz a gazdák 400-500 ezer hektárt is öntöznének. A Nemzeti Földügyi Központban ezért alakult meg az öntözésfejlesztési főosztály, és fogadta el a parlament az öntözéses gazdálkodási törvényt, aminek megjelent a vérgrehajtási rendelete is. A tárca arra szólítja fel a gazdákat, hogy működjenek együtt az öntözési közösségek létrehozásában, ezt segíti az új jogszabály speciális támogatási formákkal is. A közösségek “harmadlagos műveket” is üzemeltethetnek az öntözési körzeten belül. A kormány tíz éven keresztül évi 17 milliárd forinttal támogatja az öntözéshez szükséges központi infrastrukturális fejlesztéseket.

Idegenhonos csigák és új mozaikvírusok
Három nárciszvírus jelenlétét azonosították tavaly a hazai Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK NÖVI) kutatói. A növény késői sárgulását okozó vírust, a nárcisz látens vírust és a nárcisz mozaikvírus mellett a lovagcsillag mozaikvírust is először mutatták ki nárciszon. A tulipánt fertőző színtörésvírust is először jelezték, amely a tavaszi növény virágának jellegzetes mintázatát okozza (Rembrandt tulipán). A gyöngyikén is először azonosították a kutatók a gyöngyike mozaikvírust, akik az idegenhonos feketefejű meztelencsigára és a malaccsigára is rábukkantak.

Eső után lehűlés
Vasárnapig tavasziasan enyhe időre számíthatunk, de péntektől a sok felhőből többször várható csapadék, a következő egy hétben akár 10-30 milliméter is. Hétfőtől jön a lehűlés, visszatér a tél, de legalább egy hét alatt 18 perccel lesznek hosszabbak a nappalok. Az őszi vetések jól telelnek. Az Alföldön és észak-keleten a belvízfoltok okozhatnak gondot, de a búza +4 fok alatt bírja a vízborítást, bár efölött csak három hétig. Kellett is az elmúlt napok mínusz 5-15 fokos fagya a kártevők és a kórokozók gyérítéséhez, tudtuk meg az OMSZ agrometeorológiai elemzéséből.

Facebook Comments