Top agrar hírlevél – január 24.

Új kereskedelmi rendszer kell az élelmiszer-ellátáshoz
“Kulcskérdés a mezőgazdaságban a hatékonyság növelése: többet kell termelni kevesebb ráfordítással. Ebben egyre fontosabb a digitalizáció, a precíziós gazdálkodás, az új vállalatirányítási rendszerek és termékpályák működését segítő megoldások alkalmazása” – mondta Nagy István agrárminiszter a berlini Nemzetközi Zöld Héten. A konferencián 71 ország agrárminisztere vett részt, akik tanácskozásuk végén közös állásfoglalásban a biztonságos, változatos és fenntartható élelmiszer-ellátáshoz szükséges kereskedelmi rendszer kialakítását is sürgették. Kiemelték, hogy még mindig világszerte 820 millió ember éhezik, és további 2,5 milliárd embert sújt az alultápláltság.

A kezelt szennyvizet is bevonja az EU az öntözésbe
Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága szerdán a szennyvíz mezőgazdasági újrahasznosításáról fogadott el előírásokat. A kezelt szennyvizet is be akarják vonni az öntözésbe bizonyos biztonsági garanciák és minimális alapkövetelmények mellett. Ezzel a számítások szerint 5 százalékkal enyhíthető a vízhiány. Eddig e téren nem volt egységes szabályozás: míg Dél-Európában használt vízzel lehetett öntözni, addig a tagországok többségében erre nem nagyon akadt példa. Az előírásra még az EU egészségügyi és mezőgazdasági minisztereinek is rá kell bólintania. Informálisan az EP és a Tanács között már megszületett az egyezség – írja a topagrar.com szakportál.

A politika feladata a klímavédelem
A német forsa közvéleménykutató reprezentatív felmérést készített azzal a kérdéssel, ki a felelős azért, hogy a mezőgazdaság klímabarát módon működjön. Meglepő módon 42 százalék szerint elsősorban a politika feladata, 50 százalék szerint a politika és a mezőgazdaság közös felelőssége. A válaszadók kétharmada megértést mutat a gazdák traktoros felvonulásai mellett, amellyel a kormány agrárcsomagja ellen demonstrálnak hónapok óta több hullámban. A felmérés a Klima-Allianz Deutschland – egy környezetbarát mozgalom – megbízásából készült.

Kétmilliárd forintos pályázat állattartó telepeknek
Az Agrárminisztérium március végéig újranyitja a Vidékfejlesztési program állattartó telepek korszerűsítését támogató pályázatait. Az intézkedéstől a tárca a különböző járványos állatbetegségek (főleg madárinfluenza és afrikai sertéspestis) visszaszorítását és megelőzését várja. Ezt Nagy István agrárminiszter közölte az Agromashexpo megnyitóján. 1-1 milliárd forintnyi keret áll sertés- illetve baromfitartók rendelkezésére, ám nagyobb igény esetén a felső korlát emelhető. Az újranyitott felhívásban célzottan jelenik majd meg a járványügyi fejlesztések támogatása, így például a fertőtlenítő berendezések, kerítések vagy telepi égetők létesítése.

Több hullámban is érkezhet csapadék
Jövő hét csütörtökig főleg az ország déli részén akár 10-15 mm eső is hullhat, de ennek mennyisége egyelőre bizonytalan. Kedden és szerdán sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a délnyugati, majd nyugati szél. A hőmérséklet ezen a héten nem változik számottevően, a jövő héten viszont több fokos enyhülés valószínű. Komolyabb lehűlés a hosszabb távú, emiatt bizonytalanabb számításokban sem látszik a következő 10-14 nap során. A nappalok egyre gyorsuló ütemben hosszabbodnak, a következő egy hét során mintegy 18 percet – áll az OMSZ agrometeorológiai elemzésében.

Facebook Comments