Top agrar hírlevél – január 31.

Egymilliárd eurós plusz támogatás a német gazdáknak
Úgy tűnik, hogy a hónapok óta tartó traktoros gazdademonstrációk hatottak a német kormányra. Szerda este a koalíciós pártok bejelentették, hogy a következő négy évben egymilliárd euró (335 milliárd forint) többlettámogatást adnak az agrártermelőknek. A részletek nem ismertek, egyelőre a politikai döntés született meg. Annyit tudni, hogy a gazdák a pénzt a környezetvédelmi és más klímavédelmi szabályoknak való megfelelésre, ilyen célú befektetésekre használhatják. A “Bauernmilliarde” támogatás máris megosztotta az ágazati szereplőket. Egyesek szerint aprópénz, megfelelni a szigorított trágyarendeletnek többe kerül. A gazdaszövetség elnöke szerint ez a politika jelzése, hogy értékeli a szektort.

“Tarthatatlan az európai mézpolitika”
Nem védi meg az uniós árut a “laboratóriumi”, főként Ázsiából érkező műmézektől, ezzel tönkreteszi az európai piacot és a termelőket. Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, a magyar és a spanyol méztermelők tüntetésén beszélt erről. A miniszter szerint az Európai Bizottságnak újra kell nyitnia a mézirányelv dossziéját, és pontosan fel kell az üvegeken tüntetni a méz eredetét. Nagy István kiemelte: a méhészet ugyan kicsi, de stratégiai ágazat: a méhek beporzásától függ, elég étel kerül-e az asztalra.

Háborognak a szarvasi agrároktatók
A szarvasi pedagógiai főiskola épületébe költözteti februártól a Szent István Egyetem a városban az – átmenetileg megmaradó – agrárképzést. A kar oktatói levélben fordultak a rektorhoz és az oktatási jogok biztosához a rossz feltételek miatt. A SZIE szenátusa 2019. október 30-i ülésén döntötte el, hogy a szarvasi Agrár- és Gazdaságtudományi Kar Öntözési és Vízgazdálkodási Intézetként működik tovább. A feladata a kutatás és a továbbképzések lesz, graduális képzést a 2020-2021-es tanévben nem indít. A Szarvason tanuló hallgatók tanulmányaikat a SZIE-n fejezhetik be Szarvason vagy Gödöllőn.

Tavaszias idővel kezdődik a február
Szombat kivételével minden nap várható 5-15 mm csapadék. Gyakran lesz szeles, vagy erősen szeles az idő. Vasárnaptól a jövő hét közepéig az éjszakák is fagymentesek lesznek, napközben a Dunántúlon péntektől, szombattól pedig keleten is 10 fok fölé melegszik a levegő. Lehűlést hozó hidegfront jövő szerdára várható, amikor az ilyenkor megszokott értékekre esik vissza a hőmérséklet – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.

Már közel háromszáz termelői piac működik az országban
A helyi termelői piacok száma 2012 és 2019 között a két és félszeresére, 117-ről 298-ra emelkedett, a Vidékfejlesztési Programban a kormány 6 milliárd forintra hirdetett pályázatot, és ítélt meg támogatást az utóbbi években – jelentette ki Nagy István agrárminiszter. A jogszabály szerint a termelői piacokon könnyített feltételekkel, de csak kistermelők értékesíthetik saját mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeiket maximum negyven kilométeres távolságon belül.

Facebook Comments