Top agrar hírlevél – július 24.

Megvan a Közös Agrárpolitika pénzügyi kerete
Az EU állam- és kormányfői július 21-én hajnalban megegyeztek a 2021-27 közötti hét éves költségvetésről, melynek része a Közös Agrárpolitika (KAP) is. A KAP keretösszege 387 milliárd euró lesz. Ebből 291 milliárd eurót a közvetlen kifizetésekre (1. pillér, föld alapú támogatás) használnak, a vidékfejlesztési programokra (2. pillér) 96 milliárd euró jut. A tagállamok a két pillér között az eddigi maximum 15 százalék helyett a források 25 százalékát is átcsoportosíthatják (klímacélok megvalósítása esetén akár 40 százalékot is). Az évi 100 ezer euró  – körülbelül 35 millió forint – feletti föld alapú támogatások esetleges csökkentéséről a tagállamok szabadon dönthetnek, nincs egységes felső korlát. Az első elemzések szerint Magyarország jól járt, csak a brexit miatti kieső brit befizetések arányával csökkentek az elérhető agrárforrások. A fél évvel ezelőtt bemutatott Zöld megállapodás teljesítéséhez viszont az új KAP-ot szakértők kevésnek tartják, túl nagy maradt a közvetlen kifizetések súlya. A tagállamoknak nagyobb beleszólása lesz a pénzek elosztásában. A megállapodást még az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia.

Az utóbbi 50 év legrosszabb méztermése várható
“Januárra nem lesz a magyar szabadpiacon eladó méz, és a rossz termés az árakban is látszik. A hárs- és az akácméz ára például az elmúlt hónapban 50%-kal emelkedett a tavalyihoz képest” – mondta Bross Péter. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke hozzátette, a méhészek várták a napraforgó virágzását, ám “nem volt nyár”, a napraforgó pedig csak akkor termel nektárt, ha 25 Celsius-fok felett van a hőmérséklet. Emellett idén is több száz méhész jelezte, hogy a napraforgó kinyílásával sok méhük pusztult el.

Új pályázatok állattenyésztőknek, kertészeteknek
Várhatóan július-augusztusban 80 milliárd forint keretösszegű pályázati lehetőség nyílik meg a Vidékfejlesztési Programban az állattenyésztési és kertészeti ágazat számára – közölte a Takarékbank. Az összes állattenyésztő ágazat számára közös pályázatot hirdetnek meg. A kertészetnél pályázni lehet üveg- és fóliaborítású növényházak építésére, korszerűsítésére, zöldség-gyümölcs hűtőházi kapacitások bővítésére és korszerűsítésére, valamint a betakarított termény válogatását, csomagolását szolgáló technológiák támogatására. Ez utóbbi újdonságnak számít. Ugyanakkor kimarad az ültetvénytelepítés és a gombaházak építésének támogatása.

Sokkal több húst helyettesítő terméket gyártottak a németek
A húst helyettesítő (vegetáriánus és vegán) termékek gyártása az első negyedévben 37 százalékkal – 14,7 ezer tonnáról 20 ezer tonnára – nőtt Németországban az előző év azonos időszakával összevetve – közölte az állami statisztikai hivatal. A termelési érték 36 százalékkal  – 62-ről 85 millió euróra – emelkedett. A növekvő trend ellenére azonban a műhúsok még nagyságrendekkel elmaradnak a valódi hús gyártásától és keresettségétől. Termelési értékben a vegetáriánus és vegán termékek 2019-ben 273 millió eurót tettek ki, míg a húsok 40 milliárd eurót – írja a topagrar.com szakportál.

Újabb csapadék várható a hétvégén
Péntek estétől beborul az ég, és vasárnapig sok helyen esni fog, a Dunántúlon 30 milliméter csapadék is lehullhat. Jól jön az eső a Dunától nyugatra, ugyanis itt a növények számára hasznosítható vízmennyiség 50%-át sem éri el a talaj felső fél méteres rétegének nedvességtartalma. A szántókon még zajlik az aratás. A keleti országrészben a gyakori csapadék miatt többfelé nehezen haladnak, miközben a gabona minősége romlik. Vasárnaptól már csak elszórtan várható eső, zápor, zivatar és inkább a keleti országrészben. A hőmérsékleti csúcs 25-30 fok között alakul, szombaton a tartósabban borult, csapadékos időben várható ennél néhány fokkal hűvösebb – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.

Facebook Comments