Top agrar hírlevél – július 31.

A régió egyik legnagyobb agráregyeteme alakul meg Gödöllőn
Augusztus 1-jén indul el új felsőoktatási intézményként a Szent István Egyetem, amely négy agrár profilú felsőoktatási szervezet integrációjával jön létre gödöllői központtal. A Szent István Egyetem, a Kaposvári Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi campusa és a Pannon Egyetem Georgikon Kara egyesül, csatlakozik hozzá több kutatóintézet is. Az új egyetem 15 ezer hallgatójával, 2 ezer munkavállalójával az egyik legnagyobb lesz a kelet-közép-európai régióban, tíz éven belül pedig a térség legjobbja is akar lenni. Gyuricza Csaba megbízott rektor, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ eddigi főigazgatója elmondta, hogy felszámolják a párhuzamosságokat, hallgató- és oktatóbarát módon működnek. Megújul az oktatási tartalom is a piaci igények és a külföldi trendek alapján. Az új egyetem öt hónapos felkészülés után áll majd át az alapítványi működésre.

Gyenge a repcetermés az EU-ban
Az utóbbi 14 év legkisebb repcetermését, vetíti előre az Európai Bizottság legújabb becslése – írja a topagrar.com szakportál. Alig 16,7 millió tonnát takaríthatnak be az energianövényből, ami a 2019-es mélypontnál három százalékkal kevesebb. Az enyhe télen nem pusztultak el a kártevők, a száraz tavaszon pedig rosszul fejlődött a növény. Franciaországban 3,4 millió tonnát várnak (-4 % 2019-hez képest és -30%-kal kisebb az öt éves átlagnál). Németországban 3,2 millió tonnát, Lengyelországban 2,8 millió tonnát várnak, de az utóbbi hetek esőzései az átlag fölé vihetik a termést.

Lótenyésztők juthatnak állami támogatáshoz
A koronavírus-járvány érzékenyen érintette a lótenyésztőket, mert kevesebb kancát fedeztettek, elmaradtak a versenyek, rendezvények, bírálatok is és az értékesítés leállt. Az agrártárca ezért a Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő program keretében 250 millió forint keretösszegű pályázatot hirdet meg számukra. A kérelmeket július 27-étől augusztus 10-éig nyújthatja be az, aki a törzskönyvben (fő- vagy melléktörzskönyv) tartott kancáját 2020. január 1. és 2020. június 30. között vemhesítette. Állatonként 80 ezer forintra lehet pályázni.

Hogyan vegyünk görögdinnyét?
A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, ugyanis a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi. Az ütögetésre jelentkező kongó hang nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye érett, sokszor csupán a magas víztartalomra utal. Ez a módszer inkább a szezon végén lesz érdekes, amikor a túlérett, belül löttyedt dinnyéket kell kiszűrni. A görögdinnye frissen a legfinomabb. Bár látszólag jól bírja a tárolást, nem jó a tűző napon halomba rakni, mert az alsók megnyomódnak. Csak onnan vegyünk felezett dinnyét, ahol le van fóliázva, az eladó kezet mos, tiszta a kése és az asztala – javasolja a Nébih.

Száraz, meleg napok jönnek
Az elmúlt tíz napban 20-60 milliméter eső esett. A Balatontól délnyugatra azonban nagyobb területen és Körösladány környékén 100 milliméternél is több hullott. Pénteken elszórtan, majd egy gyenge hidegfronttal hétfőn és kedden nyugaton és északon többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A többi napon nem valószínű eső. Szerdától tartósan meleg, száraz, nyugodt idő jön, szél csak kedden várható. A csúcshőmérséklet 30 fok körül alakul – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.

Facebook Comments