Top agrar hírlevél – július 9.

Megjelent egy új kertészeti pályázat
Szerdától akár 25 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a kis kertészeti üzemek a technológiájuk megújítására. A keretösszeg 50 milliárd forint. A közép-magyarországi pályázók az összes elszámolható költség 40 százalékára, az ország többi részén élők a felére kérhetik a támogatást. A támogatással egyebek között munka-, betakarító-, sőt szüretelő-szedő gépet, talajművelő eszközöket is vásárolhatnak, de maximum egy, legfeljebb 83 kW teljesítményű traktort is vehetnek legfeljebb 10 millió forintért. A pályázatok beadási határideje szeptember 28., ám a nagy érdeklődés miatt érdemes sietni.

Kevesebb marhahús érkezett az EU-ba
Idén január-április között 23 százalékkal – 26 ezer tonnával – kevesebb marhahúst importált az Európai Unió, mint egy évvel ezelőtt. Brazíliából, a legnagyobb szállítótól 7%-kal érkezett kevesebb. Az unióból kilépett britektől származó volumen feleződött, de Argentínából is 20%-kal csökkent az import. Valószínűleg a koronavírus-járvány miatt csappant meg a kereslet, az exportőrök inkább Kína felé fordultak. Brazília például 10%-kal növelte a kínai kivitelét. Az EU exportja (az élőállatot is beleszámítva) is 7%-kal csökkent. Nagy Britanniába is egyharmaddal kevesebb hús és élőállat érkezett. Ezzel szemben a második legnagyobb célpiacon, Izraelben 40%-kal nőtt az import. Az EU-s élőállatok 71%-át (60 000 darab) ide szállították. Marhahúsban nagy megrendelő még Hongkong, ahová négy hónap alatt 17 200 tonna marhahús jutott az EU-ból. Ez éves összevetésben minimális (-1,8%) visszaesés. Az EU-tagországok közül a legnagyobb marhahús-exportőr Írország (január-április között 33 ezer tonnát szállított ki), majd Spanyolország (29 000 t), Lengyelország (24 000 t) és Hollandia (22 000 t) a sorrend.

Így előzzük meg a tűzkárt
Júliusig 64%-kal több gabonatábla égett le, 60%-kal több tarló- és 32%-kal több kazaltűz keletkezett az idén, mint egy évvel ezelőtt. Összesen 21 mezőgazdasági gép kapott lángra – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A megelőzés érdekében arra figyelmeztetett, hogy külterületen tilos zöldhulladékot égetni, belterületen is csak ott szabad, ahol az önkormányzat ezt rendeletben engedélyezi. Június 24. óta országos tűzgyújtási tilalom van érvényben, erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is tilos tüzet gyújtani. Gabonatáblán, annak közvetlen közelében dohányozni is tilos, még a munkagépek vezetőfülkéjében is! A mezőgazdasági járművekre is kell tűzoltókészülék, a munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését a használatuk előtt érdemes ellenőrizni, akárcsak a kipufogót, az üzemanyagellátó- és az olajtovábbító rendszert.

Bővül az ökológiai gazdálkodás Magyarországon
Az elmúlt tíz évben mintegy 70%-kal, csaknem 100 ezer hektárra nőtt az ökológiai szántóföldi terület, a következő tíz évben további növekedés várható – közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT). A teljes hazai mezőgazdasági terület 5,7 százalékát, több mint 300 ezer hektárt művelnek ökológiai szemlélettel. Ez még elmarad a 8 százalékos uniós átlagtól. A több mint 300 ezer hektár ökoterület mintegy 60%-a gyep, rét és legelő, a többin szántóföldi és kertészeti növényeket termesztenek. A következő tíz év sok lehetőséget tartogat a vetőmag szegmensben is, ezért a szakmaközi szervezetben munkacsoport alakult, hogy a gazdák több ökológiai vetőmagok használjanak, bővítsék a fajtakínálatot és teszteljék a fajtákat.

Van esély az esőre
Pénteken hidegfront érkezik viharokkal, de utána is lehetnek még záporok, zivatarok. A jövő hét közepéig nagyobb területen is hullhat átlagosan 20-30 milliméter eső. A napi hőmérsékleti csúcs 30 fokra mérséklődik, de nő a levegő páratartalma, tartósan is meghaladhatja a 80%-ot. Az északnyugati szelet pénteken és szombaton főleg a Dunántúlon kísérik majd erős széllökések – előlegezi meg az OMSZ. A beérett kalászosokra és repcére nem hiányzik az eső, csak a munkát hátráltatja és rontja a termés minőségét. A többi kultúrának viszont nagyon kellene. A kapások még kitartanak, de a kukorica több hete furulyázik. Ha most megfelelően átnedvesedne a talaj, még elfogadható lehetne a kukoricatermés, ám Miskolc térségében mindössze térdig ér a tengeri július elején.

Facebook Comments