Top agrar hírlevél – június 12.

Íme a top agrar magazin júniusi száma
Ez az utolsó repceév? Ezen morfondíroznak azok a termelők, akik 3 tonnás átlagot sem várnak idén, és a kivont szerek miatt nem tudják megvédeni a növényt. A júniusi esők dacára a búzatermés harmadát is elviheti a tavaszi aszály. A terméktanács vezetője szerint „kreatívabbnak kellett lenni idén” a termelőknek. De a jövőben is elkél a rafinéria, mert Brüsszel „zöld mezőgazdaságot” akar. Az Európai Bizottság grandiózus pénzügyi terve, kevesebb támogatást, több szigorítást ígér a gazdáknak, akiknek itthon az osztatlan közös tulajdon felszámolása is elvonja majd a pénzét a fejlesztésektől, olvassa el, miért. A bajban van segítség: az Ormánságba mentünk a Katolikus Karitásszal, hogy 20 ládányi palántaadományt juttassunk el a nehéz sorsú családoknak. A lap online már most olvasható a Laptapir oldalán: https://laptapir.hu/magazin/top-agrar

Folytatódott az élelmiszerár-csökkenés a világpiacon
Májusban zsinórban negyedik hónapja estek az árak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint. Ennek oka, hogy a koronavírus-járvány miatt csökkent a kereslet. A FAO élelmiszerár-indexe az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. Májusban a tejtermékek árindexe 7,3 százalékkal zuhant, elsősorban a vaj és a sajtfélék árcsökkenése miatt. A növényi olajok árindexe 2,8 százalékkal, 10 havi mélypontra esett, miközben a szemes terményeké 1 százalékkal, a húsféléké pedig 0,8 százalékkal csökkent. A cukor ára – az áprilisi 13 éves mélypont után – májusban 7,4 százalékkal nőtt, részben az etanol iránti keresletélénkülés miatt.

Elutasította a holland parlament a Mercosur-megállapodást
A holland törvényhozás második kamarája szűk többséggel az EU-Mercosur megállapodás ellen szavazott – írja a topagrar.com szakportál. A 20 év tárgyalás után megszületett egyezményt minden EU-tagországnak ratifikálnia kellene, hogy hatályba lépjen. Ennek lényege: az EU szabadabban férhet hozzá dél-amerikai (brazil, argentin, uruguayi, paraguayi) mezőgazdasági termékekhez, például marhahúshoz, csirkéhez, cukorhoz és etanolhoz, cserébe pedig a dél-amerikai tagországok olcsóbban vásárolhatnak bizonyos EU-s exportcikkeket például járműveket. Az európai gazdák egy része veszélyes konkurenciát lát Dél-Amerikában, ahol a termelőknek az EU-nál sokkal kevesebb előírásnak kell megfelelniük, így nem fair a verseny.

Egyre több svéd gazdát inzultálnak környezetvédők
Bár Svédország fenntarthatóan gazdálkodó és állatbarát ország hírében áll, tavaly a gazdaságok 4 százalékát, 1000 gazdát ért valamilyen inzultus, megfélemlítő akció főként állat- és környezetvédők részéről. Az utóbbi két évben duplázódott az ilyen esetek száma. A svéd igazságügyi tárca vezetője nem zárta ki, hogy bővítik a büntetések körét a svéd btk. módosításával. A gazdaszövetség azt szeretné elérni, hogy a jog az istállókba való betöréseket ugyanúgy szankcionálja, mint a magánlaksértést.

Betett a cseresznyének a fagy és az aszály
A jó évjáratok 15-16 ezer tonnás termésével szemben az idén ennek mindössze ennek harmadát várja cseresznyéből a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ennek oka a tavaszi fagyok és az aszály. Különösen nagy a terméskiesés a korán érő fajtáknál, míg a középidőben és későn, június vége-július eleje érő fajták valamelyest kedvezőbb képet mutatnak. A fogyasztói árak pedig a szervezet szerint az előző évekhez képest akár 20-30 százalékkal is magasabbak lehetnek. A cseresznye termőterülete az utóbbi húsz évben háromszorosára, 3000 hektárra nőtt. A termés 80-90 százalékát Magyarországon értékesítik.

Hétfőig újabb esők várhatóak
Csapadék szombat reggelig főként a Dunától keletre lesz jellemző, majd a hétvégén ismét országszerte lehet záporokra, zivatarokra számítani. Vasárnap estig 10-30 milliméter csapadék várható, ennél kevesebb a Dél-Dunántúlon valószínű. A levegő páratartalma továbbra is magas lesz, ami kedvező a növényi kórokozók számára. Pénteken és szombaton 25-30 fok közé melegszik a levegő, majd vasárnaptól pár fokkal visszaesik egy érkező hidegfront hatására. Az utóbbi egy hétben az esők, záporok sokfelé átnedvesítették a talajok felszín közeli részét, ugyanakkor a 10-20 cm-nél mélyebb rétegekben nincs elég nedvesség – áll az OMSZ agrometeorológiai elemzésében.

Facebook Comments