Top agrar hírlevél – június 18.

Megjelent a top agrar júniusi száma
Ízelítő a tartalomból: Kitört a beruházási láz! A vidékfejlesztési pályázatokkal két év alatt összesen 1500 milliárd forint támogatáshoz juthatnak a gazdák. Viski József az agrártárca helyettes államtitkára arra buzdította őket, hogy pályázzanak, de időben keressenek pályázatírót, tervezőt, finanszírozót is. Összegyűjtöttük a pályázatokat, és bemutatjuk, mire figyeljen, aki beruházásához, ültetvénytelepítésre, telepfejlesztésre vagy gépvásárlásra akar támogatáshoz jutni. Mozgalmat indított a Nyíregyházi Kosár bevásárló-közösség, hogy az ott élők a helyi gazdák termékeit vegyék. A bevásárlóközösségi modellel segítik a város fejlődését, hogy ne menjenek el a fiatalok. Bemutatjuk a kapa „szemét”: hogyan működnek az intelligens képfelismerő kamerák a sorközművelő kultivátoron, és mi a gyenge pontjuk. Gazdaportré sorozatunkban Galamb Zoltán, nagyvázsonyi fiatal gazda, aki őszintén elmondja, hogy százforintos tejár alatt veszteséget termel. Ezért is áll a gazdasága több lábon: a tehenészet mellett van ipari és kereskedelmi üzletága is. Az ínyenceknek ajánljuk: uniós csemege lehet a pirított lisztkukac, beszámolunk a vegán trendekről, hogyan bővül a műhúsok piaca. És elvégeztük az univerzális robotkormányok tesztjét is, hogy önnek már ne kelljen. A lapra előfizethet most kedvezménnyel itt.

Tavaly 5 százalékkal drágult a termőföld
A 2019-es 1,59 millió forintról 1,67 millió forintra nőtt a termőföld hektáronkénti átlagára az adóhivatal adatai alapján. Fejér megyében drágult a legtöbbet: 18%-kal a föld, Békés, Somogy és Zala megyében olcsóbb lett, utóbbiban 8%-kal. Hajdú-Bihar megyében kell a legtöbbet: 2,33 millió forintot fizetni érte, de Nógrádban alig több mint egymillió forintért is lehet kapni. A művelési ágak szerint a kertek és gyümölcsösök 13%-kal drágultak leginkább, de a szőlőért is 7%-kal, az erdőért, szántóért, gyepekért 4-5%-kal kell már többet fizetni. Talán ez is lehet az okat, hogy a két évvel ezelőtti 41 ezer tranzakció után tavaly már csak 37 ezer földadásvétel volt.

Júliusban megtartják itthon az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát
Összesen 26 ország, 116 előadó részvételével július 19-22 között Budapesten megtartják a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát (ECPA 2021). Ezt Milics Gábor, a szervező Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület (MPGE) elnöke csütörtökön jelentette be azon a tájékoztatón, amelyen Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a napokban meghirdetett precíziós pályázat részleteit is ismertette (lásd következő hírünket). Mivel a szántóföldi növénytermesztés és a kertészet digitális átállásának és precíziós fejlesztésének támogatására 2021. július 26-tól pályázhatnak a gazdálkodók, mint mondta épp időben érkezik „a nemzetközi precíziós tudás legjava”. A konferencia három tudományos napját a közszolgálati egyetem Ludovika Campus Oktatási Központjában, a szakmai napot Baracskán és Martonvásáron tartják. Ez utóbbin a precíziós talajművelést, a differenciált vetést, a helyspecifikus tápanyagpótlást, illetve a helyspecifikus növényvédelmet mutatják be a legmodernebb távérzékelési megoldásokkal együtt. Szó lesz az agrárdigitalizáció vállalatirányítási lehetőségeiről is.

Negyedmilliárd forint precíziós pályázatokra
Július 26-tól pályázhatnak a jelentkezők a mezőgazdaság precíziós gazdálkodás fejlesztését támogató felhívásra. A gazdálkodók traktor, betakarító-, munkagép, infokommunikációs eszközök vásárlására, meglévő erő- és munkagépeik „felokosítására” összesen 100 milliárd forint támogatásra pályázhatnak a beruházási költség felére. Egy pályázat feljebb 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhet. (bővebben: www.palyazat.gov.hu). A kiírás fenntarthatósági célokat is szolgál, mert a precíziós gazdálkodással (a differenciált műtrágya- és növényvédőszer-kijuttatással) kevesebb inputanyagot használnak fel, javítja a talajok vízmegtartó képességét és kevésbé tapossa a talajt.

Egekben a kukorica ára
Áprilisban 15,5%-kal volt nagyobb a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára, mint egy évvel korábban. A növénytermesztési és kertészeti termékek árát a gabonafélék és az ipari növények 23,3%-os drágulása hajtotta fel – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A búza felvásárlási ára 38,2%-kal, a kukoricáé 47,4%-kal, a napraforgóé 43%-kal, a repcéé 40,6%-kal nagyobb. Az élőállatok ára viszont átlagosan 3%-kal csökkent a vágósertés 17%-os áresése miatt. Eközben az állati termékek ára áprilisban 7%-kal volt nagyobb, a tejé 4,9%-kal, a tojásé mindössze 0,9%-kal nőtt. A zöldségek közül a paradicsom 7,8%-kal, a vöröshagyma 9,7%-kal, a karfiol 19,8%-kal olcsóbb lett, az uborka viszont 29,6%-kal drágult.

Kínai cégek a világ legnagyobb sertéstartói
Két évvel ezelőtt még csak 34, tavaly már 40 konszern tartott 100 000-nél több kocát a világon a sertésgenetikával foglalkozó Genesus összesítése alapján. E konszernek összesen 16,5 millió kocát tartottak, a legtöbbet: 2,62 milliót a kínai Muyuan Foodstuff, amely egy év alatt megduplázta a létszámot. Második helyen az amerikai Smithfield (a kínai Wanhua Csoport tagja) 1,23 millió kocával. A top 40 cég harmada kínai összesen 9,37 millió kocával. A legjobb európai a francia Cooperl Csoport is csak a 15. helyezett 245 000 állattal, a spanyol Vall Company 213 000-rel a 19., a szintén spanyol Costa Food Group 150 000-rel a 30. A listán még két-két brazil, orosz és thaiföldi cég is van – az agrarheute.com szakportál szerint.

Egyre jobban kellene, de nem jön csapadék
Idén elmarad a medárdi esős időjárás: a június, az általában a legmagasabb csapadékösszegű hónapunk, eddig igencsak száraz, és a következő 6-8 nap során sem várható kiadós, áztató eső. Éppen ellenkezőleg: száraz, napos, kánikulai melegre van kilátás 30-35 fok közötti napi maximumokkal. A talaj egyre jobban kiszárad, már nem csak a felszín közeli, hanem a mélyebb rétegek is. A kórokozók elleni védekezésben és az érésben levő gyümölcsök számára jól jön a száraz idő, a szántóföldi növényeknek viszont, főleg a nyári kapásoknak, óriási szüksége lenne a csapadékra – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.

Facebook Comments