Top agrar hírlevél – május 1.

Parlament előtt az osztatlan közös
Kedden került az Országgyűlés elé az osztatlan közös tulajdon felszámolására készített törvényjavaslat. Nagy István agrárminiszter elmondta, több mint egymillió osztatlan közös földtulajdon van, összterületük 2,4 millió hektár. Az érintett 3,5 millió tulajdonostársnak kínál gyors és méltányos megoldást a törvénycsomag, amely a tényleges földhasználók további tulajdonszerzését ösztönzi. Az önálló ingatlanná alakításhoz túl kicsi földrészletet, a megosztást kezdeményezők kötelesek lesznek magukhoz váltani.

Vedd fel az ingyen hitelt!
Április 27-től igényelhetik a mezőgazdasági vállalkozások a kamat-, költség- és díjmentes új Agrár Széchenyi Kártyát. A kártyával felvehető hitel összege maximuma 200 millió forint, a futamidő 1, 2 vagy 3 év lehet. Az igénylést a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSz), a területi kereskedelmi és iparkamarák és a KAVOSZ Zrt. irodáiban lehet benyújtani (www.kavosz.hu).

EU-s kukoricavám
Az európai termelők védelmére tonnánként 5,27 euró vámot kell fizetni az Európai Unióba kukoricát, rozsot és cirkot exportálóknak április 24-től, de a búzára maradt a 0 százalékos kulcs. Az Egyesült Államokban ugyanis a kőolajéval együtt esik a kukorica ára, és így a szállítás is olcsóbb. Ráadásul a 2020-21-es gazdálkodási évben rekord kukoricatermés várható. Az amszterdami kikötőben ezért a tavalyi 164-ről 149,8 euróra csökkent az amerikai kukorica tonnánkénti ára – írja a topagrar.com szakportál.

Korlátozás nélkül nyitva tarthatnak a virágboltok
Anyák napjára, a hosszú hétvégére feloldották a virágboltok nyitva tartásának korlátozását. Így pénteken, szombaton és vasárnap is egész nap fogadhatják a vásárlókat. A koronavírus-járvány a legfontosabb értékesítési időszakában hozta nehéz helyzetbe az ágazat szereplőit, miközben az üzletláncok eddig is árulhattak virágot. A dísznövényekkel foglalkozó munkáltatóknak június végéig nem kell a munkabérek utáni közterheket megfizetni.

Nem lesz elég csapadék
A héten reméltnél kevesebb (0-10 milliméter) eső esett az ország nagy részén. Vasárnap estig is csak 5-15 milliméter csapadék várható, így nem enyhül az aszály. A hőmérséklet a következő öt napban fokozatosan visszaesik. Kedden már csak 13-18 fok lesz a maximum, de éjszakai fagy nem várható. A talaj felső 20 centiméteres rétegében mindössze 16-30% a már elvetett napraforgó és kukorica számára hasznosítható vízmennyiség. Délnyugaton és a keleti határszélen vannak csupán nedvesebb területek – áll az OMSZ agrometeorológiai jelentésében.

Facebook Comments