Top agrar hírlevél – május 14.

Már olvasható a top agrar májusi száma
Túl olcsó a konvencionális élelmiszer ahhoz képest, mennyibe kerül a társadalomnak, ezen környezetbarát adórendszerrel lehetne változtatni – ajánlja a top agrar magazin májusi számában Drexler Dóra növényorvos. A klímaváltozás hatásait agroökológiai módszerekkel „gyógyítaná”. Mások inkább öntöznének, de se csatorna, se öntözővíz. Pedig évi 4-5 milliárd forintból két-három év alatt rendbe tennék a csatornákat, ígéri Szegedi Sándor, a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége elnöke. Fagyosan indult a szezon, drága lesz a dinnye, előlegezi meg Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke. Hektáronként már 2 millió forint a termelési költség, de jó évben 4,5-5 millió forint is lehet az árbevétel. Mégis van olyan dinnyés, akinek jobban megéri kukoricát termelni. Jön a hidrogénforradalom, amitől tíz-tizenöt éven belül kizöldül a mezőgazdaság. Ezt reméli Lepsényi István, a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform vezetője. Kalandozzon velük virtuálisan: vr-szemüveggel az istállóban. A friss lapszám már olvasható a laptapir.hu oldalon.

Most érdemes uniós pénzből fejleszteni
Az eddigi 17,5-ről 80%-ra emelte a kormány a a Közös Agrárpolitika (KAP) vidékfejlesztési programjának társfinanszírozását – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Agroinform online rendezvényén. Ez azt jelenti, hogy 2021-től háromszor több pénz folyik a mezőgazdaságba. A 2021-2022-es átmeneti időszakban a keret 1500 milliárd forintra nő, több lesz a nyertes pályázat, gyorsabb a bírálat – ígéri a tárca. A konferencián elhangzott, most lehet a gazdaságot a legjobb kondíciókkal fejleszteni, 2023-tól több és nehezebb feltételek jönnek.

Négy hónapig járulékmentes az idénymunka
A német törvényhozás mindkét háza megszavazta, hogy az eddigi 3 hónap/70 nap helyett 4 hónapig/ 102 napig nem kell járulékot fizetni az idénymunka után. Ezzel olcsóbb lesz az időszakos foglalkoztatás. A németek ezt a könnyítést már tavaly koronavírus-járvány első hullámában is azért vezették be, mert félő volt, hogy nem lesz elég napszámos a betakarításkor.

Így lehetne 45 százalékkal csökkenteni a metánkibocsátást
A klímaváltozás elleni harcban – rövid távon – döntő a metánkibocsátás csökkentése – állapította meg az ENSZ. Az Unep-jelentés szerint kis költséggel sokkal több metánt tudnának visszatartani, ha a kőolaj- és a földgáz-kitermelésnél és szállításnál megszüntetnék a szivárgásokat. Jobb eredményt érhetnének el a szennyvíziszap körültekintőbb lerakásával is. A kibocsátás 40%-áért felelős mezőgazdaság nagyot léphetne előre a csökkentésben, ha hatékonyabbá tenné a gazdálkodást az elárasztott rizsföldeken. Nehezebb csökkenteni a marhatartás metán-kibocsátását a jelentés szerint, de a tartástechnológián lehetne változtatni, és az élelmiszer-pazarlást is vissza lehetne fogni, és a fogyasztásban áttérni a kevesebb húsra és tejtermékre. Mindezekkel 45 százalékkal kisebb lehetne a metánkibocsátás és 0,3 fokkal kisebb a globális felmelegedés 2040-ig.

Megjött a sötétlila paradicsom
Már itthon is termesztik és forgalmazzák a Syngenta sötétlila, édes-savanyú Yoom paradicsomát. Színét a vízben oldódó természetes pigmentnek, az antociánnak köszönheti, de karotinoidokban, C-vitaminban, magnéziumban és káliumban is gazdag. A Yoomot egyelőre a Trivega Kft. orosházi és forráskúti kertészetében termesztik, ahonnan az idén 300 ezer csomag kerül majd a fogyasztókhoz.

Esős napok jönnek
A következő egy hétben 10-20 milliméter esőre számíthatunk, de egyes kisebb körzetekben ennél több is eshet. Napi 20 fokos csúcshőmérséklet várható, fagyok már nem lesznek. Keddtől pár fokkal hidegebb és szárazabb lesz az idő. Pénteken és kedden többfelé megerősödik a szél. A levegő páratartalma gyakran és tartósan meghaladja majd a 70-80%-ot, ami kedvez a gombás fertőzéseknek. Az elmúlt 10 napban 5-35 mm eső esett, délnyugaton volt több. Az Alföldön már 10-20 mm eső hiányzik, 90 napos távlatban országszerte 30-60 mm-es a csapadékhiány.

Facebook Comments