Top agrar hírlevél – május 6.

Megjelent a május–júniusi top agrar magazin

A helyspecifikus gazdálkodással részben kompenzálhatjuk az inputanyagok drágulását. A top agrar magazin május–júniusi számában ezt ajánlja dr. Milics Gábor, a MATE új Precíziós Gazdálkodási és Agrárdigitalizációs Tanszékének vezetője, és azt is elárulja, hogyan. Bemutatunk egy precíziós német technológiát is a drága szerek használatának csökkentésére. A hazai fűszerpaprika-termesztés központjában egyesek új eljárással állítják elő az őrleményt. Ismerje meg a módszert, és pillantson be a paprika biológiai növényvédelmébe. Kíváncsi a zöldségtermesztés jövőjére? Olvassa el, hogyan lehet egymás felett, vertikálisan zöldséget és gyümölcsöt termeszteni. A technikai újdonságok közül figyelmébe ajánljuk a Husqvarna hibrid mezőgépét és traktortesztünk tárgyát. Eláruljuk azt is, miként teheti jövedelmezővé a juhtartást, és kamerával hogyan javíthatja a termékenyítést. A friss top agrar magazin már olvasható a Laptapíron (www.laptapir.hu) az összes korábbi lapszámmal együtt.

Duplapénzt zöldítésre?

Már csaknem 1600 milliárd forint értékben kötöttek le pályázatokat a gazdálkodók a vidékfejlesztési pályázatokon – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon. Hazánk érdekelt abban, hogy a Közös Agrárpolitika nemzeti stratégiai terveit a nyáron elfogadja az Európai Bizottság, és legyen idő a felkészülésre. A tárca vidékfejlesztési forrásokból a korábbi uniós időszakénál négy és félszer többet akar fordítani gazdaságfejlesztésre, és kétszer annyit zöldítésre. A tudásátadást és generációváltást pedig másfélszer annyi pénzzel segítené, mint az előző hétéves ciklusban. Az államtitkár azt reméli, a termelők a saját szükségleteik alapján el tudják majd dönteni, hogy a nagyobb támogatásért milyen többletkötelezettségeket vállalnak a fenntarthatóságért a stratégia tervben felkínált lehetőségekből.

Új szabályok az alapanyagok helyettesítésére

Speciális szabályok lépnek hamarosan életbe az élelmiszer-alapanyagok helyettesítésére. A gyártók ez alapján pótolhatják majd más összetevőkkel a hiányzó alapanyagokat – jelentette be Bognár Lajos országos főállatorvos. A járványok és az ukrajnai háború miatt ugyanis sok alapanyagot: leginkább napraforgót és a napraforgó-olajat nehéz, vagy nem is lehet beszerezni. Az új szabályozással az élelmiszergyártó így a napraforgóolajat például repceolajjal helyettesítheti. Ha más is az alapanyag, az eredeti csomagolásban értékesítheti az árut, de a változásról például felülcímkézéssel, a boltban, a polcon felirattal, tájékoztató anyaggal és a gyártó weboldalán plusz információval tájékoztatnia kell a vásárlót.

Júliusig kell bejelenteni az exportot

Július közepéig – két hónappal – meghosszabbította a gabona-, olajos- és fehérjenövény kiviteli bejelentési kötelezettséget a kormány a zavartalan takarmány- és élelmiszer-előllítás érdekében. Ezt Nagy István agrárminiszter jelentette be, aki azt is megelőlegezte: “ha a készletet védeni kell, az állam élni fog elővásárlási jogával”. A rendkívüli világpiaci kereslet ellenére a miniszter szerint eddig sikerült elkerülni a hazai kivitel megugrását, így a belső ellátás nincs veszélyben.

Nőtt az átlagbér

Februárban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 546 ezer forint volt Magyarországon. Ez 31,7 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. A Központi Statisztikai Hivatal főleg a honvédelmi és a rendvédelmi állomány hathavi fegyverpénzével, valamint a minimálbér- és a garantált bérminimum emelésével magyarázta kiugró növekedést. A mezőgazdaságban 345 ezer 900 forint lett a bruttó átlagkeresetet, ez egy év alatt 13,8 százalékos növekedés.

Előbb záporok, aztán jelentős melegedés

Hétfőig további záporokra, zivatarokra számíthatunk. Átlagosan 5-10 milliméter eső várható, de térségenként nagy különbségekkel. Az ország délkeleti felén nagy területek maradhatnak szárazon, ott kisebb a csapadék esélye a következő napokban is. Keddtől csütörtökig azonban országosan száraz idő várható. A hajnali 7-13 fok után 20 fok felett lesz a napi csúcshőmérséklet, de a jövő hét közepétől 30 fokig is emelkedhet. A meleg és gyakran párás idő kedvez majd a gombás megbetegedéseknek, figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat az agrometeorológiai előrejelzésében. Gyors fejlődésnek is indult a vegetáció, de a gyomokra, a kórokozókra és a kártevőkre is jó hatással volt. A kalászosok már szárba indultak, s a repce virágzik. A talajban még országszerte elég a nedvesség a növények fejlődéséhez. A kukoricát és a napraforgót a legtöbb helyen már elvetették.

Facebook Comments