Top agrar hírlevél – november 13.

A szarvasgomba a Jászság aranya
Ismerje meg a top agrar novemberi számában a szarvasgomba-termesztés fortélyait, amelyért kilónként fél-egymillió forintot is megadnak. A koronavírus-járványban pörög a (német) biopiac. A halgazdaságokban – a járvány dacára – hamarosan a karácsonyi „halpénzt” számolják, megkezdődött a lehalászás. „Áttörjük az üvegplafont” a családi gazdasági és őstermelői adóreformmal, amivel megéri majd még többet termelni, versenyképesen – ezt ígéri Győrffy Balázs agrárkamarai elnök. Kiderül az is, miért veszélyes az emberre a sertésinfluenza, és hogyan előzhetjük meg a fertőzést. Ízelítőt kaphat a „precíziós gazda” mindennapjaiból és abból a vezetési élményből, amelyet a kormány helyett joystickkal irányított 790 lóerős csodakombájn kínál. A lap már olvasható a Laptapír oldalon. A részletes tartalomjegyzéket itt olvashatja.

Nagyot ugrott a kukorica ára
Az európai határidős piacokon a héten tonnánként 193 euróért (69 500 forint) kereskedtek a tengerivel, ami júliushoz képest 30 eurós növekedés. Az Egyesült Államokban a vártnál gyengébb a termés, Dél-Amerikában a tartós szárazság rontja a jövő évi kilátásokat. Kínában is átlag alatti a termés, az afrikai sertéspestis-járvány után az állomány gyors pótlásához viszont nagy az igény a takarmányra. Az elemzők 20 millió tonnás kínai importra számítanak, ami kisöpörné az európai magtárakat is. Németország kukoricából 4 millió tonnás termésre számít, ami csak 10 százalékkal több a rossz tavalyinál. Az ottani takarmányipar így – magyar, cseh, lengyel eredetű – importra szorul, ahogyan tavaly is 5,2 millió tonna kukorica érkezett az országba.

Igazolni kell a “kijárási tilalom alatti munkavégzést”
Az este 20 és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom nem vonatkozik azokra akik a munkájuk miatt a lakó- és a munkahelyük között utaznak. De a mentesítéshez a munkáltatójuktól kell igazolást kérni. A “Munkavégzésről szóló igazolás a koronavírus-járvány idején elrendelt kijárási tilalom idejére” elnevezésű formanyomtatványt a kormany.hu oldalról lehet letölteni.

Tavasszal jön az ültetvénytelepítési pályázat
Új gyümölcs- és gyógynövénytermő ültetvények telepítésére, ehhez öntözőrendszer kiépítésére lehet majd tavasszal pályázni. A pályázattal jégvédő hálót is ki lehet majd alakítani, fagyvédelmi rendszereket telepíteni, és a gazdák támogatással vásárolhatnak majd betakarítást segítő eszközöket. Várhatóan 2021 tavaszán jelenik meg a felhívás, hogy 2021 ősszel a nyertesek megkezdhessék a telepítést. Nagy István agrárminiszter a növekvő piaci kereslettel indokolta, hogy bővíteni, korszerűsíteni kell a hazai termelési kapacitást.

A jövő hét elejétől újra esik
E héten marad a borult, párás, helyenként ködös idő: reggel 2-7, délben 5-9 Celsius fokkal. Az OMSZ agrometeorológiai előrejelzése szerint hétfőn-kedden egy fronttal 5-10 milliméter eső várható, megszűnik a köd. De a talaj nem szikkad, és legalább 90%-os lesz a páratartalom. Szerdán és csütörtökön végre kisüt a nap, de már lesznek gyenge hajnali fagyok, napközben pedig 10 fok. A kukorica aratásánál a szemek nedvességtartalma nagyobb az optimálisnál. A búza kései vetését akadályozta a sok eső, de a már elvetett állományok jól fejlődnek. A repce is megerősödött, sokfelé szükség lesz a regulátorozásra.

Facebook Comments