Top agrar hírlevél – november 27.

Nem írta alá a családigazdasági törvényt Áder János
A köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a családi gazdaságokról szóló törvényt az Országgyűlésnek. Ádernek az adatkezelési szabályok nem tetszenek és azt is sérelmezte, hogy az előterjesztést nem véleményezte az adatvédelmi hatóság (NAIH). Az államfő megállapította, hogy a törvény nem tartalmazza az adatkezelés célját az őstermelők, a családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásánál. A jogszabály nyilvános közzétételt ír elő olyan adatokra, amelyek az infotörvény értelmében speciális védelmet élveznek, így nem nyilvánosak, nem tehetők közzé. Ilyenek a családi és utónév, a születési családi és utónév, a születési hely, a születési idő valamint az anya neve. Ha a parlament újra elfogadja a törvényt, akkor Áder Jánosnak már alá kell írnia.

Kevesebb környezetvédelmet akarnak a “visegrádi” agrárkamarák
A V4 országok (magyar, cseh, lengyel, szlovák) agrárkamarái és a román agrárszövetség közös nyilatkozatban fogalmazta meg az EU új Közös Agrárpolitikájával kapcsolatos javaslatait. Az agrárszervezetek 25%-os átcsoportosítást tennének lehetővé az I. (közvetlen kifizetések) és II. pillér (vidékfejlesztési támogatások) között. Az agroökológiai alapprogramra az I. pillérből csak 10 százalékot fordítanának (az EP 30, az ET 20%-ot javasolt). A vidékfejlesztési (II. pilléres) támogatások 30%-át költenék környezet- és éghajlatvédelmi célokra. Az Európai Zöld Megállapodás agrár fejezeteiben egységes szercsökkentések helyett a tagállami sajátosságokat vennék figyelembe (a mostani terv: a növényvédőszer-használat -50, a műtrágya-felhasználás -20, az antibiotikumok alkalmazásának -50 %-os csökkentése 2030-ig). Tagállami hatáskörbe utalnák a kis- és közepes gazdaságok kiegészítő jövedelemtámogatását (redisztribúció), illetve a mezőgazdasági termelő fogalmának meghatározását, mivel eltérő a tagországok gazdaságszerkezete.

Évtizedes mélyponton a sertésár
Németországban kilónként 1,19 euróra esett az élősertés ára, ami 2011 január óta a legalacsonyabb érték. Belgiumban pedig már csak 1 eurót adnak érte. A Kínába még exportáló Spanyolországban 1,55 euró/kg az átlagár. Németországban az afrikai sertéspestis megjelenése bezárt fontos piacokat, és a koronavírus-járvány miatt kevesebb állatot fogadnak a vágóhidak, több százezer kész hízót nem vágtak le, miközben lecsökkent a kereslet is. A német sertéstartók kára már csaknem 1,3 milliárd euró.

“A precíziós gazdálkodás lesz az új norma”
Ezt Andreas Huber, a Corteva Agriscience régiós részlegvezetője mondta nemrég előadásában. A digitális technikának szerinte kulcsszerepe lesz, hogy több művelésbe vont terület nélkül, ne a biodiverzitás kárára növeljük a globális élelmiszertermelést. A helyspecifikus növényvédelem és a precíziós tápanyag-kijuttatás csökkenti a költséget, a növények monitorozása pedig időt- és munkaerőt takarít meg. Precíziós gazdálkodással kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki. A Corteva a gazdaságok CO2-egyensúlyának számszerűsítésére új rendszereket tesztel a gazdálkodásirányítási szoftverével. Az Egyesült Államokban már – a negatív CO2-mérlege alapján – több gazda is értékesített karbonkreditet a szén-dioxid-piacon.

A vártnál alig kevesebb az agrárberuházás
Magyarországon 12 százalékkal maradt el beruházások volumene az egy évvel korábbitól a harmadik negyedévben, a Központi Statisztikai Hivatal szerint. A legtöbb nemzetgazdasági ágazatban kevesebbet ruháztak be, de az egészségügybe viszont csaknem kétszer annyit, mint egy éve (plusz 98,4%). Alig 5,6%-kal maradtak csak el az agrárberuházások, a nagyobb létszámú vállalatok főleg a belföldi gyártású gépek vásárlását fogták vissza.

Téliesre fordul az idő
Szombaton észak felől hidegfront érkezik, már nemcsak a hegyekben hullhat mutatóban némi hó. Vasárnap kevesebb lesz a felhő és sokfelé kisüt a nap, de éjszakánként mínusz 5 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. Az utóbbi három hónapban az északi és a keleti országrészben az átlagnál 100 milliméterrel több eső esett. A talaj országszerte kellően nedves, a talajfelszín főleg északkeleten még sáros, néhol vízzel borított, ami nehezíti a szántóföldi munkát. Az őszi vetések többnyire jó állapotban vannak, az utóbbi napokban a fagyos reggelek miatt a fejlődésük jelentősen lelassult, meg is állt – áll az OMSZ agrometeorológiai elemzésében.

Facebook Comments