top agrar hírlevél – szeptember 20.

Itt vannak az új agrárfinanszírozások
Új kamattámogatási programot indít az agrártárca a mezőgazdasági élelmiszeripari és erdészeti vállalkozások beruházási hiteléhez – jelentette be Nagy István agrárminiszter. A Magyar Közlönyben is hamarosan megjelenő konstrukcióval az agrártárca 100 milliárd forintnyi beruházási hitelhez nyújt kamattámogatást a mezőgazdasági termelő kis és középvállalkozásoknak valamint az erdészeti beruházást mezőgazdasági termék feldolgozást megvalósító kkv-k számára. Ezen belül a szántóföldi növénytermesztés erő- és munkagépeihez kapcsolódó hitelek számára 30 milliárd forintos “alkeretet” állapítottak meg. A hitelek minimális összege 3 millió, a maximum 1,3 milliárd forint. Bővebben cikkünkben itt >>

Ausztria blokkolhatja a Mercosur egyezséget
Az osztrák parlament EU albizottsága szerdán a szociáldemokraták javaslatára leszavazta az EU és a dél-amerikai országokat tömörítő Mercosur szövetség közötti szabadkereskedelmi egyezményt. Ezzel Ausztria boríthatja az asztalt, ugyanis az Európai Tanácsban az osztrák kormányfőnek nemmel kell szavaznia, a szerződés szentesítéséhez viszont egyhangú döntés szükséges. Augusztus végén Franciaország és Írország is vétóval fenyegetett az amazonasi erdőtüzek rossz kezelésére és az európai szarvasmarhatartók védelmére hivatkozva.

Maradnak a hideg hajnalok
A hét legvégéig száraz, jellemzően napos idő segíti a kapás növények betakarítását, és a repce vetését. Ugyanakkor hideg hajnalokkal, többfelé talajmenti fagyokkal is számolni kell. Napközben vasárnap a legtöbb helyen már 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Hétfőn változékonyabbra fordul időjárásunk, több lesz a felhő, és délnyugat felől többfelé elered az eső. A jövő hét első felében az ország nagy részén 5 és 10 mm közötti csapadék valószínű, a hajnali fagyok viszont megszűnnek – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.

“Szakmailag kompetens, ért az agrárpolitikához”
Így jellemezte Dacian Ciolos korábbi EU-agrárbiztos (2010-14) lehetséges utódját, a lengyel Janusz Wojciechowskit a top agrar szaklap brüsszeli tudósítójának kérdésére válaszolva. A kijelölt mezőgazdasági biztos azzal került a kritikák kereszttüzébe, hogy az EU csalás elleni hivatala, az OLAF vizsgálatot folytat ellene csalás gyanújával, ahogyan két másik biztosjelöltel szemben. A román nemzetiségű Ciolos a Renew Europe frakcióvezetője az Európai Parlamentben, ide tartozik a francia államelnök Macron pártja. Wojciechowski pedig a jobboldali populistának tartott Jog és Igazságosság (PiS) támogatását élvezi. A biztosjelöltek parlamenti meghallgatása a jövő héten kezdődik.

Jövő héten kezdődik az OMÉK
Az agrárium modernizációja és digitalizációja valamint a generációváltás áll a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) középpontjában, amelyet szeptember 26. és 29. között rendeznek meg Budapesten. Az OMÉK egyszerre szól a szakmához, az üzleti környezethez és a nagyközönséghez. Idén a fókuszban a magyar élelmiszeripar áll, emellett többek között készülnek állat-, valamint mezőgazdasági gépbemutatóval, látványkonyhával, kóstoltatásokkal, a gyerekek számára élménygazdasággal és könnyűzenei koncertekkel is. Lesz több szakmai konferencia is többek között a sertéságazatról és az öntözésfejlesztésről.

Facebook Comments