Top agrar hírlevél – szeptember 3.

Százezer tonnás vetőmagexport
A hazai klimatikus körülmények között, itthon nemesített növényfajták alkalmazkodó képessége kiemelkedő, erre érdemes alapozni a mezőgazdasági termelést. Ezt ajánlotta Feldman Zsolt államtitkár az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum gödöllői vetőmag-konferenciáján. Magyarország a világ ötödik legjelentősebb vetőmag-exportőre, évente közel 100 ezer tonna vetőmagot értékesít a külpiacokon. Az évi 180-200 milliárd forintos forgalmú vetőmag-kereskedelemben ezer vállalkozás 15 ezer ember foglalkoztat. A hazai 3,6 millió hektáros szántóföldi növénytermesztés termelési értéke 1200 milliárd forint, ezért fontos a jó fajtaválasztás és a nemesítés. A vetőmag-előállítás az agrárium munkaerőigényes innovatív területe, versenyelőnyt jelenthet a világpiacon.

Nagyok a különbségek a hozamokban
A tavalyinál 12 százalékkal nagyobb, országosan csaknem hat tonna (5,9 t/ha) a búza idei termésátlaga, állapítja meg az Agrárközgazdasági Intézet felmérése. Az augusztus 13-i állapot szerint Pest megye átlaga a leggyengébb (4,9 tonna/hektár), Hajdú-Biharé a legjobb (7 tonna/hektár). Az őszi árpa termésátlaga 15 százalékkal lett jobb (6,4 t/ha). Tavaszi árpából 4,5 tonna, tritikáléból 4,4, a rozsból és zabból 3,2-3,2 tonna az átlag. A repce átlaga 11%-kal nőtt. Győr-Moson-Sopron és Jász-Nagykun-Szolnok megyében csak 2,1 t/ha, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében viszont 3,3 t/ha lett az eredmény. A tavaszi takarmányborsó 2,5 tonnás, a zöldborsó 4,4t/ha átlagot ért el. A csemegekukorica-átlag Zala megyében csak 7,5 t/ha, Csongrád-Csanád megyében viszont 20 t/ha lett. A meggy országos termésátlaga 5,1 t/ha ami 5,8% növekedés. De Bács-Kiskun megyében csak 0,6 tonnás, Békés megyében viszont 9,8 tonnás átlaggal szedték. A kajsziból a tavaszi fagyok után csak 6600 tonna termett, az átlag alig 1,3 t/ha.

Tovább zuhan a sertésár Németországban
Szeptember 2-8. jegyzéssel kilónként 1,25 euróra esett a németeknél az élősertés ára – jelentette a tenyésztők érdekvédelmi szervezete (VEZG). “Tele vannak a hűtőházak olyan feldolgozott áruval is, amelyet a vágóhidak Ázsiába szántak, de Európában nem lehet eladni” – adta közre a szervezet. Kínában is esett a sertés ára, így a nagy EU-s exportőr spanyoloknak és a dánoknak is olcsóbban kell adnia, ami kihat az uniós belső piacra is. A 25 kilós malac ára 25 eurón stagnál. A kocák ára kilónként 0,77 euró vágósúlyban, ami 5 centes csökkenés egy hét alatt.

Jövő héten Bábolnai Gazdanapok
Szeptember 9 – 11. közötti rendezik a 34. Bábolnai Gazdanapokat. Az eseményt Nagy István agrárminiszter nyitja meg. Lesz egyebek mellett szántóföldi gépbemutató és mezőgazdasági gépshow, kukorica fajtakísérleti bemutató workshop, gabonapiaci elemzés, az uniós pályázati lehetőségek bemutatása, interaktív talajszelvény, környezetgazdálkodási kerekasztal, pénteken szakiskolai nap. A Bábolnai Gazdanapok az OMÉK társrendezvénye is egyben. Bővebb információ a babolnaigazdanapok.hu oldalon.

Száraz őszkezdet
A következő egy hétben anticiklon lesz felettünk, eső nem várható. A hajnalok továbbra is hűvösek lesznek, a „fagyzugos” területeken 5 fok közelébe csökken a hőmérséklet, máshol 8-13 fokos minimum várható. Pára- és ködfoltokra is számíthatunk. Napközben 20-25 fokig melegszik a levegő, szombaton pár fokkal melegebb is lehet – írja az OMSZ agrometeorológiai jelentése. Az utóbbi egy hétben az ország déli részén 20-40 mm eső esett, 3-5 fokkal volt hűvösebb a sokéves átlagnál. A talajfelszín északkeleten valamint a déli és nyugati tájakon sáros. A repce vetéséhez illetve magágy előkészítéséhez kedvező feltételeket teremtett az augusztus végi csapadék. A kukoricán és a napraforgón már nem segített.

Facebook Comments